Mahkemeden SUT engeli

Danıştay, trafik kazalarında SGK’nın, sağlık giderlerini Sağlık Uygulama Tebliği üzerinden ödemesinin, kazazedeleri mağdur ettiğine karar vererek, uygulamayı durdurdu. Ödemeler, trafik sigortası limitleri üzerinden yapılacak.

Haberin Devamı

Danıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), trafik kazalarında sağlık giderlerini Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden ödemesini durdurdu. Yasa ile trafik kazalarında sağlık giderlerinin trafik sigortasından alınarak SGK’ya devredilmesi sonrası Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), yürütmenin durdurulmasına yönelik açtığı dava sonuçlandı. Danıştay, uygulamanın devamına karar verirken, SGK’nın sağlık giderlerini SUT üzerinden ödemesinin vatandaşı mağdur ettiğine hükmetti ve SUT uygulamasını durdurdu. Böylece, trafik kazalarında sağlık giderleri sigorta limitleri çerçevesinde karşılanacak.
2011’in Şubat ayında yürürlüğe giren Torba Yasa ile yıllardır süren uygulama değiştirilmiş, trafik kazası geçirenlerin tüm sağlık giderlerini SGK üstlenirken, sigorta şirketlerine de topladıkları trafik sigortası primlerinden yüzde 10 payı SGK’ya aktarma zorunluluğu getirilmişti. Sigorta şirketlerinin trafik sigortasından doğan sağlık giderlerini karşılama sorumluluğu da yasa ile son bulmuştu.

Haberin Devamı

MAĞDUR OLDULAR

Yeni uygulama ise başlarda ciddi sorun yarattı. O dönem trafik kazası geçirenlerin tedavi giderlerini SGK ve sigorta şirketleri ödemedi, hastaneler de tedavi masraflarını kazazeden almaya başladı. SGK’nın, karışıklığı gidermek için yasadan bir yıl sonra 2012 yılında yayınladığı yönetmelikle, trafik kazası geçirip de yaralananların tüm tedavi giderlerinin karşılanacağını, ancak ödemelerin SUT üzerinden yapılacağını açıklaması daha da büyük kaos yarattı. Kazazedeler yıllardır, trafik sigortası limitleri çerçevesinde istediği hastanede istediği tedaviyi görürken, SGK’nın SUT uygulaması çerçevesinde hastane sınırlaması ile karşı karşıya kaldı. Bundan da en çok, kusuru olmadığı halde trafik kazasında yaralananlar mağdur oldu.

SGK’YA DAVA AÇILDI

Bugünkü uygulamada trafik kazasında yaralananlar, kamu-özel ayrımı olmaksızın istediği hastanede acil tedavi görebiliyor. Ancak acil sonrası gerçekleşen tedavide, hastaneler kendi fiyatlarını uyguluyor. Asıl sorun da bu noktada başlıyor. Acil sonrası özel hastanede tedavi olan bir kişi 25 bin TL masraf yapıyor, ancak SGK, SUT fiyatı uyguladığında kendisine 2 bin TL ödüyor. Ya da kazazede SGK’nın anlaşmalı olduğu hastanede tedavisine devam ediyor. Uygulama nedeniyle kazazedeler, tedavi için harcadığı ile SGK’dan tahsil ettiği tutar arasındaki fark için ya kazada zarar vereni ya da SGK’yı dava ederken; kimileri ise sigorta şirketlerine dava açmaya başladı ve 3,5 yıldır açılan davaların sayısı ciddi boyuta ulaştı.
Türkiye Sigorta Birliği ise 2012’nin başında, uygulamanın iptal edilerek, trafik kazalarında sağlık giderlerinin eskiden olduğu gibi trafik sigortasından karşılanmasına devam edilmesi için Danıştay’da dava açtı. İki yıl sonra Danıştay, kazalarda sağlık giderlerini SGK’nın ödemesinin devamına karar verdi, ancak SUT uygulamasının yanlış olduğuna hükmederek, uygulamayı durdurdu.

Haberin Devamı

Sigortacılar, SGK’ya 2 milyar TL prim aktardı

2011’in Şubat ayında yürürlüğe giren Torba Yasa ile sigorta şirketlerine topladıkları trafik sigortası primlerinden her yıl yüzde 10 payı SGK’ya aktarma zorunluluğu getirildi. Aradan geçen 3,5 yıl içinde sigorta şirketleri, trafik kazalarında kazazedelerin sağlık giderlerinin karşılanması için SGK’ya toplam 2 milyar TL’nin üzerinde prim aktardı. Ancak SGK’nın, trafik kazaları nedeniyle ödediği sağlık giderlerini ilişkin veri olmadığından sigorta şirketlerinin devrettiği primler karşılığında kazazedelere de ne kadar ödeme yapıldığı bilinmiyor.

SGK, trafik sigortası limitleri ile ödeyecek


SGK’nın trafik kazalarında sağlık giderlerini SUT üzerinden karşılaması ile kanunda yer almayan kısıtlamaya gittiğine hükmederek uygulamayı durduran Danıştay, SGK tarafından tedavi giderlerinin asgari sigorta teminatı kapsamında karşılanmasına karar verdi. Bundan sonra kazalarda, tüm sağlık harcamaları yine SGK tarafından ama SUT uygulaması olmadan ödenecek. Bugün için trafik sigortasının sağlık giderleri limitleri, kişi başına 268 bin TL, kaza başına ise 1 milyon 340 bin TL.

Yazarın Tüm Yazıları