Ankara'da iki yabancı

Bu haftayı, iki ünlü yabancının Türkiye’deki sergisine, çağdaş genç Türk sanatçıların da yabancı bir ülkedeki etkinliğine ayırmayı uygun buldum.

Haberin Devamı

İki yabancı konuğumuzun birisi Macaristan’dan, diğeri ise Slovenya’dan.
Gelin tarihe dayalı bağlarımız nedeniyle önceliği ünlü Macar sanatçı Frigyes König’e verelim. 1955 yılında Macaristan’ın Szekesfehervar şehrinde doğan sanatçının, “Simyacı” adını taşıyan sergisi 15 Kasım’a kadar Beysukent’teki Güler Sanat’ta görülebilir. Macaristan Güzel Sanatlar Akademisi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra yine aynı okuldan 1982’de yüksek lisans derecesini alarak mezun olan, 2000’de DLA doktora derecesini, 2002’de Habil Doktor ünvanını alan König, Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Sanatsal Anatomi, Çizim ve Geometri Bölümü başkanlığına atanmış. 2005’de aynı üniversitenin rektörlük görevine getirilip, 2013 yılına kadar bu görevini sürdüren, ulusal ve uluslararası birçok kişisel ve karma sergi gerçekleştiren König, akademisyen kimliğinin yanısıra, yaratıcı ve deneyci karakteriyle çağdaş sanatta birçok uygulamanın öncüsü olmuş bir isim.
1980’lerin başında, bilgisayardan yararlanarak dijital formasyonlar yaratması çağdaş sanatta bu alanda ilk örneklerden. Daha sonra gündemine aldığı “Kale Rekonstrüksiyonları” çalışmaları ve eserleri Macaristan’da bu dalda yapılan ilk derlemeler olarak kabul ediliyor. “Hareketin Topoğrafyası”, “Gorsium Kazıları” ve “Yüz Rekonstrüksiyonları” serileri de sanatsal değerlerinin yanısıra birçok bilimsel çalışmanın temelini oluşturmakta, akademik çalışmalara kaynak teşkil etmekte. König, dönemleri içerisinde “Yıkananlar”, “Rüya Şehri”, “Sütunlar” ve “Kalıntılar” serileriyle de sanat camiasında ses getirmiş, başta Macaristan Cumhurbaşkanlığı Ödülü, Barcsay Ödülü ve Munkacsi Ödülü olmak üzere birçok prestijli ödüle layık görülmüş. Sanatçının eserleri; Ludwig Müzesi, Macar Milli Sanat Galerisi, Macaristan Dışişleri Bakanlığı ve Kogart Çağdaş Sanat Koleksiyonu gibi önemli müze ve koleksiyonlarda yer alıyor. Çalışmalarına Budapeşte’de devam eden König’in Güler Sanat’taki sergisinde neredeyse bütün sanat hayatını kapsayan eserleri sergileniyor.

Haberin Devamı

SLOVENYALI USTA

Haberin Devamı

Joze Ciuha, Slovenya’nın yetiştirdiği en önemli isimlerden birisi. 90 yaşındaki sanatçı, şimdiye kadar 400 kişisel sergi açmış. Sanatçının 401. kişisel sergisi Slovenya’nın Ankara Büyükelçiliği himayesinde Yıldızevler’deki Galeri Valör’de açıldı. Satış yapılmayan sergide soyut ve soyut figüratif çalışmalar yer alıyor. 300’den fazla karma sergiye de katılmış olan sanatçının aldığı ödüller arasında Preseren Vakfı Ödülü, Jakopiç Ödülü, French Title of the Chevalier Güzel Sanatlar ve Edebiyat Ödülü, Avusturya Onursal Bilim ve Sanat Ödülü bulunuyor. Aynı zamanda Rusya Sanat Akademisi üyesi olan Ciuha’nın resimin yanısıra, grafik, mozaik ve edebiyat çalışmaları da var. Sanatçının sergisi 4 Kasım’a kadar gezilebilir.

Haberin Devamı

LÜKSEMBURG’DA 12 TÜRK

Usta genç Türk sanatçıların etkinliği ise küçük ama ekonomik açıdan Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden birisi olan Lüksemburg’da. 12 genç çağdaş sanatçının, resim, heykel ve seramikten oluşan “Yankı” isimli sergisi Lüksemburg’da 6 Kasım’da “Culture Inside Gallery”de açılıyor. 6 Aralık’a kadar sürecek olan sergide, resim dalında Ahmet Yeşil, Hakan Esmer, Serdar Leblebici, Filiz Pelit, Semih Kaplan, Peruze, Ümit Yiğit, Nurhilal Harsa; heykelde Akın Yıldırım, Yıldız Yılmaz, Selçuk Yılmaz; seramikte de Kemal Uludağ’ın eserleri Lüksemburglu ve diğer Batı Avrupalı sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

KENTTE NE VAR?
Celal Binzet-18 Kasım’a kadar(Kent Sanat/Yıldız), Vedat Hazneci-13 Kasım’a kadar(Armoni Sanat/Yıldızevler), Gürol Sözen ve genç sanıtçılar-8 Kasım’a kadar(KAV Sanat/Yıldız), Cevdet Kocaman-5 Kasım’a kadar(Bilkent Üniversitesi Galerisi), Zuhal Arda-2 Kasım’a kadar(Fırça Sanat/Yıldızevler), Ercan Gülen anısına 2. sergi-14 Kasım’a kadar(İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Tuncay Birand-18 Kasım’a kadar(Medya Sanat-Çankaya), Özer Aktaş(heykel)-25 Ekim’e kadar(Sevgi Sanat/Çankaya), Belgin Onar Durmaz(Ağaç baskı ve heykel)-22 Ekim’de açılacak (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Elif Aydoğdu Ağatekin(Seramik)-8 Kasım’a kadar(Nurol Sanat/Güvenevler).

Yazarın Tüm Yazıları