Bursa’da ulaşıma yapılan zamma tepki

Güncelleme Tarihi:

Bursa’da ulaşıma yapılan zamma tepki
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2014 16:05

BURSA’da, toplu ulaşım aktarma ücretlerine yapılan yüzde 100’e varan zamlara tepki gösteren akademik odalar yüksek fiyatların derhal geri çekilmesini istedi. Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, ulaşıma sürekli zam yapmak yerine, maliyet azaltıcı çalışmalara öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu taşım aktarma ücretlerine yapılan zam ile birlikte, 1,75 lira olan ulaşım ücreti 2,2 liraya, 50 kuruş olan aktarma ücreti 1 liraya, öğrenci ücretleri ise 35 kuruştan 70 kuruşa çıkartıldı. Mudanya’daki BUDO İskelesi’nden kent merkezine ulaşımı sağlayan F3 numaralı hattın fiyatı ise 3 liradan 6 liraya çıkartıldı.

Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar zamma tepki gösterirken TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde zamların nedenleri ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan zammı eleştiren odalar, Büyükşehir Belediyesi’nden uygulamayı geri almasını istedi. İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz ve indirimli kart uygulaması ile sözde toplu taşımı özendirirken, yüksek fiyat politikası ile uzaklaştırdığını kaydetti.

Yapılan zamlardan sonra, bir kişinin aylık ulaşım maliyetinin yaklaşık 180 liraya ulaştığını ifade eden Mart, Büyükşehir Belediyesi’ni kamusal hizmet yerine ticari işletme anlayışı ile çalışmakla suçladı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Timsah Arena’yı da eleştiren Mart, Belediye bütçesinin yarısının stadyum inşaatına aktarıldığını söyledi. Plansız ve hesapsız harcamaların faturasının halkın sırtına yüklendiğini dile getiren Mart, "Uçak, deniz otobüsü, helikopter, hurda vagon kiralama ve alımları gibi sözde ulaşım yatırımlarına plansız ve hesapsız bir şekilde belediye bütçesi israf ediliyor" diye konuştu.

Bursa Hafif Raylı Sistemi günde 200 bine yakın kişinin kullandığını belirten MMO Bursa Şube Başkanı Mart, belediyenin hurda vagon alımı yerine verimliliği arttırıcı uygulamalar yapması gerektiğine dikkat çekti. Yapılan fahiş zamların derhal geri çekilmesini isteyen Mart, "Bursa Büyükşehir Belediyesi bu hali ile halk için belediyecilik yapmıyor, ’şirket belediyeciliği’ anlayışı ile hareket ediyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!