Bulgaristan-Türkiye sınır ötesi işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan-Türkiye sınır ötesi işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2014 13:07

Türkiye'nin Kırklareli ve Bulgaristan'ın Burgaz bölgesi orman işletme yetkilileri, iki ülkenin paylaştığı Yıldız dağlarında yangınla mücadele stratejilerini görüştü.

Haberin Devamı

Ülkenin güneydoğudaki Sozopol şehrinde düzenlenen Bulgaristan-Türkiye sınır ötesi işbirliği seminerinde ortak uygulanacak orman yangınları ile mücadele stratejisinin oluşturulması ele alındı. Taraflar, kendi ülkelerindeki yangınla mücadele alanındaki olumlu deneyimlerini paylaştı ve sorunları masaya yatırdı.

Bulgaristan ile Türkiye'nin 2014-2020 döneminde uygulayacağı strateji kapsamında ortak sınırın iki yanında bulunan yerel orman işletme müdürlüklerinin kriz ortamlarında eşgüdümlü hareket etmeleri öngörülüyor.

Burgaz Bölge Orman İşletme Müdürü Venelin Radkov, geçmiş yıllarda meydana gelen büyük orman yangınlarının Güneydoğu Avrupa bölgesinde bu alandaki sınır ötesi işbirliği yapma gereğini tüm ciddiyeti ile ortaya koyduğunu kaydetti.

Seminere katılan Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol, “Orman dediğimizde aklımıza bizleri ayıran bir engel hayal ediliyor. Oysa Yıldız dağları ülkelerimizi ayırmıyor, birleştiriyor. Bu güzel bölgenin korunması sorumluluğumuzu da birleştirir. Burada çıkabilecek bir yangın hem Bulgaristan'ı hem de Türkiye'yi tehdit edebilir" dedi.

Kırklareli Orman İşletme Müdürü Nüfer Yavuz da Bulgaristan'da "Stranca" olarak bilinen Yıldız dağlarının Türkiye kısmının yüzde 65'inin ormanlık alan olduğunu ve Türk orman işletmecileri için büyük önem taşıdığın söyledi. Her iki ülkenin orman yangınları ile mücadele alanında belirgin bir deneyime sahip olduklarını vurgulayan Yavuz, “İşbirliği yaparak çalışmalarımızı çok daha verimli hale getirebiliriz, başarılı bir strateji oluşturabiliriz" diye konuştu.

Kırklareli ile Burgaz orman işletme yetkililerin ekim sonunda Kırklareli'de yeniden bir araya gelmeleri öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!