Ben terör ihraç etmem sen et

Güncelleme Tarihi:

Ben terör ihraç etmem sen et
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 10:10

Haberin Devamı

IRAK ve Suriye’de cihatçı IŞİD örgütünün saflarında 81 ülkeden 12 bini aşkın yabancı uyruklu savaşıyor. Kaynak: New York’taki ciddi, siyasi danışma şirketi Soufan Enstitüsü. Foreign Fighters (Yabancı Savaşçı) denilen bu kişilerin dörtte biri Batı’dan gitme. 800 Rusya’dan, 700 Fransa, 450 Almanya, 400 İngiltere’den... Yabancı cihatçıların en büyük çoğunluğu ise İslam ülkelerinden. 3 bin Tunuslu, 2 bin 500 Suudi, 2 bin Ürdünlü, bin 500 Faslı, yaklaşık bin civarında Türk...

* * *

Batı, Suriye’ye giden kendi cihatçılarından bugüne kadar Türkiye’yi sorumlu tuttu. “Türkiye, sınırı iyi kontrol etmiyor” dedi. Türkiye’nin bunu bilinçli yaptığını ileri sürenler, hatta ciddi ciddi “Türkiye IŞİD’i destekliyor” diyenler var.
Bu doğru mu? İşte resmi rakamlar: Türkiye 2013 yılında bin 100 civarında yabancı cihatçıyı gözaltına aldı. Türkiye, IŞİD’i 10 Ekim 2013’te, İngiltere 20 Haziran 2014’te, Almanya eylül 2014’te IŞİD’i yasakladı.

* * *

“Türkiye sınırını iyi kontrol etmiyor” diyen Batı şu soruyu başlangıçta kendine sormadı: İyi de bunlar benim ülkemden nasıl çıkıyor? Elinde geçerli Alman ya da Fransız pasaportu veya kimlik belgesi var. Peki, Türkiye hangi gerekçeyle geçerli pasaportla seyahat eden bir AB vatandaşını girişte geri çevirebilir?
Nihayet Batı iğneyi kendisine de batırmaya başladı. Almanya içişleri bakanları cuma günü olağanüstü toplandı ve çatışma bölgelerine gidecek kişilerin ülkeden çıkışını önlemek için bir dizi önlemler paketi hazırladı.

* * *

Çatışma bölgesine gidecek şüphelilerin sadece pasaportuna değil, kimlik belgesine de el konulacak. Seyahat hakkı tanımayan geçici bir kimlik belgesi verilecek. Geri dönenler çok iyi kontrolle tespit edilerek, yargılanacak. Bu önlemler sadece IŞİD’e gidenleri kapsamıyor. PKK da dahil, yurtdışında çatışmalara katılmayı planlayan veya katılan herkes için geçerli.
Neden? Almanya diyor ki, “Ben terörizm ihraç eden ülke konumuna düşmek istemiyorum...” Çatışmalara katılan kişiler, hangi örgüt safında olursa olsun, silah kullanmayı, bomba yapmayı, adam öldürmeyi, kini ve nefreti öğreniyor. Bunların geri dönmesi, ülkenin iç güvenliği açısından ciddi bir tehlike.

* * *

Çok doğru. Ama, bazı Batılı politikacılar ciddi ciddi Türkiye’nin Kobani’de PKK militanlarının Suriyeli Kürtlerin safında çatışmalara katılabilmesi için sınırı açmasını istiyor? Kendi ülkende, hangi örgüt safında olursa olsun, çatışmalara katılımı önlemek için sıkı önlemler alacaksın. Türkiye’den vatandaşlarının Kobani’deki çatışmalara katılabilmesi için sınırı açmasını isteyeceksin.
“Geç bunları, anam babam, geç. Geç bunları bir kalem.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!