Haftanın müzikleri

Haberin Devamı

***
LILY ALLEN
SHEEZUS
Regal / Parlophone / EMI

2006’da çıkan ilk albümü ‘Alright, Still’ ile İngiltere’nin yeni pop fenomeni olmuştu Lily Allen. Doğrudan sözleri, keyifli nakaratları ve İngiliz aksanını vurgulayan vokal yapısı ile uzun süre dillerden düşmeyen şarkılara imza atmıştı. 2009’da gelen ikinci albümü ‘It’s Not Me, It’s You’ ile pop dünyasının şampiyonlar ligindeki yıldızlarından olmadığını, daha alternatif bir kulvarın yolcusu olduğunu ispatlamıştı. Sonra evlendi, çoluk çocuğa karıştı ve müziğe ara verdi. Kariyer değil, aile olma peşinde koştu. ‘Sheezus’ ise 5 yıllık aranın ardından geri dönüşünün meyvesi. Lily Allen’dan ne bekliyorsak, hepsi bu albümde var ama Lily bazı anlarda kafiye takıntısı yüzünden ilkokul tekerlemeleri gibi söylüyor şarkıları. Bu biraz kulağımı rahatsız ediyor açıkçası, ki kafiye benim için olmazsa olmazlardandır. Günümüzün pop trend’lerine girmeyen (girse de bunu dalga geçmek amacıyla kullanan) Lily, çok ‘günümüzden’, çok ‘doğrudan’, çok ‘samimi’ bir albümle daha iş başında.

Haberin Devamı

****
NEV
KIYISIZ DENİZ
Pasaj Müzik

Nevzat Doğansoy ya da bilinen adıyla Nev, kariyerinin beşinci albümünde bugüne kadarki en iyi işini ortaya koymuş. 2010 yılında çıkardığı bir önceki albümü ‘Bir Nev-i Alaturka’yı dinlerken Nev’in şahane bir işe imza attığını düşünmüş ve Türk sanat müziği eserlerini rock, tango, Latin ve rembetika tınılarıyla yorumlamasına şapka çıkarmıştım. 4 yıl sonra şimdi aynı üslubu kendi besteleri üzerinde de denemiş ve ortaya yine kaliteli bir iş çıkarmış. Tüm söz ve besteleri kendisine ait olan 13 şarkılık bu albümde Nev, her şeyden önce iyi bir sound bütünlüğü yakalamış. Üstelik çok zengin altyapıya rağmen... Birçok farklı enstrümanın kullanıldığı albümlerde sound bütünlüğü yakalamak zordur nitekim. Besteler de klişe değil, sıkmıyor, akıp giden cinsten. Alaturka ile popun Türkçe olarak en iyi harmanlandığı işlerden biri olmuş bu albüm. Üstelik o popun içine ara ara elektrogitar soloları da giriyor ve zaten zengin olan altyapı, ortaya iyice dolu bir müzikal kurgu çıkarmış oluyor. Klas iş...

Haberin Devamı

**
HALUK LEVENT
DOSTANE
DNK

Ülkenin rock müzik algısında önemli bir rolü var Levent’in. ‘90’lı yıllarda yaptığı şarkılarla bu ülkenin ‘yabancı müzik dinlemeyen’ ve sayıca çok büyük olan kitlelerini ‘distortion tonlu gitar’ müziği ile tanıştırmış olan isimlerdendi sonuçta. Çok büyük konserler verdi, ülkenin neredeyse her yerine rock müziği taşıdı. Bu açıdan bakınca hakkı ödenmez. Ama sonra özel hayatıyla ilgili haberlerle gündeme gelip durdu ve müzikal açıdan da eskisi kadar büyük hitler yapamadı. ‘Dostane’, onun 4 yıllık aradan sonra çıkardığı, toplamda 14’üncü stüdyo albümü. Söz ve müzikleri Burak Çetin, Ahmet Kaya, Murat Yılmaz Yıldırım, Birol Can, Tufan Acil, Akay Ertit, Emrah Aydoğdu ve Haluk Levent’in kendisine ait olan şarkıları Göktuğ Şenkal düzenlemiş. Açıkçası Haluk Levent uzun yıllardır misyonunu tamamlamış görünüyor. Evet, ‘Türkçe rock’ın bazı standartlarında onun imzası var ama çok daha yenilikçi işlere ihtiyacı var bu türün artık. Yine de ‘Yok Yok İstemiyorum’un müthiş şarkı sözlerine dikkat!

Yazarın Tüm Yazıları