Jandarma İçişleri’ne

Güncelleme Tarihi:

Jandarma İçişleri’ne
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2014 01:08

Kobani eylemleri sonrası hazırlıkları başlatılan ‘Güvenlik Paketi’ son şeklini aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün partisinin Meclis grubunda açıkladığı paket ile molotof ‘saldırı silahı’; bonzai de dahil olmak üzere uyuşturucu ticareti ise terörist faaliyet kapsamına alınarak cezaları arttırılıyor. Polise 24 saat gözaltı yetkisi de getiren paketle, üniforması da değiştirilecek olan Jandarma ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, atama ve sicil yönünden İçişleri Bakanlığı’na bağlanıyor.

Haberin Devamı

Davutoğlu, pakete ilişkin şu bilgileri verdi:

ÖZEL BİR KIYAFET

İçişleri Bakanlığı yeniden yapılandırılacak. 12 yıllık tecrübe ışığında bütün bakanlık ve kurumlara da bu talimatı verdim. Kurumlar üzerindeki sivil ve demokratik denetimi güçlendirip kendi alanlarında en etkin hale getirilmeleri için ne gerekiyorsa bu desteği vereceğiz. Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki piramit bozulması düzeltilip etkinliği arttırılacak. Güvenlik de kültürdür, salt güç kullanımı değildir, bu kültür oluşturulacak. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları askeri konular dışında atama ve sicil yönünden İçişleri Bakanlığı’na bağlanacak. Bunun görünür olması için de bundan sonra jandarmalarımız İçişleri Bakanlığımızın tayini ile özel bir kıyafet giyecekler.

DİNLEMEYE 3’LÜ DENETİM

Haberin Devamı

Kolluğun önleyici ve adli istihbarat faaliyetlerinin denetimi, yani herhangi bir istihbari faaliyet yapılıyorsa, bunun karşısında dengeleyici mahiyette denetimi yapılacak. Çeşitli konularda güvenlik birimlerinin yaptığı istihbarat, kanunlarda da olan teknik takip ve dinleme gibi yetkilerin önce bu birimlerde, İçişleri Bakanlığı’nda ve Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Başbakanlık’ta denetimi yapılacak. TBMM’de oluşturulan 17 kişilik bir komisyona da rapor sunacak. Dinleme ile ilgili rahatsızlıkların hepimizi nasıl meşgul ettiğini son aylarda biliyoruz. Bu rahatsızlıkları gidermek için her türlü tedbiri alacağız.

ŞİDDET YOKSA GÖSTERİ HAKTIR

Toplantı ve gösteri yapma hakkı demokratik bir haktır, engellenemez. Eğer biri engelleyecek olursa, önce ben bu engellerin önüne gider, engellendiği yerde toplantı ve gösteri yaparım. Ama bu hak da hukuk devleti ve kamu düzeni kuralları içinde gerçekleşir. Bir hakkın verilmesi, o hakkın başkalarının haklarını gaspedecek şekilde kullanılması sonucunu doğurmaz. Herhangi bir toplantı ve gösteriye dışarıdan saldırı olduğunda en etkin bir şekilde bu saldırı durdurulacak. Bu çerçevede, şiddete dönüştürülen her türlü eylem suç sayılacak. Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapıyoruz, fikirlerinizi ifade ediyorsunuz, çok güzel. Ama elinize molotofkokteyli aldığınız anda, toplantı ve gösteri hakkı biter, şiddet eylemi başlar. O andan itibaren ‘Ben toplantı ve gösteri hakkımı kullanıyorum, falan filan’ diyemez kimse.

