İş de yok destek de

Güncelleme Tarihi:

İş de yok destek de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2014 01:15

İŞSİZE destek için kurulan İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki para 100 milyar liraya yaklaşırken işsize yapılan ödemeler ise ancak 2 milyar lirayı bulacak. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma koşullarının esnetilmesi her dönem tartışılsa da adım atılmamıştı.

Haberin Devamı

İş de yok destek de
TÜRKİYE bir kez daha yüzde 10 işsizlik gerçeğiyle yüzleşirken, işsizleri finanse etmesi için kurulan İşsizlik Sigortası Fonu 100 milyar liralık büyüklüğe koşuyor. Gelecek yıl 12 milyar liralık bir artışla 80 milyar düzeyinden 92 milyar liraya çıkacak olan fon, 2016 yılında ise 103 milyar liraya ulaşacak. Buna karşılık işsizlere yapılan ödemeler ise yalnızca 2 milyar lira düzeyinde kalacak. 2 milyar liralık ödeme kaleminin içinde ücret garanti fonu ve zor duruma düşen işletmeler için getirilen kısa çalışma ödeneği kapsamında verilen destekler de yer alacak.

ARTIŞ DURMAYACAK
Ekonomi yönetiminin yaptığı projeksiyonlara göre fonun büyümesi, 2016 yılından sonra da durmayacak. Öyle ki 2017 yılına gelindiğinde fonun büyüklüğü 117.2 milyar lira olacak. 2017 yılı itibariyle işsizlik sigortası, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4.95’ine, yani milli gelirin yüzde 5’ine ulaşmış olacak. Fonun önümüzdeki 3 yıl içindeki faiz geliri ise 21 milyar lira olacak. İşsizlik sigortasından bir süredir meslek edindirme kursları da finanse ediliyor. Söz konusu harcamalar “diğer giderler” kalemi altında toplanıyor. Bu kalem gelecek yıl 3.5 milyar lira seviyesinde olacak. 2016 yılında ise 3.5 milyar liralık seviyesini koruyacak.

Haberin Devamı

İş de yok destek de
İş de yok destek de

BİR TÜRLÜ ESNETİLMEDİ
İşsizlik Sigortası Fonu’nun artan büyüklüğü sürekli olarak tartışmaları da beraberinde getiriyor. Dönem dönem işsizlik sigortası fonundan yararlanma koşullarının esnetilmesi ve fondan yapılan ödemelerin artırılması gündeme geliyor. Ancak bugüne kadar bu yönde bir adım atılmadı. İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre, kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybedenler, son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartıyla işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanabiliyor. Fondan alınacak işsizlik sigortası ödemesi asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!