Eynez yanıyor

Güncelleme Tarihi:

Eynez yanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 01:15

Soma faciasının 15 gün önce önce sinyalini veren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, uyardı: “Eynez’de yangın sönmüyor. Facia madeni dördüncü kez yanıyor. Her an yeni bir facia gelebilir. 46 bin işçi Allah’a emanet. Türkiye’nin herhangi bir madenden alacağım ölüm haberi benim için sürpriz değil.”

Haberin Devamı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma’daki facianın üzerinden 5 ay geçmesine rağmen bir arpa boyu yol alınamadığını söyledi. Soma faciasını 15 gün önce önce sinyalini veren ve “Keşke haklı çıkmasaydım” diyen Özel, “Hala da her an gerçekleşebilecek birçok şey var. Maalesef Türkiye’de faciadan, kazadan ölmeden söylenen sözün değerini, muhalefetin değerini kavrayamıyor insanlar. Belki yarın başka konuda haklı çıkacağım ama orada da yine bir sürü insan üzülecek” diye konuştu.

21 KİŞİ DAHA ÖLDÜ
Özgür Özel, yine kan donduran uyarılarda bulundu: “13 Mayıs’tan bu yana Soma Komisyonu olarak bal yapmayan arı gibi çırpınıp duruyoruz. Kimsede kötü niyet olduğunu söylemiyorum. Raporumuzu daha yazamadık ama o tarihten bu yana madenlerde 21 kişi daha öldü. Oysa ben ilk bir ayın sonunda ara raporla iş güvenliğine ilişkin gördüklerimizi yazmayı önermiştim ama reddedildi. Şu anda Meclis de Bakanlık da bir arpa boyu yol almadı iş güvenliği konusunda. 13 Mayıs’ta kanun neyse şu anda da o. Biz üstümüze düşeni yapmadık kimse de yapmadı. İster Eynez’i açın ister kapalı tutun... İmbat Madeni, Işıklar Madeni ya da Türkiye’nin herhangi bir yerine indirdiğiniz işçi Allah’a emanet” dedi.

Haberin Devamı

Eynez yanıyor

Benzer kazaların her an yaşanabileceğinin an meselesi olduğunu iddia eden Özel, şöyle devam etti: “Milletvekili olarak yasa yapamadığıma göre yapacağım tek bir şey var o da dua etmek. Dua ediyorum. Başlarına bir şey gelmesin diye. 300 kişi daha ölür mü? Alınacak basit tedbirler var ama biz hala başka yerlerde dolanıyoruz. Türkiye’de 49 bin kişi madenlerde çalışıyor. Hiç bir tanesi Soma A.Ş’den güvenli değil. Ve her gün üç vardiya halinde sabah 16 bin akşam 16 bin gece 16 bin işçi Türkiye’de ölüme iniyor, çıkıyor.”

Eynez’de çalışma durdu

Facianın meydana geldiği Eynez Ocağı’nın dört gündür yeniden yanmaya başladığına da dikkat çeken Özel, orada söküm adı altında yapılan çalışmaların yeniden durduğunu vurguladı. Özel, yangının çıktığı bölümün dördüncü defa yandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçiler de haklı olarak bir an önce madenler açılsın istiyor ama kazanın olduğu madende bakım onarım işi yapıyorlardı. Kazanın olduğu yerde yeni bir yangın çıkmış. Hepbirlikte geri çıkmışlar kazanın olduğu o yere yeniden kül basıyorlar tekrar. Yangın çıktı, 13 Mayıs’ta kaza oldu söndürüldü. Sonra yeniden yanmaya başladı, barajlandı. Kazadan sonra üç kez yandı orası. Sonra açıldı, söküm adı altında çalışma yapılıyordu. Şimdi yine yanıyor dört gündür kül basılıyor. 300 işçiden 30 işçiye düşmüş durumdalar. Söküm işini de bıraktılar. Ayrıca biz orada inceleme sırasında çok net biçimde gördük ki duvarlardaki yanmış kamaların yerine yeni kamalar ekleyerek orayı üretime hazırlıyorlar. Bunu da açık açık bize söylediler.“

Haberin Devamı

Eynez yanıyor

En büyük pişmanlığı basın toplantısıymış

SOMA Araştırma Komisyonu’nun cezaevinde tutuklu bulunan Can Gürkan ve diğer 7 kişiyle yaptığı görüşmenin izlenimlerini de Hürriyet’e aktaran Özel, şunları söyledi: “Cezaevi ziyaretinde Can Gürkan’a ‘Pişman mısınız? Pişmansanız en çok neyden’ diye sorduğumuz sorunun yanıtı beni mahvetti. Beklediğimiz cevap farklıydı. ‘Fazla üretim yaptık, yeterli eğitim vermedik, kaçış planı hazırlamadık’ gibi bir yanıt beklerken ‘Basın toplantısıydı’ dedi. ‘Hangi basın toplantısı’ diye sorduğumuzda, “Kazadan 4 gün sonra yorgun argın, moral bozuk, ne söylendiği bilinmeyen beceriksizce bir basın toplantısı yapıldı. Ben çıkayım demiştim. Halkla ilişkiler şirketi ‘Alp Bey’i istiyorlar. Nerede diyorlar’ dedi. Ondan sonra da bütün kamuoyunun hedefi haline gelip tutuklandık’ yanıtı verdi. O yanıt beni dehşete düşürdü, mahvetti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!