Obezite derdinden çifte mutluluğa

Güncelleme Tarihi:

Obezite derdinden çifte mutluluğa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2014 01:04

Obezite ameliyatı geçiren bazı çiftlerin sağlıklarına kavuştuktan sonra evlendiğini belirten Prof. Dr. Oktay Banlı, “Bu hastaları devamlı takip ettiğimiz için hayatlarının da içindeyiz. Evlendiriyoruz, yeni bir hayata başlıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Genel Cerrahi ve Obezite Uzmanı Prof. Dr. Oktay Banlı, obezite cerrahisinde Ankara’nın artık bir merkez olduğunu belirterek, “İç Anadolu Türkiye’nin karbonhidrat ağırlıklı beslenen bölgelerinden. Ankara’da da 3’te 1’e yakın obezite var. Ankara hastaları karbonhidrat ağırlıklı beslenen hastalar. Bu ameliyatların en çok yapıldığı merkezlerden birisi artık Ankara” diye konuştu. Banlı, bazı çiftlerin obezite ameliyatı sonrası evlenmeye karar verdiğini belirtti.
Ameliyatın ardından sağlıklarına kavuşan Serkan ve Sema Algün çifti, evlenmeye karar verdi. Serkan Algün, “45 kilo verdim. Oktay hoca her sene iki kere piknik organizasyonu düzenler. Eşimi orada gördüm. Bir arkadaşımız aracı oldu. Merhabalaştık ve her şey gelişti. Ben ameliyat olduktan 2 ay sonra istemeye gittik. 113 kilodan 73’e düştüm” diye konuştu.
Oktay Banlı’nın ameliyatlarını yaptıktan sonra evlendirdiği bir diğer çift de Emre-Berna Kartal. Emre Kartal, “Ameliyattan sonra ben 130 kilodan eşimle tanıştığım 80 kiloya düştüm. Eşim de 97 kiloydu. Oktay hocanın toplantılarında bir akşam yemeğinde tanıştık. Tanıştıktan sonra birkaç gün görüştük baktık anlaşabiliyoruz. Nisan ayında evlendik” dedi. Obezite cerrahisi konusunda bilgi veren Banlı şunları söyledi:

Haberin Devamı

SADECE ŞİŞMAN BİR VÜCUT DEĞİL

“Olması gereken kilodan 35-40 kilo ve fazlası olanlara, yağ birikmiş olan hastalara obez diyoruz. Bu hastalar yıllarca spor, diyet, akupunktur, bitki çayları gibi şeyleri deniyorlar. Bir şekilde kilo veremeden hatta üzerine koyarak geliyorlar. Obezite sadece şişman bir vücut değil, bunun yanında şeker hastalığı, hipertansiyon ve psiko-sosyal sorunları getiren kompleks bir hastalık. Eskiden okul çağı çocuklarında okulda belki birkaç obez çocuk varken şimdi her sınıfta 3-5 obez çocuk görülmeye başlandı. Çağdaş yaşam insan bedenini daha az kullandırarak daha çok iş yaptırıyor. Bedeni daha az kullanmak da obeziteyi tetikliyor.

TEK ÇÖZÜM CERRAHİ

Morbid obezlerde artık bu işin tedavisi obezite cerrahisi. Bir insanın diyetle, sporla, yaşam şeklini değiştirerek 40-50 kilo vermesi çok zor. Hadi verdi diyelim o kiloda kalması çok zor. Normal kilosundan 40-50 kilo fazlası olan hastalar için artık tek çözüm obezite cerrahisi. Kelepçe bugün için vazgeçilmiş bir metod. Onun yerine mide küçültme ameliyatı, halk arasında bilindiği şekliyle ‘tüp mide’ ameliyatı yapılıyor. Tüp mide ameliyatında midenin genişleyen ve iştah hormonlarını salgılayan bölümü çıkarıldığı için hastaların mide hacmi çok küçülüyor. Az yemek yiyorlar doyuyorlar, iştah hormonları azaldığı için hastaların gözü yemediklerinde kalmıyor. Ülkemizde şu anda en çok yaptığımız ameliyat mide küçültme ameliyatı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!