İzmir’in projeleri rafa mı kalkıyor?

Haberin Devamı

Geçen hafta İzmir’e uzak bir yerde, ama İzmir’i çok yakından ilgilendiren bir yorum dikkat çekiciydi. İzmir- İstanbul Otoyolu’nun bir bölümünde zemin kayması nedeniyle güzergah değişikliği söz konusu olacakmış. Yeni belirlenen güzergah üzerindeki köyde arsanın metrekaresi 10 liradan 40 liraya çıkmış. Bu haber üzerine Mehmet Y. Yılmaz Hürriyet’teki köşesinde zemin etüdü iyi yapılmadan böyle bir projeye başlanamayacağına dikkat çekip “Zemin kayması mı? Rant kayması mı?” diye sormuş.
Gerçekten de yap- işlet- devret yöntemiyle otoyolu yapan firmaların, 6.5 milyar dolar yatırdıkları bir projenin zemin etüdünde hata olması akıl alır gibi değil. Ayrıca proje ne kadar çabuk biterse, işi yapan şirketler o kadar fazla kazanacak. Güzergah değişikliği projeyi geciktirirse firmalar da kaybedecek. Bu ilginç durumun her halde bir açıklaması olacaktır.

Haberin Devamı

Büyük vaatlerde gecikme var
Ege Bölgesi’nin kaderini değiştirecek projenin gecikmesi İzmir’e ve güzergah üzerindeki illere de büyük zarar verir. Konu proje gecikmesine gelmişken, son zamanlarda İzmir’le ilgili hükümet kaynaklı bir çok büyük projede soru işaretleri görülüyor. Örneğin 2015 yılında bitmesi planlanan Alsancak Limanı’nı genişletme çalışmaları da gecikmiş durumda. Toplam 450 milyon TL’lik yatırımın sadece 100 milyon TL’lik bölümü gerçekleşmiş.
İzmir’i dünyanın en büyük 10 limanından biri yapacak olan Çandarlı Limanı projesi de ilk açıklandığında 2015’de bitecekti. Ama yap- işlet- devret yönteminin şartları ağır olduğu gerekçesiyle teklif alınamadı. EBSO geçtiğimiz günlerde projenin küçültülerek başlatılması çağrısı yaptı, ama şu anda ne olacağı belli değil.
Daha önce seçim meydanlarında vaatleri yapılan projelerin teker teker rafa kalkacak görüntüsü vermesi dikkat çekici. Bu durum elbette Nisan ayında yapılacağı konuşulmaya başlanan genel seçim kampanyalarına yansır. Yapılan vaatler ile gerçekleştirilen işler ortaya konduğu zaman, hem iktidar hem de muhalefet cepheleri açısından hayli renkli bir seçim dönemi geçeceğini söyleyebiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları