Uluslararası bilim festivali

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası bilim festivali
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2014 01:04

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde 25 ülkeden 85 film, 23- 26 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali (AYIFF) kapsamında sinemaseverlerle buluşacak. Bu yılki festival, Soma'daki maden faciasında ölen 301 madenciye ithaf edildi.

Haberin Devamı


Festivali öncesinde tertip komitesi üyeleri Turgut Baygın, Erkan Cılak ve Nail Pehlivan, basın toplantısı düzenledi. Dört gün sürecek festivalde filmlerin 11.00- 24.00 saatleri arasında ücretsiz gösterime gireceği belirtildi. Festivallerde gösterime giren filmlere kolay kolay ulaşabilmenin mümkün olmadığını, gösterilecek uzun metrajlı bir filmin bazı sahnelerinin ilçede çekildiğini vurgulayan Festival Komitesi üyesi Erkan Cılak, "Bu filmin ismi, 'Daire' adını taşıyor. Bu film bugüne kadar katıldığı bir film gösterimi organizasyonlarında ödüller aldı. Hatta bu filmin bazı sahneleri de Ayvalık Sanat Fabrikası'nda çekildi. Bizim amacımız halkın mutlaka bu organizasyondan istifade edebilmesini sağlamaktır" dedi.
Festivale katılanlara ilçenin zeytinyağlı yemeklerinin ikram edildiğini belirten Cılak, "Ayvalık'ın zeytin ve zeytinyağlarını hediye ediyoruz. Böylelikle de Ayvalık'ın öz kültürü temelinde yükselen, Ayvalık'ın özgün festivali olmasını amaçlıyoruz. Festivalimizin Antalya Film Festivali ya da Adana Altın Koza Film Festivali gibi olmasından ziyade Ayvalık'a özgü bir festival olmasından yanayız" diye konuştu.
FESTİVAL SOMA'YA ATFEDİLDİ

Haberin Devamı

Festivalde belgesel filmlerin de olacağını söyleyen bir diğer üye Turgut Baygın, gösterilecek filmlerden birinin ilçenin yerli halkını ilgilendiren mübadeleyi anlattığını belirtti. Baygın, "Bu kapsamda mübadelenin canlı tanıklarının da o günleri anlattığı bu belgesel film de Ayvalık'ta çekildi. Bu belgeselin ilçe halkımıza mübadelenin gerçek yüzünü anlatacağını düşünüyoruz. Bunun dışında festivalimizde gösterilecek tüm filmler sansürsüz olarak izleyiciyle buluşacaktır" diye konuştu. Bu yılki festivalin Soma'daki maden faciasında ölen 301 madenciye ithaf edileceği belirten Baygın, "Bizler Soma'da yaşanılanın kaza olduğuna inanmıyoruz. Çünkü kaza daha önceden öngörüsü olmayan durumlardır. Oysa Soma'da yaşanılan olay, öngörüsü olup, tedbir alınmaması sonucunda yaşanılan bir durumdu. Bu yüzden de biz bu yılki festivalimize; '3'üncü Ayvalık Uluslararası Film Festivali yerine, Soma'da yaşamını yitiren 301 işçinin anısına 301'inci Ayvalık Uluslararası Film Festivali adını verdik" diye konuştu.
Bu yılki film festivalinin ana sponsorunun Ayvalık Belediyesi olacağını söyleyen Komite Üyesi Yönetmen Nail Pehlivan, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi festivalin bir dernek öncülüğünde olmayacağını ifade etti.
Pehlivan, "Bu yıl bu festivali herhangi bir dernek ya da kurum değil; Erkan Cılak, Turgut Baygın ve benim de bulunduğum üç kişilik tertip komitesi düzenlemektedir. Sadece sponsorlarımız var ve festivalin düzenlendiği bir mekan var. Bunların dışında tamamen kişisel inisiyatiflerle düzenlenen bir festival. Bunun başlangıcı böyle değildi ama biz yola bu şekilde devam ediyoruz. Buradaki amacımız da kısa adı AYIFF olan Uluslararası Filme Festivali'nin kendine özgü yapılanmasını sağlayabilmektir" diye konuştu. Festivalde bazı filmlerin ilk kez Türkiye prömiyerini yapacağı belirtildi. Festivalde yurt dışında uzun metrajlı film ve kurmaca filmlerin olacağı kaydedildi. Festival kapsamında yerli ve yabancı filmlerin bir arada değerlendirileceği Uluslararası Kurmaca Film Yarışması ile Uluslararası Belgesel Film Yarışması düzenleneceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!