Peşmerge koridoru

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge koridoru
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2014 01:31

Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan YPG’lilere silah desteği anlamında birkaç gündür başdöndürücü bir trafik yaşandı. ABD, Kobani’deki Kürtlere havadan Iraklı Kürtlerden temin edilen silahları attığını açıkladı. Türkiye ise topraklarından Iraklı Peşmergenin Kobani’ye geçmesine izin verdi.

Haberin Devamı

“PYD’YE yardım yapılmasına karşıyız” politikasını ilan eden Türkiye, ABD’nin bastırmasıyla topraklarından silahlı peşmerge geçişine izin verdi. Kapıyı, ABD Başkanı Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a söylediği “PYD’ye değil Kobani’yi savunanlara (defenders of Kobani) gönderiyoruz” sözleri araladı.

HAVAALANINDA KRİTİK GÖRÜŞME: Hürriyet’in Çankaya Köşkü, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay kaynaklarından edindiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cumartesi’ni Pazar’a bağlayan gece 01.10’da İstanbul’a indi. Erdoğan daha Atatürk Havalimanı’ndayken ABD Başkanı Barack Obama’nın aradığı Erdoğan’a bildirildi ve iki lider telefonla görüştü.

OBAMA’DAN İKİ GÜVENCE: Erdoğan, uçağına aldığı gazetecilere ABD’nin PYD’ye destek vermesine karşı olduklarını söylemişti. Ancak Kobani’nin IŞİD’in eline geçme riski yükselince Obama, Kuzey Iraklı Kürtlerin silah ve asker desteğini Kobani’ye ulaştırmak için Erdoğan’dan destek istedi. Erdoğan PYD’nin IŞİD gibi bir örgüt olduğu görüşünü dile getirince Obama, desteğin ABD tarafından değil, Kuzey Iraklı Kürtler tarafından yapılacağına dikkat çekti ve PYD’ye değil Kobani halkına ve Kobani’yi savunan bütün gruplara (defenders of Kobani) yapılacağını söyledi. Erdoğan, bunun üzerine destek vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

KÜRTLER ANLAŞINCA DÜĞMEYE BASILDI: Türkiye, ABD’nin teklifini kabul edince Iraklı Kürtler ile Suriyeli Kürtlerin anlaşması beklendi. Pazar akşamı anlaşma sağlandığı bildirilince, Dışişleri Bakanlığı ve MİT durumu hükümete bildirdi ve onay talep etti. Hükümet onayının ardından da Pazar’ı Pazartesi’ne bağlayan gece yarısından itibaren düğmeye basıldı. Operasyonu Türkiye’den MİT yürüttü.

İKİLİ OPERASYON:Iraklı ve Suriyeli Kürtler anlaşınca Peşmergeler yola çıktı. Güzergâh olarak Suriye sınırından geçen, Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Ras el-Ayn’a (Serekaniye) varan bir yol belirlendi. Türkiye’de mümkün olduğu kadar kısa bir koridor kullanılması amaçlandı. Konvoyun geçtiği bölgelerde IŞİD’in zaman zaman hedef aldığı Haseke, Resulayn gibi kentlerde de Kürtlere mühimmat desteği yapıldı. ABD ordusu ise aynı saatlerde Kobani’de savaşan grupların acil mühimmat ve silah ihtiyacını karşılamak için harekete geçti. Peşmerge envanterinden tanksavar, antitank mayınları, roketatar gibi ağır silahların da olduğu kargo C-130’a yüklendi ve gece yarısı Kobani çevresinde bir noktaya indirildi. Erbil’deki harekât merkezi ile Kobani’deki PYD’liler arasındaki iletişim sayesinde kargo bir sorun çıkmadan PYD’lilerin eline geçti.

Haberin Devamı

Peşmergeye geçiş izni

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz.Görüşmelerimiz devam ediyor” açıklamasını yaptı. Çavuşoğlu, ABD’nin Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan silahlı gruplara yardım yaptığına ilişkin açıklamasının anımsatılması üzerine “Kobani’nin düşmesini hiçbir zaman arzu etmedik, etmeyiz de. Türkiye her türlü çabayı göstermiş, her türlü insani ve tıbbi yardımı ulaştırmıştır. koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk” dedi. Çavuşoğlu, ABD’nin, Kobani’yi savunan tüm güçlere havadan atarak ulaştırdığı askeri ve tıbbi malzeme yardımını da bu çerçevede değerlendirdiklerini söyledi. ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf Türkiye’nin açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Politikamızı değiştirmedik

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriyeli Kürtlere silah verilmesinin politika değişikliği anlamına gelmeyeceğini söyledi. Kerry, Türkiye’nin PKK konusundaki hassasiyetini anladıklarını belirterek, “IŞİD ile savaşan bir gruba sırt dönmemiz, ahlaken çok zor ve sorumsuzluk olur” dedi. Kerry, Obama’nın ve kendisinin Türk yetkililere, silah yardımı öncesinde “Bunun ABD’nin bir politika değişimi anlamına gelmeyeceğini çok, çok açık biçimde ifade ettiklerini” söyledi. Kerry, “Söylediğimiz şuydu: Bunu (IŞİD’e karşı savaşı) devam ettirecek olan Peşmerge ya da diğer grupları oraya (Kobani) vardırmamıza yardım edin, biz de bunu yapmak zorunda kalmayalım” diye konuştu. Amerikalı yetkililer, “önümüzdeki günlerde ise Kobani’deki Kürt savaşçılara yönelik daha fazla Amerikan tedarik misyonu görülebileceğini” belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!