En ‘Akıllı’ güvenlik

Güncelleme Tarihi:

En ‘Akıllı’ güvenlik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 01:15

SON dönemlerde ardı ardına çalınan akıllı telefon ve tabletlerdeki fotoğraf, video ve yazışmalar güvenlik konusunu gündeme getirdi. Akıllı cihazlarda alınacak birkaç önlemle güvenlik seviyesini arttırmak mümkün.

Haberin Devamı

ÖNCE Hollywood yıldızları, daha sonra sosyal ağ kullanıcıları… Neredeyse her gün akıllı telefonlardan çalınan fotoğrafların veya kişisel bilgileri çalınıyor. Elimizden düşürmediğimiz tablet ve akıllı telefonlara günde yüzlerce megabyte

En ‘Akıllı’ güvenlik
bilgi yüklüyoruz. En özel yazışmalarımızı veya görüşmelerimizi yine bu telefonlardan yapıyoruz. Ancak hayatımızın merkezinde olmaya başlayan akıllı cihazları için ise neredeyse hiçbir güvenlik önlemi almıyoruz. Oysa ki biraz dikkat ve satın alınacak birkaç uygulamayla akıllı cihazlardaki güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkarabilmek mümkün.

FARKINA BİLE VARILMIYOR
Akıllı telefon ve tabletlerde kullanıcıların güvenliğini hiç eden yanlışların başında ‘üçüncü parti’ olarak tanımlanan kimliği belirsiz kişiler tarafından indirilen uygulamalar bulunuyor. Google Play, App Store ve Windows Phone Store’da yer alan bu uygulamaların hedefinde ise genellikle ücretsiz uygulama indirenler oluyor. Daha fazla uygulama indirmek isteyenler, farkına bile varmadan yetki veriyor. Başka bir deyişle, kullanıcılar akıllı cihazlarındaki tüm fotoğraf, video ve yazışmalarını indirdikleri uygulamaların kullanmasına izin veriyor. Bu da hackerların, birçok akıllı telefondaki bilgiyi çalmasını sağlıyor. Hatta kullanıcılar, bu verilerin çalındığını farkına bile varmıyor.

Haberin Devamı

Akıllı cihazlarınızda güvenliği sağlayacak 5 önlem

Yetki vermeyin
Milyonlarca uygulama içinden en güvenli uygulamayı bulmak zor iş. Daha önce kullanmadığınız bir şirketin geliştirdiği uygulamalara dikkat edin. Bu uygulamaları yüklerken verdiğiniz yetkiler, akıllı cihazınızdaki fotoğrafları videoların ele geçirilmesini sağlayabilir. Bu yüzden bilmediğiniz uygulamalara yetki vermeyin.

JailBreak’ten uzak durun
Akıllı cihazlardaki güvenliğin en büyük tehditlerinden biri JailBreak yapılması yani telefonların ‘kırılması’. Kullanıcılara ücretsiz uygulamalarla tavlamaya çalışan JailBreak’li işletim sistemleri, kullanıcıların bilgilerini hackerların eline geçmesini sağlayabiliyor.

Haberin Devamı

Bilinmeyen uygulamalar silin
Farklı uygulama kullanacağım diye güvenliğinizi tehlikeye atmayın. Üçüncü parti olarak da bilinen bu uygulamalar, tüm kişisel verilerin çalınmasına neden olabiliyor. Örneğin, en son fotoğraf paylaşma uygulaması Snapchat’teki fotoğrafların kaydedilmesini sağlayan Snapsaved, sızan fotoğrafların sorumlusu olmuştu.

Güvenlik uygulamaları kurtarıyor
Bilgisayarlarda olduğu gibi akıllı cihazlarda da güvenlik uygulamaları mevcut. Avast, AVG, Comodo, Eset, Kaspersky ve Trend Micro gibi şirketlerin geliştirdiği güvenlik uygulamalarını akıllı telefon veya tabletinizde kullanabilirsiniz.

Uzaktan kilitleyin
Akıllı cihazların çalınması kullanıcıların sık sık karşılaştığı sorunlar arasında yer alıyor. Geçtiğimiz hafta tanıtılan Android 5.0 Lollipop ve iOS 8 işletim sistemlerinde güvenlik seviyesi arttırılıyor. Akıllı cihazı çalınan kullanıcılar, cihazlarına uzaktan ulaşabiliyor ve kilitleyebiliyor. Böylece içindeki tüm bilgiler silinerek kişisel verilerinizin başkasının eline geçmesi engelleniyor.

Haberin Devamı

OYUN DÜNYASI

Assassin’s Creed’e
geri sayım başladı

Oyunseverlerin bir türlü bırakamadığı aksiyon oyunlarından Assassin’s Creed’in son bölümü Rogue’a sayılı günler kaldı. Sadece PlayStation 3 ve Xbox 360 konsolları için özel olarak duyurulan Assassin’s Creed Rogue, paylaşılan yeni habere göre PC’lerdeki yerini de alacak. Kasım ayında konsol kullanıcılarıyla buluşacak oyun için yayınlanan tanıtım videosunda yer alan bilgiye göre 2015 başında da oyunun PC versiyonu raflardaki yerini alacak.

UYGULAMA

Tüm mesajlar tek yerde
SADECE tek bir gelen kutusu parolasıyla yola çıkan Snowball, akıllı telefonlardaki tüm mesajlaşma uygulamalarını bir araya topluyor. Şu anda sadece Android’lerde yer alan uygulama SMS’leri, WhatsApp ya da Facebook Messenger mesajlarını, hatta Snapchat üstünden gelen mesajları bile tek bir yerden takip edebilmesini sağlıyor. Snowball, ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN TRENDİ

Tabletleri parmağında döndürüyor
HEM yeni hem de eski iPad modelleri için modern stantlar geliyor. Leitz’in Complete adındaki yeni ürünü yüzyüze yapılan sunumlar ve bilgi paylaşımı için 360 derece döner tabanı bulunuyor. Tableti yatay veya dikey pozisyonda tutabilen yeni ürün, anahtarlar, bozuk paralar ve küçük şeyler için ekstra alan da sunuyor. Şu anda satışta olan ürünün 38 TL’lik satış fiyatı bulunuyor.

ÜRÜN KARŞILAŞTIRMA

Devler liginde rekabet arttı
DEV ekranlı akıllı telefonlar arasında rekabet durmuyor. iPhone modellerinden sonra Google da Nexus 6’yı çıkararak dev ekranlı akıllı telefon pazarında yer aldı.

Marka Apple LG Nexus Samsung
Model iPhone 6 Plus G3 6 Galaxy Note 4
Ekran 5.5 inç 5.5 inç 5.9 inç 5.7 inç 5.2 inç
İşlemci A8 4 çekirdekli 2.4 Ghz 4 çekirdekli 2.7 GHz 4 çekirdekli 2.7 GHz
Ram 1 GB 3 GB 3 GB 3 GB
Fiyat 2549 TL 2199 TL 2349 TL 2299 TL

Haberin Devamı

acan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!