Merkez, faiz koridorunu genişletecek

MERKEZ Bankası uzun zamandır talep edilen, mevduat munzam karşılıklarına faiz ödemesine başlıyor.

Haberin Devamı

Munzam karşılıklara faiz kararının perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından önce açıklanması bekleniyor. Bankacılardaki beklenti; bugünkü resmi gazetede konuyla ilgili Merkez Bankası Banka Meclisi kararının yayınlanması ve uygulamanın kasım ayı başından itibaren başlaması yönünde.
Konuyla ilgili görüştüğümüz bankacılar, faiz uygulamasının TL bazındaki mevduatlar için yatırılan munzam karşılıklar için geçerli olmasını, döviz bazındaki karşılıklara faiz uygulanmamasını bekliyorlar. Ödenecek faizin yüzde 3’e kadar çıkmasını, belki de kademeli uygulamaya gidileceğini tahmin ediyorlar.
Munzam karşılıklara faiz uygulamasının tüm TL mevduatlar için geçerli olup olmayacağı bilinmezken, örneğin TL “mevduat/ kredi oranı” gibi bankalar bazında farklı uygulama ve faiz oranı uygulanabileceği belirtiliyor.
Aslında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bir süredir bu uygulamanın ipuçlarını veriyordu. Son olarak geçen hafta sonu Antalya’da yapılan Türkiye Ekonomi Kurumu toplantısında, bankaların çekirdek yükümlülüklerini desteklemek istediklerini belirten Başçı, öte yandan bankaların yurt dışından borçlanmalarından daha ziyade içeriye yönelmeleri, yani mevduatı ve sermayeyi tercih etmeleri şeklinde bir teşvik mekanizması getireceklerini söyledi. Başçı, “Burada da zorunlu karşılığa ödediğimiz telafi faizi yoluyla bu mekanizmayı devreye alacağız. Daha çok çekirdek yükümlülüklerine önem veren bankalara biraz daha yüksek telafi faizi ödeyeceğiz” demişti.
Başçı, tasarrufların artırılması için yakında hükümetin başka önlemler de açıklayacağını aynı toplantıda dile getirdi. Ancak bu konuda köklü olarak nasıl bir tedbir alınacağı henüz bilinmiyor. Merkez Bankası’nın tasarrufları artırma hedefinin yanında, belirsizliğin arttığı bu küresel süreçte, döviz yükümlülüklerini azaltabilmek için de böyle bir uygulamaya sıcak baktığı söyleniyor.

PİYASA BEKLEMİYOR AMA…

Piyasalarda, Merkez Bankası’nın belirsizlik ve volatilitenin arttığı bu süreçte, yeni faiz indirimlerine cesaret edemeyeceği konusunda genel bir kanı hakim. İşte bu gerekçeyle, bu hafta yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde bir değişiklik kararı alınması beklenmiyor.
Küresel ekonomi ve finans sektöründe görülen yüksek volatilite, ABD ve Avrupa’dan gelen üretim ve faizle ilgili haberlerin belirsizliği artırması, Türkiye ekonomisinin en kırılgan ekonomiler içinde yer almasının, Merkez’in Hükümet istemesine rağmen, faiz indirmesine engel olarak gösteriliyor.
Ancak piyasalardaki bu beklentiye karşılık, şahsen bir açık kapı bırakmak gerektiğini düşünüyorum. Normalde mevcut koşullarda faiz indiriminin sakıncalı olacağı kesin ama böyle düşünmemin nedeni Başkan Başçı’nın aynı toplantıdaki söyledikleri. Başçı para politikasını ve likidite politikasının aktif olarak kullandıklarını, faiz koridorunun başta eleştiri almasına rağmen özellikle sermaye akımlarının oynak olduğu dönemlerde faydasını gördüklerini belirterek, “Bundan sonra biraz daha geniş bir koridorla devam etmeyi planlıyoruz” dedi.
Dolayısıyla munzam karşılıklara faiz uygulaması önceden açıklanarak, perşembe günü PPK’dan, koridorun alt sınırında indirim için zemin hazırlanmış olabilir. Umarız Merkez Bankası bir yandan durumu düzeltmeye çalışırken, öte yandan indirim kararı alıp kafaları karıştırmaz.

Yazarın Tüm Yazıları