Haberin Devamı

MOLOTOF SALDIRI SİLAHI

Patlayıcı, yanıcı, ateşli silahlar gibi pek çok tanımlamalar var. Ama maalesef molotofkokteyli konusunda öyle bir muğlaklık var ki hâkimlerin takdir yetkisine kalıyor, ‘Molotofkokteyli yakıcı bir madde mi yoksa değil mi?’ diye. Hâkimlerimize saygımız sonsuz ama son yaşanan olaylardan sonra bu konuda kimseye takdir hakkı tanımayız. Molotof bir saldırı aracıdır. Bu konuda tamamıyla Avrupa Birliği ve dünya evrensel standartlarını esas alacağız. Kimse çıkıp da bu uygulamalardan sonra molotofkokteylini savunmaya cüret etmesin. Avrupa’daki basın yayın organları da, ‘Türkiye otoriterleşiyor’ diye yaygara yapmaya kalkmasınlar.

POLİSE 24 SAAT GÖZALTI YETKİSİ

Haberin Devamı

Polis, alınan kişiyi 24 saat tutabilsin, savcı da bunu en fazla 48 saate kadar uzatabilsin ve 4 gün içinde de hâkim huzuruna çıkma zorunluluğu zaten var, bu gerçekleşsin. Vatandaşın üstü, aracı, evi rastgele ve keyfi aranmayacak, ancak herhangi bir şekilde gelen istihbarat, çok güçlü suç işleme delili oluşturacak hale dönüşmüşse bunun için de yine yargı süreçleri de paralelinde işletilmek suretiyle izin alındıktan sonra arama yapılabilecek.

KOLLUĞA SİVİL GÖZETİM

Emniyet görevlilerimizden herhangi birisi bu yetkileri kötüye kullanmışsa bunu denetlemek üzere de Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak. Komisyonda Başbakanlık İnsan Hakları Kurumu Başkanı, Barolar Birliği ve üniversite temsilcileri bulunacak ve tamamıyla sivil bir yapıda olacak. Bütün bu düzenlemeler TBMM’deki AB Uyum Komisyonu’ndan da geçecek. Engelli, hasta ve yaşlılar karakol ve mahkemeye çağırılmayacak, ifadeleri evlerinde alınacak.

Haberin Devamı

PASAPORT VE EHLİYET NÜFUS’TAN

Doğum, evlenme ve ölümlerde nüfus müdürlüklerine gidilmeden bildirimle tescil imkânı sağlanıyor. İsim değişiklikleri de mahkemeye gitmeden nüfus müdürlüklerine verilecek bir dilekçeyle gerçekleşecek. Nüfusa gittiğimde kızımın adı Arapça diye kaydetmek istememişlerdi. Bunu yapan memurun adı da Arapça kökenliydi. Artık kimse kimsenin ismine karışma hakkına sahip olmayacak. Nüfus kayıt ve ikametgâh belgeleri de e-devlet üzerinden alınacak. Pasaport ve ehliyetler de Emniyet’in işi değil, bunlar artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak.

VANDAL CEZASI GELİYOR

Biz bütün zararları tazmin ediyoruz, binalarımızı yeniliyoruz. Ta ki bu vandallar, bu eşkıyalar bu memleketin sahipsiz olmadığını görsünler. Ama suçlular tespit edildiğinde, bizim yaptığımız tazminler de o suçlulara rücu edilecek, onlardan alınacak. Bu rücu zamanaşımına da tabi olmayacak, uzatılacak. 1 sene sonra da olsa suçlu tespit edildiğinde, doğurduğu zararlar ondan tazmin edilecek.

Haberin Devamı

BONZAİ TERÖR SUÇU

Bonzai net olarak uyuşturucu sayılacak. Bonzai ve diğer uyuşturucu işi yapanlar terör muamelesi görecek. Her biri birer teröristtir. Çünkü gelecek nesilleri yok eden bir eylem içindeler. Her türlü uyuşturucu faaliyet okul çevresinde yapıldığında, ağırlaştırılmış cezaları 2 katına çıkarılacak.

