‘Paris’te donmadık

Güncelleme Tarihi:

‘Paris’te donmadık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2014 22:16

Türk fİrmalar don ve kuraklığa rağmen gıda fuarına rekor katılım yaptı.

Haberin Devamı

TÜRK gıda sektörü dünyanın en büyük gıda fuarı SIAL’e 265 firmalık katılımla yeni rekora imza attı. İTO Başkanı Çağlar, “Don ve kuraklık nedeniyle 70 firmamız fuarda yer alamadı. Ama yine de katılım rekoru kırdık” dedi.

PARİS’te düzenlenen vE 105 ülkeden 6 bin 300 firmanın katıldığı dünyanın en büyük gıda fuarı SIAL’e bu yıl 265 Türk firması katıldı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Türkiye genelinden 227 firmaya ‘milli katılım’ imkanı sağladığı fuara 28 adet Türk firması da bağımsız katıldı. Böylece fuarda stant kiralayan Türk firması sayısı 265’e ulaştı ve yeni bir rekor kırıldı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “SIAL tüm dünyanın buluştuğu bir organizasyon ve ihracatımız için küresel fırsatlara sahip. Geçen yıl kayısıda don, diğer bazı ürünlerde de kuraklık nedeniyle bu fuara yaklaşık 70 firmamız da katılamadı. Çünkü ellerinde yeterince ürün yoktu. Buna rağmen 6 dönümlük alana yayılarak fuarda ev sahibi ülke hariç ikinci en büyük katılımcı olduk” dedi.

10 FİRMAYLA BAŞLADI

İTO Başkanı Çağlar, SIAL’e, İTO olarak Türkiye milli katılımını ilk kez 1986 yılında 82.5 metrekarelik alanda düzenlediklerini ve bu ilk katılımda sadece 10 firmanını yer aldığını hatırlatarak, “Bu gıda sektörümüz için gurur verici bir tablodur. Geçen yıl 16.5 milyar dolarlık ihracatımız olmuştu. Bu yıl da dünya ortalamalarının çok üzerinde artış görülüyor. Burada, Brezilya’dan Avustralya’ya kadar alım heyetleri var. Perşembe gününe kadar açık kalacak fuarda yeni ihracat bağlantıları bekliyoruz” diye konuştu. Çağlar, Türkiye’nin gıda sektöründe büyük potansiyeli olduğunu belirterek, “Yeni pazarlar açıldıkta bunu geliştirebiliyoruz. Mevcut potansiyelimizin tamamını ihraç edebiliyoruz. Suriye ve Irak daraldı; hemen Avrupa ve diğer ülkelere sattık. Şu anda da Rusya’dan ciddi talep alıyoruz. bu talebi de karşılayacak üretim gücümüz var. İhracatımızı ve kilogram başına ihraç değerini artıracağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


Fındık ve kirazda dünya lideriyiz

İTO Başkanı Çağlar, Türkiye’nin 2012 yılı itibariyle dünya üretiminde lider olduğu ürünler listesinin birinci sırasında fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayvanın yer aldığını kaydetti. Çağlar, “İkinci sırada vişne, kestane, kavun, karpuz, salatalık yer alıyor. Üçüncü sırada ise nohut, antepfıstığı, biber, elma var. Dördüncü sırada da ceviz, zeytin, domates, taze fasulye, ıspanak, mercimek, haşhaş tohumu görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı


İTO 9 ülkede 23 fuara götürüyor

İBRAHİM Çağlar, bu yıl İstanbul Ticaret Odası olarak 9 ayrı ülkede toplam 23 fuar organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi. Çağlar şöyle devam etti: “Bunların ikisi Türk Ürünleri Fuarı; birini Kamerun’da geçtiğimiz ay açtık. Bir diğerini de Aralık ayında Vietnam’da açıyoruz. Diğer 21 fuar da milli katılım düzeyinde Türk firmalarını götürdüğümüz SIAL Paris gibi dev fuarlar.”


105 ülkeden 6 bin 300 firma

SIAL’e bu yıl 105 ülkeden 6 bin 300 firma katılıyor. Bu firmaların yüzde 85’i Fransa dışından geliyor.
2014 yılı dünya çapında gıda endüstrisi profesyonellerini buluşturan SIAL için özel bir önem taşıyor. Çünkü bu yıl fuarda SIAL’in tüm dünyadaki 50’nci yılının kutlaması yapılıyor. SIAL fuarları Paris dışında Kanada, Brezilya, BAE, Filipinler ve Çin gibi ülkelerdeki 10 ayrı yerde düzenleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!