Alman istihbaratından Rusya'ya büyük şok

Güncelleme Tarihi:

Alman istihbaratından Rusyaya büyük şok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 00:02

Almanya’nın dış istihbarat servisi BND, ulaştığı somut verilere göre, 17 Haziran 2014 tarihinde Ukrayna’nın doğusunda düşürülen Malezya’ya ait bir yolcu uçağını Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların vurduğunu savundu.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili detaylı bir rapor hazırlayan BND, Doğu Ukrayna’da gerçekleşen olayın sorumlusu olarak Rusya yanlılarını gösterdi. Uçakta 4 Alman vatandaşı da bulunuyordu.

BND Başkanı Gerhard Schindler’in, Parlamenter Kontrol Heyeti’nin önünde tanıttığı rapor, içinde uydu kayıtlarının ve değişik fotoğrafların da bulunduğu ayrıntılı belgeler içeriyor. Rapora göre Rusya yanlısı gruplar, bir Ukrayna üssündeki Rus Buk hava savunma sistemini ele geçirdi ve 17 Haziran tarihinde bir bir füzeyi doğrudan Malezya’ya ait yolcu uçağına fırlattı. Uçağın hemen yanında patlayan füze 298 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Olayın gerçekleşmesinin ardından bazı ipuçları Rusya yanlısı milisleri göstermişti. Rusya ve Ukrayna hükümetleri ise karşılıklı olarak birbirlerini suçluyor. BND ise somut verilere ulaştığını ileri sürüyor. Buna göre Ukrayna’ya ait çekimler sahte. Detayların bunu ortaya koyduğunu söyleyen BND Başkanı Schindler, bununla birlikte Rusya’nın delillerinin de sahte olduğunu söyledi. BND’nin bulgularına göre, Ukrayna askerlerinin füze fırlattığı ve Ukrayna’ya ait bir avcı bombardıman uçağının da yolcu uçağının yakınından uçtuğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.

Yaşanan faciada dört Alman da hayatını kaybetmişti. Bir sözcünün açıklamasına göre Federal Savcılık uçak düşürme olayında bir savaş ihlali olabileceği gerekçesiyle soruşturmayı faili meçhul olarak başlatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!