Sosyal CV’niz ne alemde?

Güncelleme Tarihi:

Sosyal CV’niz ne alemde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2014 13:45

Artık sosyal medya hesapları da CV’lere ekleniyor. İnsan kaynakları çalışanları, sizin nerede ne yaptığınızı, ne yediğinizi, arkadaşlarınızı, duygusal anlarınızı, tuttuğunuz takımı, siyasi partiyi kısacası her türlü bilginizi görebiliyor. Siz siz olun ‘sosyal CV’nize bir kez daha göz atın.

Haberin Devamı

Sosyal CV, neredeyse tek bir sayfada CV sahibi hakkında bütün bilgileri iş verene sunuyor. Klasik CV’lerde yazdığınız fakat içeriğini koyamadığınız projelerinizi, makalelerinizi, blog yazılarınızı, web sitenizi, çizimlerinizi, o güne kadar yaptığınız tüm çalışmalarınızı dosya olarak yükleyebiliyorsunuz. En önemlisi ise sosyal hesaplarınızı CV’nize entegre edebiliyor, sosyal medya istatistiklerinizi de yine sistem üzerinden listeleyebiliyorsunuz. Bu bağlantılara tıklayan insan kaynakları çalışanları, sizin nerede ne yaptığınızı, ne yediğinizi, arkadaşlarınızı, duygusal anlarınızı, tuttuğunuz takımı, siyasi partiyi kısacası her türlü bilginizi görebiliyor.

Şirketlerin her alandan takibe başladığı ve kişileri incelediği internet dünyasında Sosyal CV ile artık çok daha dikkatli olmak gerekiyor.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferah Onat, bu durumlarda gizlilik ayarlarının çok önemli olduğunu belirterek, “Mümkün olduğunca özel konuları, görüşleri dışarıya açmamak lazım” diyor ve şöyle devam ediyor: “Özellikle üniversite son sınıf öğrencileri ve işinden memnun olmayıp iş arayan kişiler attıkları her adıma dikkat etmeliler. Sosyal medya hesaplarındaki fotoğraflara, metinlere ve link paylaşımlarına da özen göstermeliler. Ayrıca Sosyal CV uygulaması olmasa bile insan kaynaklarında çalışanlar sadece meraktan Facebook ve Google görsellerden adayları arayabilir. Burada iş arayanların tıpkı bir marka ya da ürün gibi kendilerini düşünüp ona göre içerik paylaşmaları gerek. Bu profil resminden başlayıp beğendikleri sayfalara, girdikleri gruplara, forumlardaki tartışmalara kadar uzayabilir. Agresif bir mizaç zararlı olabilir pek çok iş için.” Doç. Dr. Onat, sorularımızı cevapladı:

Güncellemeyi unutmayın
Yaratıcı ve farklı olmak şart mı?
Örneğin bir reklam metin yazarı ya da grafiker aranıyor. İşe başvuran kişinin sosyal medya hesapları da zaten o CV’lerde yer alıyor. Adayların kişisel blogları, blog gibi kullandıkları sosyal medya sayfaları kendilerini ve yaratıcı zekalarını, paylaşımlarıyla veya koydukları özgün görsel/yazınsal içerikle sergilemeleri beklenir. Aslında iyi bir aday yaratıcı endüstride çalışacaksa çoktan bunun farkında oluyor. Bunun bilincinde değilse zaten onun için çok geç.

Profil fotoğrafı nasıl olmalı?
Yüzleri görünecek şekilde, siyasi ve dini kimlik tanımlamalarından uzak. Yüz göstermek istenmiyorsa yalın ve olumsuz algılanmayacak bir sembol de olabilir. Kapak fotoğrafları da küfürlü yazı içermeyen, fanatizmden uzak olmalı. Bu demek değildir ki siyasetten ve kişisel görüşlerden uzak olunsun. Buradaki hassas nokta başkasının gözünden agresif ve şiddet yanlısı gözükmemek. Tabii ki kişisel siyasi görüşü herhangi bir parti olabilir ama burada başkalarının görüşlerine saygılı olduğunu da tanımlamak lazım.

Güncellik ne kadar önemli?
Linkedin’de kişi yıllar önce giriş yapmış. İş değiştirmiş ama güncellememiş. Hesap açtıysanız güncelleme yapmak gerekiyor. Kendinizi olduğunuz gibi ama olumlu yönlerinizle göstermekte yarar var. Çok ayrıntıya ve kişisel bilgiye gerek yok. Çalıştığınız yer, biraz ilgi alanları, temel paylaşımlar, ki bunlar işle ve ilgilenilen sektörle ilgili olursa iyi olur. Sosyal medya hesapları iş arayanlar için bir vitrin. Eskiler ‘fazla tevazu gösterme gerçek sanırlar’ der. Yaptıklarını fazla abartmadan koymak lazım sosyal medya hesaplarına.

Şimdiki veya eski işyeri için yorum yapmak doğru mu?

Yöneticilere yakalanma ihtimali çok yüksek. Bunu sosyal medyada yapmak önce işyerine sonra çalışana zarar verecektir. Bir de şöyle bir durum var, çalışan işe gitmiyor ama şehrin öteki yakasında bir yerde check in yapıyor. Sorsan hasta, hatta resmi raporu var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!