Genelkurmay'dan İzmirli Gazi ile ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmaydan İzmirli Gazi ile ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 17:24

İZMİRLİ gazi Bülent Kocaoğlan’ın, daha iyi yürümek için taktırdığı protez bacağın parasının SGK tarafından 7 aydır ödenmemesi üzerine, haciz tehlikesi yaşamasıyla ilgili habere, Genelkurmay Başkanlığı, açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Yeni yürürlüğe giren tebliğle harp/vazife malulleri ile gaziler için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına yönelik kısıtlamaları kaldırıldığı anlatılan açıklamada, ayrıca protez takımlarıyla ilgili olarak ise, "Gazilerimizin ortez ve protezlerinde kullanılan malzemelerin teminine yönelik yaşanan sıkıntıların çözümüne ilişkin TSK’nın Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmış olduğu teklifler kabul görmüş, usul ve limitleri SGK’ca belirlenen Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği yayımlanmıştır" denildi.

Kiraz İlçesi’nde oturan Bülent Kocaoğlan’ın, vatani görevini yaptığı Hakkari Çukurca’daki karakol, 1996 yılının Temmuz ayında PKK’lı teröristlerin saldırısına uğradı. Saatler süren çatışmada 16 asker şehit oldu. Aralarında Bülent Kocaoğlan’ın da bulunduğu 21 asker ise yaralı kurtuldu. Ağır yaralanan Kocaoğlan, Hakkari ve Ankara GATA’da, uzun tedavi sürecinin ardından mucize eseri hayatta kaldı, ancak sol bacağını diz üstünden kaybetti.

Bir bacağını kaybetmesine rağmen hayata tutunan Bülent Kocaoğlan o dönemde takılan protez bacakla ayağa kalktı, devlet memuru olarak çalışmaya başladı, evlenip yuva kurdu. Bu evliliğinden dünyaya gelen 3 çocuğu ve eşiyle, kendisine yepyeni bir dünya yaratan Kocaoğlan, Çanakkale’deki görevinden emekli olduktan sonra ise, tekrar memleketi Kiraz’a yerleşti.

Bülent Kocaoğlan, son torba yasada yer alan ’gaziler var olan protezlerin en gelişmişini kullanabilir’ düzenlemesindeki haktan yararlanmak için başvurdu. Eski protezi kullanamaz hale gelen Kocaoğlan, günlük yaşamında büyük kolaylık sağlayan, hareket edebilen ve düşmesini önleyen 135 bin lira değerindeki protez bacağı, taktırdı. Ancak bunun için de devletin ödemeleri geciktirdiğini söyleyen medikal firmasına 50 bin TL kredi çekip ödeme yaptı. Yeni protez bacağıyla adeta bir bacağının olmadığını unutan Bülent Kocaoğlan’ın sevinci çok uzun sürmedi. Kısa sürede ödeme yapılacağını sanan Bülent Kocaoğlan’a, beklediği ödeme yapılmadı.

Bankadan nakit avans olarak çektiği kredini borcunu da ödeyemeyince, hakkında icra takibi başlatıldı. Gazi Bülen Kocaoğlan, yaşadığı bu durumu tüm kurumlara aktarmasına rağmen sorununa çözüm bulamadı. Yaşadıklarını sosyal medyada anlatan Bülent Kocaoğlan, kendisine yapılanlara isyan etti. SGK Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, konuyla ilgili olarak, "Yeni uygulamaya göre her protez için belirlenen üst sınırı aşanlar için Ankara’da inceleme yapılıyor. Ankara’da müfettişler üst sınırı aşan faturaları ’suistimal var mı?’ diye inceleyip onay veriyor, ödeme yapılıyor. Bu konuda da inceleme devam ediyor. O tamamlandığı zaman ödemeyi yapacağız" açıklamasında bulundu.

GENELKURMAYDAN AÇIKLAMA GELDİ

Gazi Bülent Kocaoğlan’ın haberinin gazete ve televizyonlardan yer almasının ardından Genelkurmay Başkanlığı da, konuyla ilgili açılama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı’nın, internet sitesinde yer alan açıklamasında, "Gazilerin sağlık hizmetlerine ilişkin olarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 63 ve 73’üncü maddelerinde yapılan değişiklik 11 Eylül 2014 tarih ve 29116 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kanun değişikliğinden sonra; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığınca hazırlanan Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği 01 Ekim 2014 tarih ve 29136 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve aynı tarihten geçerli olarak yürürlüğe girmiştir. Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler sonucunda, Harp/vazife malulleri ile gaziler için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına yönelik seans kısıtlamaları kaldırılmıştır. Harp / vazife malulleri ve eşleri ile gazi ve eşlerine yönelik olarak; tüp bebek tedavisinden son üç yıl içerisinde tedaviden yanıt almama ile 5 yıl ve 900 prim gün sayısı koşulu kaldırılmıştır. Harp / vazife malulleri ile gazilerin diş implant tedavilerinde diğer sigortalılardan farklı olarak implant başına 700 TL’ye kadar geri ödeme imk?nı sağlanmıştır. Gazilerimizin ortez ve protezlerinde kullanılan malzemelerin teminine yönelik yaşanan sıkıntıların çözümüne ilişkin TSK’nın Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmış olduğu teklifler kabul görmüş, usul ve limitleri SGK’ca belirlenen Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği yayımlanmıştır. Bunların dışında ödemesi yapılmayan/ödemelerinde problem olan kişiye özel olarak üretilen göz protezleri, banyo/tuvalet sandalyeleri, karbon kompozit veya laminasyon döküm yürüme cihazları, vakum sistemli protezler ve bu protezlere özel liner (silikon bağlantı) çeşitleri, aktif tekerlekli sandalye, hidrolik ayaklı protezler, ayak bileği mikroişlemci kontrolü protezler, silikon protezler ödenebilir hale gelmiştir" denildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!