NEFRET TWEET’İNE CEZA

Sanal ortamda şiddete, teröre, nefrete çağrı dili anlamına gelecek uygulama ve ifadeler suç sayılacak. Tam da ateşle şehirler yanarken, gece bütün valilerden brifing alırken, bir taraftan da atılan tweet’leri bana gönderdiler. ‘Silahlı ayaklanmaya başlıyoruz, herkes silahını alsın, şu sokakta silahlı direniş başlamıştır, silahlarınızla oraya gidin.’ Bu tweet’leri atmak özgürlük müdür? Böylesi tweet’ler Amerika’da, Avrupa’da atılsa, siyahları beyazlara karşı, beyazları siyahlara karşı kışkırtmak için, acaba o şirketler bu tweet’leri sürdürebilirler mi, engellemezler mi? Biz de engelleyeceğiz. Tabii şirketler temel kurallara riayet ettiklerinde amaç, sadece o tweet’lere veya sanal ortamda kullanılan ifadelere dönük tedbir olacak. Ama yaygın şiddet eylemine dönüşen durum söz konusu olduğunda sanal ortamla da ilgili tedbirler alınacak.

KİŞİSEL VERİ MAHREMİYETİ

Reform paketinin bir diğer alanı iş sağlığı ve güvenliği. Bununla ilgili tasarı da en kısa zamanda Meclis’e sunulacak. Bir diğer alan da kişisel verilerin ve mahremiyetin korunması. Vatandaşın hukukunu gözeten düzenleme kanunlaşacak. Diğer alan da patent hakları. Fikri ve sınai mülkiyet haklarını teminat altına alacak düzenleme yapılacak. Elektronik ticaretin düzenlenmesiyle de tüketici hakları teminat altına alınacak. İstanbul’a tahkim mahkemeleri kuruyoruz. Alevilerin sorunlarıyla ilgili çalışmalarımızı da yoğunlaştıracağız.

8 saatte 9 bölüm 4 revize

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun genel hatlarını açıkladığı ‘Güvenlik Paketi’nin’, 8 saat süren Bakanlar Kurulu müzakerelerinde yaşanan tartışmaların ardından önemli noktalarda değiştirildiği öğrenildi. Yetkileri arttırılan polis ve Emniyet amirlerinin ‘denetimi’ için kurulacak Kolluk Denetleme Kurulu’nun yapısının da itirazlar üzerine sadece bürokratlardan oluşması önlendi.

MADDE MADDE

Daha önceki Bakanlar Kurulu toplantılarından farklı olarak ilk kez, bir yasa metni üzerinde madde madde müzakere yapıldı. Görüşmede, Başbakan ve bakanların polise verilen yetkilere ilişkin sorularını, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte AB Bakanı Volkan Bozkır yanıtladı. Taslak 4 ayrı yerde revize edilirken, daha önce 7 bölüm olarak açıklanan metin 9 bölüme çıktı.

BARO KATKISI

Görüşmede polisi denetleyecek kolluk denetim mekanizmasının, İçişleri Bakanlığı bürokratlarından oluşmasının sakıncalarının dile getirilmesi üzerine oluşturulacak kurula Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Başkanı, Barolar Birliği ve üniversite temsilcilerinin de alınmasının doğru olacağı kararlaştırıldı. Metin, bu noktada revize edildi ve Davutoğlu grupta, denetimi yapacak kurulda sivil unsurların olacağını ilk kez açıkladı.

POLİSE MECLİS DENETİMİ

Görüşmede, polisin fiziki takip ve dinleme faaliyetlerine Meclis denetimi getirilmesi de öngörüldü. Buna göre polis, bu konudaki faaliyetleriyle ilgili Meclis’teki Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’na rapor verecek, Meclis de bu raporlar üzerinden denetim yapacak. Yeni düzenlemeler, AB kriterleri açısından denetim için Meclis AB Uyum Komisyonu’nda da görüşülecek.

MOLOTOF TARTIŞILMADI

Taslağın tartışılmayan tek maddesi ise ‘Motolofun silah sayılması’ bölümü oldu. Yüzü maskeli kişilere verilecek cezalar tartışmasız görüşüldü.

REFORM EYLEM GRUBU

Ayrıca, bakanlardan oluşan Reform İzleme Grubu’nun adı da Reform Eylem Grubu’na dönüştürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!