Çifte Gezi davası

Güncelleme Tarihi:

Çifte Gezi davası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2014 01:08

İstanbul Adalet Sarayı’nda dün, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin 2 ayrı dava görüldü. İlk davada ‘örgüt kurmak ve yönetmek’le suçlanan Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, eski İstanbul Tabip Odası Başkanı Ali Çerkezoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek’in de aralarında bulunduğu Taksim Dayanışması üyesi 26 kişi hâkim karşısına çıktı.

Haberin Devamı

İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 2’nci duruşmasında konuşan Avukat Turgut Kazan, “Örgüt tartışması iktidara karşı kesim için başka, iktidara yakın kesim için başka değerlendirilemez” dedi. Avukat Arzu Becerik de dosyada bir suç olmadığını belirterek, “Türkiye’de 2002’den bu yana iktidara karşı ses çıkarmak suç oldu. Başbakan “Bunlar suç işliyor” dedikçe bakan ve vali de peş peşe “suç işliyor’ açıklaması yapıyor” dedi. Mahkeme, henüz savunması alınmayan sanıklar olduğu gerekçesiyle yargılamaya son verilmesine ilişkin taleplerin reddine karar verdi ve duruşmayı 20 Ocak 2015’e erteledi.

HİÇBİR ŞEY YILDIRAMAZ

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Mücella Yapıcı ise şunları söyledi: “Türkiye’deki hukuk ve ceza anlayışını, özellikle hırsızlığın, katillerin, hırsızların aklandığı, hırsızlığa takipsizlik kararları verildiği, göz göre göre demokratik haklarını kullanan Ethem’in katilinin 7 yıl aldığı ve onun ailesinin yargılandığı bir Türkiye’de, böyle bir duruşmadan sonra size seslenmek hepimizin adına gerçekten bir utanç vesilesi. Ancak bu duruşmalar, bu haksızlıklar, işkenceler, baskılar, zulümler hiçbirimizi yıldırmayacak. Çünkü haklıyız, güçlüyüz, biz barıştan, demokrasiden ve özgürlükten yanayız.”

Haberin Devamı

İSYAN YARGILANIYOR

İkinci duruşma ise ESP ve HDP üye ve yöneticilerinden oluşan 81 kişinin örgüt üyeliği ve yöneticiliği suçundan yargılandığı Gezi Parkı davasıydı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ifade veren ESP İstanbul İl Başkanı Çiçek Otlu, “Yargılanmak istenen bir halkın isyanıdır. İnkar etmiyoruz. Başından sonuna kadar Gezi Parkı direnişinin içindeydik” dedi. Dava ilk savunmaların ardından ertelendi. Duruşma sonrası adliye önündeki basın açıklamasına destek veren HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, “Bu ülkede itiraz eden herkesi hemen terörist diye damgalıyorlar. Oysa burada yargılanması gereken AKP hükümeti ve Gezi direnişine müdahale emrini verenlerdir. Yaşam hakkını ihlal edenlerdir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!