‘ABD’nin Kobani’ye yardımı PYD’ye değil’

ANKARA’nın peşmergelerin geçişine izin vermesi ne anlama geliyor? PYD’ye karşı tavrı değişiyor mu?

Haberin Devamı

ABD’nin Kobani’ye silah göndermesi Türkiye-ABD arasını açtı mı? İncirlik hava operasyonu için kullanılıyor mu?
Cevaplarını öğrenmek için üst düzey bir yetkiliyle görüşüyorum.
Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, öncelikle, ABD’nin Kobani’ye silah yardımını PYD’ye değil, Kobani’yi savunan tüm gruplara yaptığının altını çiziyor. Washington’dan yapılan resmi açıklamalarda da “PYD”nin geçmediğini, Başkan Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazar günkü telefon görüşmesinde de “IŞİD’e karşı savaşan gruplar” şeklinde konuşulduğunu vurguluyor.
Ne var ki dün hem Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, hem de ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) açıklamasında “Kürt güçler” ifadesi geçti. Anlaşılan Amerikalı yetkililer arasında bu konuda bir koordinasyonsuzluk var. Bu da, Ankara-Washington hattında bu konudaki uyuşmazlığa işaret ediyor olabilir.

Haberin Devamı

“PYD Peşmergeleri istemiyor”


Yetkili, ABD’nin PKK’ya karşı tutumunun değişmediğini, Amerikalı yetkililerin bu yöndeki açıklamalarını hatırlatarak anlatıyor. Peki PYD’ye ulaşan silahların PKK’nın eline geçmeyeceğine dair Türkiye’ye bir güvence verildi mi? Yetkili, yapılan yardımın küçük miktarda ve sadece Kobani’yi savunmaya yetecek kadar olduğunu söyleyerek cevaplıyor.
PYD ve benzeri örgütlerin silahlandırılmasına hâlâ karşı olduklarını özellikle vurguluyor. “PYD’nin derdi Kobani’yi kurtarmak değil, sadece hâkimiyetini korumak” diyor. Ve çarpıcı bir iddia ortaya atıyor: “PYD, Barzani’nin Peşmergelerini istemiyor.” Yetkiliye göre bunun sebebi, Barzani’ye karşı hâkimiyet kaybetmek istememesi.
Peki PYD’nin özerkliğini neden kuzey Irak gibi tanımıyoruz? “Tanıyoruz ya da tanımıyoruz diyemeyiz. Aslında biz ikisine de aynı bakıyoruz. Ama PYD’nin önce Esad’a karşı tutumunu değiştirmesi, Suriye muhalefetiyle birlikte hareket etmesi gerekir” diyor.
Son olarak: ABD’nin Kobani’ye yardımı ilişkilerimizde bir sorun yarattı mı? “Hiçbir sorun yok. Temaslarımız sürüyor” diyor.

Haberin Devamı

“Tampon bölgeye Amerikalı siyasetçiler karşı değil”

PEKİ ya tampon bölge? ABD’den sürekli çelişkili açıklamalar geliyor. Kuruluyor mu, kurulmuyor mu? Yetkili, tampon bölge kurulması için BM kararı gerektiğini, güvenli bölge için ise buna gerek olmadığını söylüyor. Başbakan Davutoğlu’nun “Biz tampon bölge değil, güvenli bölge istiyoruz” ifadesinin sebebi de bu.
Peki ABD ile bu konudaki anlaşmazlık ne durumda? Bu konuda Amerikalı siyasilerden hiçbir itiraz gelmediğini, sadece Amerikan askerlerinin mesafeli olduğunu söylüyor. Yetkiliye göre bunun sebebi de Irak’taki IŞİD mevzilerine odaklanmak istemeleri.

Türkiye İncirlik’i açtı mı?

VE Türkiye ve ABD’nin Esad anlaşmazlığı. Ankara, Esad hemen gitsin mi istiyor? Üst düzey yetkili, şu yanıtı veriyor: “Bize sadece ‘IŞİD bitsin’ deniyor. Oysaki biz ‘yolun sonu nedir’ sorusunun cevabını görmek istiyoruz.”
Ve İncirlik. Üs, lojistik destek ya da hava operasyonu için kullanılıyor mu? Yetkili, İncirlik’in şu anda sadece insani yardım için kullanıldığını söylüyor. Peki ABD medyasının yansıttığı, Amerikalı yetkililerin “Türkiye üslerini açtı” açıklamaları? “Türkiye üzerindeki baskıyı arttırmak için demediğimiz cümleleri demişiz gibi yayınlıyorlar” diyor.
Peki asker göndermeyi düşünüyor muyuz? Yetkili “şu anda” düşünmediklerini söylüyor. Ve ekliyor: “Sahada savaşması için ÖSO ve Irak ordusunun desteklenmesi gerekir.” “Ama bu zaman alacak” dediğimde, katılıyor. Peki o zamana kadar koaliyon asker gönderirse? “O zaman düşünürüz” diyor.


*

Haberin Devamı


AÇIKLAMALARI
ve gelişmeleri yorumlayarak devam edeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları