Şehit F-16 pilotu için ikinci dilekçe

Güncelleme Tarihi:

Şehit F-16 pilotu için ikinci dilekçe
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 01:17

17 yıl önce, Yunan savaş uçağının it dalaşında füzeyle vurduğu F-16’nın pilotu şehit Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın ailesi, davanın peşini bırakmadı. Yunanistan’da ikinci bir dilekçeyle mahkemeye giden aile, yasal faizi ile 1.5 milyon Euro istiyor.

Haberin Devamı

SAKIZ Adası açıklarında, eğitim uçuşunda girilen ‘it dalaşı’nda, bir Yunan savaş uçağı tarafından vurularak F-16’sı ile Ege Denizi’ne düşen şehit Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın avukatı Mehmet Emin Keleş, sorumluların yargılanması için tam 17 yıl sonra Yunan makamlara başvurdu.

İLK DİLEKÇE GERİ DÖNDÜ

Dilekçede, 8 Ekim 1996’da, barış zamanında askeri pilotun öldürülmesine vurgu yapılarak, sorumluların cezalandırılması için kamu davası açılması ve şehit pilot Nail Erdoğan’ın ailesine, toplam 625 bin Euro tazminatın, olay tarihinden itibaren yasal faizi ile (yaklaşık 1 buçuk milyon Euro) ödenmesine karar verilmesi talep edildi. Geçen yıl gönderdikleri ilk ceza davası dilekçesi Yunan makamlarından geri dönünce, avukat Keleş, konsolos görevlilerinden daha detaylı bilgi alarak yeni bir dilekçe hazırladı. İkinci dilekçe, geçtiğimiz 17 Eylül’de Atina Savcılığı’na ulaştı. Dilekçede, şehit pilotun ailesi adına, dönemin (1996) Yunan Genelkurmay Başkanı ve F-16’ımızı vuran Pilot Thanos Grivas haklarında dava açılarak ceza verilmesi ve tazminat talebinde bulundu.

Haberin Devamı

‘BİLİNÇLİ VURULDU’

Şehit pilot Erdoğan’ın çocukluktan yakın arkadaşı da olan Avukat Mehmet Emin Keleş, Atina Savcılığı’na sundukları dilekçede, şu iddialarda bulundu: “Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16’nın Ege Denizi’ne düştüğü 8 Ekim 1996’dan günümüze kadar, olay uluslararası sularda it dalaşı (dog fight) olarak nitelendirilse de, Türk savaş uçağının bir kaza sonucu düşürülmediği, bilinçli şekilde vurulduğu yönünde birtakım iddia ve belgeler, 2003’te ortaya çıktı. Bunlar, Yunan Krama dergisinde yer alan, Türk F-16’sının bilinçli vurulduğunun iddia edildiği, ‘Yunan Jeti Türk F-16’sını vurdu’ başlıklı habere dayandırılmıştır. Habere göre, Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait bir Mirage savaş uçağının pilotu olan Thanos Grivas, 2. Dünya Savaşı’nda ortaya çıkan savaş geleneğinde olduğu gibi, uçağına vurduğu uçağın bayrağını çizmiştir. Ayrıca olaydan yaralı kurtulan Yarbay Osman Çiçekli’nin olayı anlatışı, F-16’mızın füzeyle vurulduğunu göstermektedir.” Dilekçede, AİHM kararı üzerine, Yunan iç hukuk yollarına başvurulduğu da özellikle eklendi.

Haberin Devamı

Oğlu da pilot olacak
Kullandığı F-16 uçağının düşürülmesiyle şehit olan pilot Nail Erdoğan’ın THK pilotaj bölümünü kazanan ve babası gibi pilot olmak isteyen oğlu Evrimsel Nail Erdoğan, hem bölümü kazandığında hem de THK’nın bu yılki Kurban Bayramı kampanyası için kamera karşısına geçtiğinde gündeme gelmişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!