Türkiye karşıtlığı tiyatro oyununun sonunu getirdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye karşıtlığı tiyatro oyununun sonunu getirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2014 00:56

Fransız entelektüel ve modern filozof Bernard Henri Levy’nin yazıp Paris’teki ‘Theatre de l’Atelier’de sahneye koyduğu ‘Hotel Europe’ adlı tiyatro oyunu Türkiye karşıtı siyasi söylem içermesi nedeniyle sahneden erken kaldırılacak.

Haberin Devamı

Sahneye konulduğunda 3 Ocak 2015 gününe kadar oynanacağı açıklanan tiyatro oyunu Fransız tiyatro severlerin tepkisi nedeniyle 16 Kasım 2014’te sahneden kaldırılacak. Levy, oyunun bir sahnesindeki diyalogda tanınmış tiyatro ve sinema oyuncusu Jacques Weber’e ‘Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girebilmesi için Ermeni soykırımını tanıması gerekli’ dedirtince seyircinin tepkisini çekti.

Weber gibi çok tanınmış bir aktörün böyle siyasi bir söyleme alet olması tiyatro severler tarafından eleştirildi. Levy, Ermeni diyasporasının ‘soykırım’ mücadelesine destek verdiğini Ermeni ‘Nouvelles d'Arménie Magazine' dergisine açıklamıştı. Derginin Genel Yayın yönetmeni ve Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi eski başkanı Ara Toranyan da Levy’ye ‘soykırım’ı inkarın cezasız kalmaması çerçevesinde Ermeni meselesine katkılarından dolayı diasporanın minnetlerini dile getirmişti.

Haberin Devamı

Türkiye karşıtlığı tiyatro oyununun sonunu getirdi

Bernard Henri Levy

France İnfo haber kanalı konuya geniş yer verirken ‘Hotel Europe tiyatro eseri seyircinin tepkisi nedeniyle perdeyi erken kapatıyor’ şeklinde haber yaptı. Haberde ‘Bernard Henry Levy’nin tiyatro eserini, davet edilerek izleyen Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Manuel Valls ve hatta eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bile kurtaramadı’ görüşüne yer verildi.

Tiyatro eserinin seyirci tarafından boykot edilmesine Le Monde gazetesi de yer verirken, “Saraybosbosna’da tek kişilik şov yapan filozof BHL Hotel Europe tiyatro eserindeki siyasi söyleme insani olarak yaklaştığını söylüyor ama Avrupa’nın kaderi üzerinde ‘Siyasi bir bayağılık’ yaptığının farkında değil” diye yazdı. Oyunun baş aktörü Weber’in ise rolüne uymak için çok sıkı rejim yaparak 30 kilo verdiğini açıkladığı Le Figaro gazetesi, ”Ama bu bile oyunu kurtaramadı ve zayıflaması hiçbir işe yaramadı” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!