Ardahan Üniversitesi’nde çok önemli konferans

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ’nde 13-16 Ekim 2014 arasında düzenlenen konferanslar dizisi gerek dil gerek dünya kültürü açısından çok önemliydi.

Haberin Devamı

Etkinliğin başlığı şöyleydi: “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı”.
Dil ile kültür arasındaki bağı düşündüğümüzde, bu konferansların yankısının, ileriye dönük çalışmaları güçlendireceğine inanıyorum.
Ardahan Üniversitesi Rektörü Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ı bu konudaki çalışmaları açısından kutluyorum.
Üniversitelerin, akademisyenlerin çalışmalarının güncelin ötesine geçmelerini, bir bakımdan da güncelle kalıcı olan arasında bağlantı kurmalarını beklerim. Bu konferanslar benim anlayışımı destekleyen bir çalışma.
Konferans sırasında katılımcıların Ardahan Kongre Merkezi Müzesi’ni de gezdiklerini okudum, bir müzenin varlığı o üniversiteye ayrı bir güç verir.
Bu konferansa Türkiye’den ve yurtdışından 40 bilim adamı katıldı.
Akademisyenler, dünya üzerindeki tehlike altındaki diller üzerine yaptıkları konuşmalarla, bir dil coğrafyası atlası ortaya koymuş oldular, çalışmaların bu doğrultuda yapılmasının ilkelerini tespit ettiler.
Konferansın düzenlenmesi aslında hayati bir önem taşıyor. Çünkü, UNESCO’nun verilerine göre, bugün dünyada konuşulmakta olan 7.000 dilin tahminen yarısından çoğunun gelecek 100 yıl içerisinde tamamen yok olacağına inanılıyor. Eğer bu konuya şimdiden kaygı gösterilmezse, dilin kaybolmasıyla beraber bunu konuşan insanlar sadece sahip oldukları gelenek, görenek ve kültürlerini kaybetmekle kalmayacak, aynı zamanda insanlık tarihi hakkında bildikleri paha biçilmez tarihe ait ne varsa onları da kaybetmiş olacaklar. Meseleyi başka bir açıdan ele aldığımızda, yazıya geçirilmemiş ve kayıt altına alınmamış dillerin dokümanlarıyla birlikte insanlık âlemi sadece kültürel hazinelerini ve zenginliğini kaybetmekle kalmayacak aynı zamanda, çok az bir insan topluluğunun konuşmakta olduğu dillerin sadece yaşlı insanlar tarafından konuşulabilen diller hakkındaki bilgiler de yok olmuş olacaktır.
Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tehlike altındaki diller ve kültürlerle ilgili konulara öncelik vererek onlara özel bir hassasiyetle yaklaşan akademik bir kurum olduğunu gösteriyor.
Bunda, KÜNİB’e üye olan üniversitelerin yerleşmiş olduğu bölgelerin zengin ve çeşitlilik gösteren dillere ev sahipliği yapması da ana sebep elbette. Üstelik bu dillerden çoğu kaybolmaya yüz tutmuş ve tehlike sınırı içerisinde diller. Haliyle bu konferansın özellikle Ardahan’da yapılmasına haklılık kazandırdığı gibi, üniversite son derece önemli bir işe ev sahipliği yapmış durumda.
Konferansın amacını ise şöyle özetlemişler: “Aynı konu ve disiplinler etrafında çalışan ve çeşitli projelerde görev almış 40 akademisyen, bilim adamı ve yerel liderleri bir araya getirip onların dilleri yok olmaktan kurtaracak tedbirleri almasını, onları kayıt altında tutmanın yollarını bulmasını ve ölmekte olan dilleri yeniden canlandırarak hayata kavuşturmalarını temin etmek.”
Bence bu ilk adımın atılması bile son derece önemli...

***

KÜLTÜR, sanat alanında yapılan çalışmalara basının uzak durmasını her zaman eleştirdim. Çünkü medyanın bu etkinlikleri topluma duyurmak görevidir! Bu konferansla ilgili basında birçok yazı yayımlandı, haberin yanı sıra yazarlar bu konunun önemine değindi. Bu açıdan medyanın bu yaklaşımını da övmek gerekir. Dileğim, bu önemli konunun, bir dille beraber bir kültürün yok oluşunun önlemleri alınsın, çalışmalar yapılsın.
Konferansta okunan bildirilerin kitaplaşmasını ayrıca bekliyorum...

Yazarın Tüm Yazıları