LYS şampiyonları kampuslarda

Güncelleme Tarihi:

LYS şampiyonları kampuslarda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 09:26

2014-Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) birincileri Boğaziçi, Koç, Sabancı gibi önemli üniversitelerde istedikleri bölümü okumanın tadını çıkarıyor. Üniversite sınavlarına hazırlanan adaylara ise düzenli çalışmalarını tavsiye ediyorlar.

Haberin Devamı

Heyecanlı geçen sınava hazırlık sürecinin ardından önce derece yapıp, sonra da istediği üniversite ve bölüme yerleşmenin mutluluğunu yaşayan şampiyonlar, kampuslara adım atmaya başladı bile. Üniversite hayatıyla birlikte baskı sürecinin de sona erdiğini anlatan şampiyonlar, şimdi geçen yıllarda yaptıkları yoğun ve stresli çalışmanın getirdiği bol boş zamanın tadını çıkarıyor. Boğaziçi, Koç, Sabancı gibi önemli üniversitelere yerleşen 2014-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) birincileri, üniversite sınavına hazırlanan adaylara da düzenli çalışma, kendi programlarını hazırlama ve ne olursa olsun o programa uymayı öneriyorlar:

Boğaziçi tek hedefimdi

Safa Can Medin (MF-1, – MF-2, MF-3, MF-4 Birincisi): Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde okuyorum. Üniversitemin akademik kadrosu ve sosyal imkanları tercihlerimde etkili oldu. Öğrenci kulüplerinin aktif olması ve İstanbul’da eğitim fırsatı da tercihimi etkileyen nedenler arasında. Hayalimde hep mühendislik vardı. Boğaziçi Üniversitesi tek hedefimdi. Bunun için sınava hazırlanırken günlük hatayımda sosyal aktivitelerden uzak durdum. Sabırlı olup sınava hazırlık sürecinin bitmesini bekledim. Bu süreç bazen hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor ama bittiğinde elde edilen mutluluk her şeye değiyor. Bunun biteceğini bilmek ve ona göre çalışmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Yabancı dil ve akademik kadrosu tercihimde etkili oldu

Ömer Furkan Parmak (TM-1, TM-2, TM-3 Birincisi): Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yerleştim. Yabancı dile verilen önem, akademik kadrosu ve disiplinli bir sisteminin olması burayı tercih etmemde etkili oldu. Ayrıca uluslararası alanda bir kurum, farklı ülkelerden çok sayıda öğrencisi var, demokratik bir ortam sunuluyor. Türkiye’de hukuka olan ihtiyaç bölüm seçimimde etkili oldu. Sınava hazırlık sürecinde çok çalıştım. Sınava bir ay kala sakatlanmamak için sporu bıraktım. Ama bazen arkadaşlarımla okulda yapılan sosyal faaliyetlere katılmaya çalıştım. Sınava hazırlanan adayların bildiği konuları tekrar etmesi, deneme sınavlarına son haftalarda ağırlık vermesi gerekiyor. Başarısızlıktan yılmamalılar.

Haberin Devamı

İlk yıl alanları tanıyacağım

Kerem Çıtak (DİL-1/2/3 İngilizce Birincisi): Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği okuyorum. Burada ilk yıl bütün bölümler ortak dersleri alıyor, ikinci sınıfta bölüm seçimi yapılıyor. Ben de bölüme tam olarak karar vermediğim için bu üniversiteyi seçtim. Bütün dalların tam olarak neyle ilgilendiğini görebileceğim bir sene olacak. İkinci senenin başında bölümlere karar vereceğimiz için bu yıl mesleklerle ilgili bilgi sahibi olacağız, bu nedenle çok önemli. Üniversite sınavına hazırlanan adayların öncelikle, bu yılın çok zor olacağını bilmeleri gerekiyor. Düzenli çalışmak önemli. Günde şu kadar saat çalışacağım deyip, o hedefe ulaşmalılar.

