Validebağ'da iş makinesi gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Validebağda iş makinesi gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2014 09:37

ÜSKÜDAR’daki Validebağ Korusu’nun girişinde saat 05.00 sıralarında cami inşaatı çalışmalarına başlayan iş makinelerine çevre sakinleri, hukuki sürecin devam ettiğini belirterek tepki gösterdi. Üsküdar Belediyesi tarafından yaşananlar için "Ruhsatlı cami inşatına engel olunuyor" denildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise "Bu alanın imar ve yapılaşmaya açılması kesinlikle söz konusu değildir" ifadeleri kullanıldı. Öğden sonra gerginlik tekrar tırmandı ve mahalleli demir perdeleri yıkmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Burada nöbet tutmaya başlayan mahalle sakinlerine Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’dan da destek geldi. Birkaç gün önce dozer ve inşaat ekiplerinin geldiği arazide olayları yatıştırmaya çalıştıklarını belirterek Gürtuna, "Uzlaşma yaklaşımı bu operasyonun gizlenmesi amacını taşıyormuş, dini değerleri olan bir insan olarak buna çok üzüldüm. Ağlamak geldi içimden, o kadar rencide oldum. İşin geldiği boyut üzüntü verici bir hale geldi" dedi.

Bugün saat 05:00 sularında ekiplerin olay yerine tekrar geldiklerini aktaran Gürtuna "Sabah erken saatlerde baskın tarzında bir olay cereyan etti. Yapılmak istenen cami hayırlı bir iş. Ama yapılma tarzı itibariyle insanları rahatsız eden bir tarzı var" diye konuştu.

Çerveredeki camilerde cemaatin çok az olduğuna dikkat çeken Gürtuna "Sitelerin diğer yanlarında camiler var. Camilerde insanlar yok. Bir saf, iki saf, bazen 2-3 kişi oluyor. Camiler dolar taşar da yeni camiye ihtiyaç olur yaparız. Öyle bir durum söz konusu değil. Keşke daha olumlu ve uyumlu şekilde çözülseydi. Önce bu insanların ikna edilip rızalarının alınması gerekirdi" dedi.

Haberin Devamı

Gürtuna, cami yapılacak alanın çok küçük olduğunu da vurgulayarak hukuki sürecin halen devam ettiğini söyledi.

RUHSATLI CAMİ İNŞAATINA ENGEL OLUYORLAR"

Üsküdar Validebağ'daki gerginlik ile ilgili Üsküdar Belediyesi'nden yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Üsküdar Altunizade Mahallesi Raufpaşa Sokak 34 numarada yapılmak istenen ruhsatlı plan projeli küçük bir cami inşaatını bir grup vatandaş engellemek istiyor. Günlerdir basını arayan ve cami inşaatını protesto etmek için yasal olamayan yollara baş vuran vatandaşlar araçlarını cami arsasına bırakarak engellemeyi sürdürüyorlar" denildi.

Validebağda iş makinesi gerginliği
Evimdeki çiçeğimi de saklayayım ona da göz koyarlar

"KORUYA TAŞACAK HİÇBİR YANI YOKTUR

Açıklamada Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in görüşlerine de yer verildi. Türkmen, cami inşaatının 167 pafta 1313 ada ve 197 parselden oluştuğunu ve uygulamanın imar planında dini tesis olarak geçtiğini bildirerek, “Burada oturan sakinlerin cami inşaatı talepleri olmuştur. Hayırsever bir vatandaşımızda bu ihtiyacı üstlenmiştir. 24.09.2014 tarihinde belediyemiz tarafından inşaat ruhsatı verilmiştir. Arsanın mülkiyeti Üsküdar Belediyesi'ne aittir ve planda cami alanı olarak ayrılmıştır. İnşaatın koruya taşacak hiçbir yanı yoktur. Tamamen korudan ve yollardan çekme mesafelerine uyulmuş, ruhsata bağlı bir cami projesidir. Mahkeme kararlarına rağmen yapılan bir çalışma yoktur. İnşaatın yapımını durduracak herhangi bir yargı kararı da yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

"BU ALANIN İMAR VE YAPILAŞMAYA AÇILMASI KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Üsküdar'daki Validebağ Korusu'nun imara açılacağı yolundaki iddialarla ilgil yazılı bir açıklama yaptı. İBB'den yapılan açıklamada şöyle denildi, “Validebağ Korusu'nun kullanım hakkı daha önce Milli Eğitim Bakanlığı'ndaydı. Korunun bakım işlemleri yapılamıyordu. Bu sebeple 2 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildi. Ön tahsis 2 yıl için geçerli ve bu süre içinde Validebağ Korusu'nda gerekli bakım işlemleri yapılacak. Bu alanın imar ve yapılaşmaya açılması kesinlikle söz konusu değildir. Emirgan Korusu ve Hidiv Korusu gibi alanlardaki hassasiyet Validebağ Korusu için de geçerlidir"

Validebağda iş makinesi gerginliği
Validebağ Korusu'nda yapılaşmaya müdahale

Haberin Devamı

MAHALLELİ DEMİR PERDELERİ YIKMAYA ÇALIŞTI


Üsküdar'daki Validebağ korusu yanında bulunan arazide başlayan cami inşaatı çalışmaları sırasında Üsküdar Belediyesine bağlı zabıta ekipleri ile mahalleli arasında gerginlik yaşandı.

Validebağda iş makinesi gerginliği

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün de aralarında bulunduğu bir grup vatandaş inşaat alanını çevreleyen demir perdeleri yıkmaya çalıştı. Mahallelinin alkış ve ıslıklarla destek verdiği eylemde inşaat alanına girişi engelleyen zabıta ekipleri ve vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı.

Validebağda iş makinesi gerginliği
Validebağ için 80 bin imza

'Zabıta ekipleri ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz' diye bir vatandaş, ekipleri alanın dışına davet etti. Ekiplerin çıkmaması üzerine vatandaşlar 'polis dışarı' diye slogan attı. Validebağ'ın bitişindeki arazide sabah saatlerinde başlayan inşaat çalışmaları devam ederken vatandaşların bekleyişi sürüyor.

Validebağda iş makinesi gerginliği

Balyozlu Validebağ operasyonu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!