“Bilge Kral” Aliya İzzetbegoviç mezarı başında anıldı

Güncelleme Tarihi:

“Bilge Kral” Aliya İzzetbegoviç mezarı başında anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2014 15:17

Bosna Hersek'in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 11. yıl dönümünde başkent Saraybosna'daki Kovaçi Şehitlik Mezarlığı'nda bulunan kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Haberin Devamı

Bosna Hersek'e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikimi nedeniyle “Bilge Kral” olarak anılan İzzetbegoviç'in mezarı başındaki törene, İzzetbegoviç'in 1990 yılında kurduğu Demokrat Eylem Partisi (SDA) Genel Başkan Yardımcısı Şefik Caferoviç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, İran'ın Saraybosna Büyükelçisi Seyed Huseyin Racabi, SDA yetkilileri, Türkiye'den gelen vatandaşlar, öğrenciler ve çok sayıda Saraybosnalı katıldı.

“Bilge Kral” Aliya İzzetbegoviç mezarı başında anıldı
TORUNU, DEDESİ ALİYA İZZETBEGOVİÇ’İ ANLATTI


Aliya İzzetbegoviç'in mezarı başında dua edildiği ve çiçek bırakıldığı törende konuşan SDA Genel Başkan Yardımcısı Şefik Caferoviç, “Bilge Kral” Boşnaklar için sadece bir lider değil, bir örnek ve bir eğitmen olduğunu söyledi.

Caferoviç, “Aliya, kaderimizin bellirlendiği Boşnak milletinin hayata kalma mücadelesini verdiği dönemdeki liderimizdi. Bilge adam, yardımsever, cesur ve korkmaz bir mücadeleciydi. Bosna Hersek'e yönelik sürdürülen en yoğun saldırılar esnasında bile demokrasi yanlısıydı. Bu unsurlardan dolayı hem Doğu hem de Batı Aliya'ya saygı duyardı” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Bilge Kral” Aliya İzzetbegoviç mezarı başında anıldı


Aliya İzzetbegoviç'in Bosna Hersek'in yanı sıra Türkiye'de de çok sevildiğini anımsatan Caferoviç, “Aliya'ya Türkiye'de 'Bilge Kral' diyorlar. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aliya'nın misyonunu, insan onuru ve inanılmaz cesaret misyonu olarak nitelendiriyor. İşte böylesi değerli unsurlar, Aliya'nın tarihin içinde bırtaktığı önemli izinin göstergesidir” ifadesini kullandı.

Saraybosna'ya tatil için gelen Bursalı Nazmiye Yedikardeş, Aliya'nın ölüm yıldönümünde mezarını ziyaret etmenin çok anlamlı olduğunu belirterek, “Aliya, ölüm yıldönümünde Bursa'da da anılacak fakat burada bulunmak, mezarı başında bulunmak çok farklı duygular uyandırıyor” dedi.

Aliya İzzetbegoviç

Bosna-Hersek'in kuzeybatısındaki Bosanski Şamats şehrinde 1925'te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzzetbegoviç, II. Dünya Savaşı boyunca faşist ve çetnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan, Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın kurucusu oldu.

Haberin Devamı

Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı.

“Bilge Kral”, Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı'nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990'da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) kurdu. Bosna'da 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta da halkına önderlik etti.

Bosna-Hersek halkı, Aliya İzzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı. Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan Aliya İzzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna-Hersek'in siyasi sınırlarını korudu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!