Haberin Devamı

Akademisyenlik düşünüyorum

Mustafa Asım Kılıçarslan (TS-2 Birincisi): Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ndeyim. Sanatla, edebiyatla ilgilenmek için bu bölümün daha elverişli olduğunu gördüm, bu nedenle seçtim. Yabancı dil imkanı ve bölümler arası geçişlerin olması gibi nedenlerle de Boğaziçi’ni tercih ettim. Akademisyenlik düşünüyorum ileride. Sınava hızırlanırken danışman öğretmenimin yaptığı programa uydum. Televizyon seyretmek, arkadaşlarla gezmek, sinemaya gitmek gibi etkinliklere katılmadım. Sınava hazırlanan adayların da eğlenceden fedakarlık etmesi gerekiyor.

Uzmanlığımı Amerika’da yapmak istiyorum

Özgür Can Eren (Dil 1, 2, 3 Fransızca birincisi, MF-1 İkincisi, MF-4 Üçüncüsü): Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyorum. Koç’un yurtdışı bağlantıları, staj imkanları çok iyi. Bunlar da benim için önemli konular. Yaz aylarında yurtdışında staj yapmayı, okul bittikten sonra da uzmanlığımı Amerika’da tamamlamayı düşünüyorum. Annem doktor olduğu için de tıp, çocukluk hayalimdi. Adayların sınava hazırlıkta kendi eksiklerini bilip, ona göre çalışması gerekiyor. Ders çalışmayı çok abartmamalarını ve kendilerini yormamalarını öneriyorum. Herkesin ders çalışma yöntemi farklı olduğu için, kendilerine göre bir program yapmalılar.

Haberin Devamı

Kampus ve kulüplerin aktif olması ilgimi çekti

Büşra Topal (Yerleştirme Puanı ile TM-2, TM-3 Birincisi): Boğaziçi üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne yerleştim. İngilizce eğitim almak ve iyi bir üniversiteden mezun olmak istediğim için bu bölüm ve üniversiteyi seçtim. Ayrıca kampusun ve öğrenci kulüplerinin de aktif olması ilgimi çekti. Sınava hazırlanırken internet ve televizyon karşısında zaman geçirmemeye çalıştım. Hafta sonlarını gezmek yerine ders çalışarak geçirdim. Bu yıl sınava hazırlanan adayların da düzenli çalışması gerekiyor. Planlı ve programlı bir çalışma sistemi kurmalarını öneriyorum. Ayrıca son yıl okula devam edip derslerini de yakından takip etsinler.

Haberin Devamı

Yurtdışı imkanları için ekonomiyi seçtim

Taha Niyazi Dutkuner ( TS-1 Birincisi): Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’ndeyim. Vakıf üniversitelerinin giderek eğitim alanında daha iyi hale gelmesi ve artan imkanları nedeniyle bu üniversiteyi, ilgim de bu yönde olduğu için ekonomiyi tercih ettim. Doktoramı yurtdışında yapıp, bir süre çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönmeyi düşünüyorum. İmkanım olursa da öğrenciyken yaz aylarında yurtdışında staj yapabilirim. Baskı bittiği için şu anda çok rahatız, çok boş vaktimiz oluyor ama geçmiş zamandaki çalışmalarımızın kazandırdığı şeyler bunlar. Üniversite sınavlarına hazırlanan herkesin de düzenli çalışması gerekiyor. Stres kaçınılmaz ama bunu sadece çalışıp, vicdanlarını rahatlatarak atlatabilirler, bunun da yolu çalışmaktan geçiyor.

Özgür ve hoşgörülü ortam ilgimi çekti

Doğa Doğan (Dil-1, Dil-2, Dil-3 Almanca Birincisi): Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne yerleştim. Bu tercihimin sebebi Boğaziçi’ndeki özgür ve hoşgörülü ortam, öğretim görevlilerinin donanımı ve samimiyeti, öğrenci kulüpleri ve okulun sunduğu uluslararası aktiviteler oldu. Sınava hazırlık süreci benim için de çok yoğundu. Okul ve dershane dışında arkadaşlarımla vakit geçirmek, spor yapmak, kitap okumak, film izlemek için çok zaman ayıramıyordum. Emeğimin karşılığını aldığım için mutluyum tabii ki, masa başında geçen zamanımın acısını çıkarmaya çalışıyorum. Bu süreçte en önemlisi kendine güvenmek. “Sizden öncekiler bunu başardı, sizin eksiğiniz ne?” adayların bu soruyu kendilerine sormalarını ve motive olmalarını öneririm. Sınavı gözünüzde büyütmeyin. Çalışacak tek siz değilsiniz, herkes bu sene terleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!