Geleceğin dünyasına ışık tutan sergi İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin dünyasına ışık tutan sergi İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2014 16:04

Merkezi Almanya’da bulunan ve bilimsel araştırmalara sağladığı katkıyla tanınan Max Planck Topluluğu’nun dünyaca ünlü Bilim Tüneli Sergisi, “Türk – Alman Araştırma, Eğitim ve İnovasyon Yılı” kapsamında İstanbul’da açıldı. Sergide güneş sisteminden nano teknolojiye, ilaç tasarımından insan yaşamına kadar birçok alanda gelecekteki dünya hakkında bilgileri içeriyor.

Haberin Devamı

Tıptan eğitime, üretimden çevreye kadar birçok alanda bilim ve teknolojinin gelecekte yaşamımızı nasıl etkileyeceğine yönelik ipuçları içeren "Bilim Tüneli Sergisi” ve Max Planck Institute ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin işbirliğiyle Mall Of İstanbul Alışveriş Merkezi’nde açıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen sergi, 18 Ekim’den– 12 Şubat 2015 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Açılış töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, serginin Türkiye ve Almanya arasında bilimsel çalışmalara katkı yaptığını söyledi. İki ülke arasında çok yönlü ilişkilerin olduğunu hatırlatan Kavranoğlu,Avrupa Birliği üyelik sürecinde Almanya’dan daha fazla destek beklediklerini anlatarak şöyle dedi:
“Avrupa Birliği üyeliği konusunda özellikle Almanya’da daha fazla ve samimi bir destek bekliyoruz. Türkiye tarihsel, ekonomik, kültürel ve demokratik değerleriyle Avrupa Birliği’ne katkı sağlayacak bir ülkedir. Türkiye’nin haksız sebeplerle dışlanması, kapıda bekletilmesi dünyaya çok yanlış bir mesaj veriyor. İnternet mobil haberleşme dünyanı bir köy haline getirdi. Herkes bilgiye kolay ulaşabiliyor. Türkiye’nin dini ve kültürel sebeplerle dışlanıyor olması dünyaya verilecek güzel bir mesaj değil. Bu kapsamda Avrupalı dostlarımızdan üyelik sürecine önyargılı değil vizyonel bir turumla yaklaşmalarını arzu ediyoruz.Türkiye, Nobel Ödülü alan bilim insanlarına, üniversitelerine sahip olmalı, ancak içinde yaşadığımız yükseköğretim sistemi buna uygun değil. Burada reform yapmak zorundayız. Tam zamanlı araştırmacı sayının 2023’te 300 bin olması gerekiyor. Ülkemiz bilim insanları için çekim merkezi haline gelmeli. Bilimi gençlere sevdirmeliyiz. Türkiye’yi bilim ileriye götürecek. Bu sergi bu açıdan önemli. Aileler çocuklarının bu sergiye getirmeli.”

Haberin Devamı

Ekonomi ile eğitimi birlikte yürütmeliyiz

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ise Türkiye ile Almanya arasında işbirliğinin önemine değindi. Eğitim ve ekonominin birlikte ele alınması gerektiğini anlatarak fen ve matematik alanında başarılı olmak için daha fazla çalışmalar yapılmasını önerdi. Yücel şöyle konuştu:
“Türkiye ile Almanya arasında işbirliği her yıl artıyor. Bu sene de iki ülke arasında bilim yılı olması nedeniyle bu etkinliğin iyi ilişkilere daha fazla katkı yapacağına inanıyorum. Türkiye’nin büyük hedefleri var. İnsanlarımızın daha mutlu olması ve refaha kavuşması için 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak zorundayız. Ülkemiz genç nüfusuyla bu potansiyele sahip. Türkiye’nin attığı adımlar olsa da bunu yeterli görmüyoruz. Yapmamız gereken en önemli konu ekonomi ile eğitimi birlikte yürütmek. Ekonomi kaldıracının bilim olduğunu bilmemiz gerekiyor. Türkiye bilim teknolojisi üretmeli. Kaliteli eğitim çocuklarımıza sunulmalı. Güney Kore, Japonya bizlerin önünde. En fazla oranda bilime, eğitime yatırım yapsaydık bugün daha farklı bir noktada olurduk. Özellikle matematik ve fen alanlarındaki eğitimlerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Eğitimciler bu anlamda yol gösterici olmalı. 21’inci yüzyıl becerileri çocuklara kazandırılmalı. Bu sergi de bunun için oldukça önemli.”

Amaç küresel işbirliği ile sorunlarla mücadele etmek

Haberin Devamı

Max Planck Enstitüsü Temsilcisi Prof. Dr. Peter Fratzl ise yaptıkları çalışmalara değinerek, kendilerini sürekli yenilediklerini söyledi. Gelecekte dünyanın yaşayacağı sorunlara karşı bilim insanlarıyla birlikte mücadele ettiklerini belirterek şöyle dedi:
“Şimdi nano-teknoloji alanında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Geleceğe dair yeni malzemeleri özgürlük prensipleri etrafında geliştiriyoruz. Madde, kimya, sanat, hukuk gibi çalışma alanlarımız var. Kendimizi sürekli yeniliyoruz. Gelecekte dünyamızı birçok problem bekliyor. Ancak Max Planck Topluluğu özellikle çevre konularında sorunlarla mücadele edecek. Bu amaçla Almanya dışındaki bilim insanlarıyla da işbirliği yapıyoruz. Türkiye’den de birçok araştırmacı kurumumuz bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Bütün bilim insanlarını buraya katkı vermeye davet ediyoruz. Küresel işbirliği temel amacımız. Geleceğe ışık tutmak ve bunu ziyaretçilere ulaştırmak amacıyla bu sergiyi açıyoruz. Dünya nüfusu artıyor, yenilenebilir enerji, su ihtiyacı artacak. Doğal kaynaklar yeteriz kalacak. Dünyada 8.3 milyar insan yaşayacak. Sıcaklık artacak. Ancak tüm bu sorunlarla mücadele edeceğiz. Evrenin daha yaşanılabilir hale gelmesi için birlikte çalışacağız.”

Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl ise, küresel bir dünyada yaşanıldığını hatırlatarak Türkiye ve Almanya’nın yaptığı işbirliğine değindi ve ortaklığın geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Almanya’da 3 milyondan fazla Türk kökenli vatandaş olduğunu belirterek, “Türkiye en güçlü ekonomik ortaklarımızdan biri. Komşu ülkelerimiz dışında ABD ardından ikinci sırada geliyor. Bunu daha ileri taşımak istiyoruz. Bilim Tüneli Sergi’de araştırma ve geliştirmeye odaklı olarak hizmet veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Max Planck Bilim Tüneli nedir?

Bilim ve teknolojinin geleceği nasıl şekillendireceğine dair ışık tutan Bilim Tüneli Sergisi’nde evren, madde, yaşam, karmaşıklık, beyin, sağlık, enerji ve toplum konuları ele alınıyor. Max Planck Institute tarafından dünyaya sunulan sergi, son araştırma ve buluşları etkileyici bir sunumla yakından görme olanağı sağlıyor. 18 ülkede 10 milyon ziyaretçinin gezdiği sergi, kişiselleştirilmiş ziyaretçi deneyimleri ve multimedya gösterileriyle zengin bir içerik sunuyor. Sergi ziyaretçilerine bugünün basit araştırmaları ile birlikte yarının gerçeklerini kavrama imkanı da sağlıyor. Çoklu dokunuş (multi-touch) teknolojisi ve temassız ara yüzler gerçek ve sanal dünyayı biraraya getiriyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!