Temizleme bürosu

Güncelleme Tarihi:

Temizleme bürosu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2014 01:04

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 17 Aralık soruşturmasıyla ilgili verdiği takipsizlik kararına hukukçular tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan, “Ben olayın bir tarafı değilim ancak bir hukukçu olarak görünen tablo şudur ki savcılık adeta bir temizleme bürosu haline gelmiştir” dedi, şunları söyledi: “Daha önce soruşturmayı yürüten Savcı Ekrem Aydıner, bu dosya ile ilgili TBMM’de bir soruşturma komisyonu kurulduğunu, komisyonun kararı sonrası gerekirse Yüce Divan’da dava açılması gerektiğini belirtmişti. Bunu UYAP’a yükledi. Ancak Başsavcılık bu kararı bekletti. Şimdi soru şu: Bu soruşturmada ne değişti de savcılık tarafından takipsizlik kararı verildi? Ayrıca savcılığın, ‘Örgüt yoktur. Yasaya aykırı olarak elde edilen deliller ile soruşturmaya başlanmıştır’ şeklindeki gerekçeleri takipsizlik kararı için yeterli değil. Bunları tartışmak bu aşamada savcılığın direkt görevi değildir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı verdiği bu kararla TBMM’de dönemin bakanları ile ilgili rüşvet iddialarını inceleyen komisyonun da işini kolaylaştırdı. Savcılık komisyona adeta pas attı. Karara itiraz edilebilir mi? Evet herkes edebilir. Ancak mahkemeler reddedecektir. İşte o yüzden ısrarla savcılık makamları temizlik bürolarına dönüşmüştür diyorum. Takipsizlik kararı veren Savcı Aydıner’in idari bir göreve getirileceğine dair adliye koridorlarında söylentiler dolaşıyor. 1.5 aydır hukuk çevrelerinde dilden dile konuşulan bir durum bu. Aydıner hakkında bir disiplin soruşturması da bulunduğu söyleniyor.” Diğer hukukçu tepkileri ise şöyle:

HUKUKİ DEĞİL

Haberin Devamı

- Ümit Kocasakal (İstanbul Barosu Başkanı) Savcılar kararında dinlemelerin hukuksuz olduğunu iddia ederek takipsizlik vermiştir. Yargılama makamının yapabileceği bir değerlendirmeyi, savcıların yapması hukuki değildir. Kamu vicdanının da bundan rahatsız olduğunu düşünüyorum. CMK’ya göre, eğer ileride yeni bir delil ortaya çıkarsa yeniden soruşturma başlatılır. Zaman aşımı dolana kadar da dosyadaki deliller yok edilemez. Bu tapelerin çoğu basında çıktı. Ayakkabı kutularının fotoğrafları yayınlandı. O fezlekeleri nasıl yok edeceksiniz. Bu soruşturma kapatılamaz.
- Ergin Cinmen (Muğla Barosu Avukatı) 25 Aralık’a yaptığım itirazla ilgili herhangi bir gelişme olmadı. Onunla ilgili biraz daha bekleyeceğim. Bu hafta 17 Aralık’a da itirazda bulunacağım. Belli bir süre gelmediği zaman Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkımız var. Bunun bir süresi de yok. Eğer kabul ederse davanın doğrudan açılmasına karar verir. O da olmazsa AİHM’e kadar bir süreci var. Ben bunu devam ettireceğim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!