Almanlar yaz-kış saati uygulamasına karşı

Güncelleme Tarihi:

Almanlar yaz-kış saati uygulamasına karşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2014 10:58

TÜRKİYE’de olduğu gibi Almanya’da da önümüzdeki cumartesi gününü pazara bağlayan gece saatler 1 saat geri alınacak.

Haberin Devamı

Gün ışığından daha fazla yararlanmak için ilk olarak Amerikalı politikacı, yazar ve mucit Benjamin Franklin tarafından 1784 yılında gündeme getirilen yaz- kış saati uygulaması, Almanya’da ilk 1916 yılında 1’inci Dünya Savaşı sırasında uygulamaya konuldu. Savaş sanayisinde insan gücünden daha fazla faydalanmayı amaçlayan uygulama, bir süre ara verildikten sonra, petrol krizi ile birlikte 1980 yılında tekrar uygulanmaya başlandı. 1996 yılında Avrupa’da ortak uygulama haline getirildi. Ancak, yaz- kış saati uygulamasının gerçekten enerji tasarrufu sağlayıp sağlamadığı tartışılıyor.

Öğleden sonra gün ışığından yararlanırken, kış mevsiminde sabah ısınma ve aydınlatma giderlerinin arttığına dikkat çekildi. Uygulamanın insan vücudu üzerinde yan etkileri de tartışma konusu oldu.

Almanya’da yapılan araştırmalara göre, saatlerin ileri ya da geri alındığı haftanın ilk pazartesi günü, yılın diğer pazartesi günlerine göre daha çok trafik kazası oluyor.

SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUYOR

Uzmanlara göre uygulama, uyku problemleri ve ona bağlı olarak psikolojik etkileri ile insan sağlığı üzerinde olumsuzluk yaratıyor. Almanya’da sağlık sigortalarından DAK tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanlar tartışmalı yaz- kış saati uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 71’i uygulamayı gereksiz görürken, katılımcıların sadece yüzde 27’si uygulamanın yararlı olduğu görüşünde. Her 4 kişiden 1’i değişiklik nedeniyle sağlık sorunları ile karşılaştığını belirtiyor. Araştırmaya göre, Almanlar’ın yüzde 60’ı, yaz saatinin yılın tamamında geçerli olmasından yana. 25 Ekim Cumartesi’yi 26 Ekim Pazar’a bağlayan gece saatlerin bir saat geri alınmasıyla başlayacak olan kış saati uygulaması, 28 Mart 2015 tarihinde sona erecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!