‘Geleceğimi düşünüyorum’

Güncelleme Tarihi:

‘Geleceğimi düşünüyorum’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2014 23:55

Fazıl Say, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserlerinin bakanlık tarafından programdan çıkarılmasıyla ilgili konuştu: “Bütün dünyada sunduğum sanatımı kendi memleketimde sunamaz hale getirdiler.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası programından Fazıl Say konserlerinin çıkarılması üzerine Japonya turnesindeki Fazıl Say’la görüştük. Japonya, Fazıl Say’ın çok sevildiği ülkelerden biri. İki haftada sekiz konser vermek üzere gitti; Tokyo, Nagoya, Osaka, Kyoto, Kitakami’de çaldı. Çin’e geçecek ve Pekin’de çalacak. 3 Kasım’da Rusya’da St Petersburg’da, hemen ertesi gün İsviçre Zürich’te müzikseverler Say dinleyecek. Ama Ankaralılar dinleyemeyecek. Çünkü kentin en saygın orkestrası programından Fazıl Say’ı çıkarmış durumda. Bence Fazıl Say soğukkanlılığını koruyor. Konuyla ilgili telefon konuşmasının ardından mail’leştik. Kısa ve net bir açıklama yaptı. Fazıl Say’ın açıklaması şöyle: “Endişe ile izliyorum, hem memleketteki gelişmeleri, hem de yaşadıklarımı. ‘Bu gidiş nereye doğru gidiyor?’ diye soruyorum kendime. Kendi hayatımı, geleceğimi, kızımı ve dostlarımı düşünüyorum. Ne olacak bilmiyorum. Son birkaç ay içinde 14 yıllık Antalya Piyano Festivalim elimden alındı. Borusan Orkestrası ile her yıl konserlerimiz olurdu, bu yılki programımızı tuhaf bir bahaneyle iptal ettiler, benzer bir ambargo da onlardan geldi. Şimdi de bakanlık yapıyor. Bütün dünyada sunduğum sanatımı kendi memleketimde sunamaz hale getirdiler. Amaç nedir?”

Haberin Devamı

1 SEZONDA 1 KONSERDE 1 ESER

Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun ise Say’ın program taslağından çıkartılan eseri olmadığını söyledi. Dursun İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın 22 Mayıs’ta vereceği konserinde Say’ın 1 konçertosunun da çalınacağını belirterek, “Dolayısıyla Say’a bir ambargo, sansür yoktur, devletin kapıları kapatılmış değil. Belki 2016’da daha çok dinleriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!