Mantar zehirledi, karaciğer nakliyle kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Mantar zehirledi, karaciğer nakliyle kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 01:08

Kayınvalidesinin doğadan topladığı zehirli mantarı yedikten sonra karaciğer yetmezliği gelişen 28 yaşındaki Ayşegül Aydemir, ağabeyinin bağışladığı karaciğerle hayata tutundu.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nın "Doğadan toplanan, bilinmeyen mantarların tüketilmemesi gerektiği" uyarısına rağmen, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında mantar zehirlenmesi vakaları görülüyor. Karabük'te yaşayan 3 çocuk annesi Ayşegül Aydemir, doğadan toplanan zehirli mantarlardan tükettiği için ölümden döndü. Yaklaşık 20 gün önce kayınvalidesinin çevreden topladığı mantarlarla akşam yemeği hazırladığını söyleyen Aydemir, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

KUSMA VE İSHALLE BAŞLADI

"Kayınvalidemin çevreden topladığı ve bildiği bir tür olduğunu zannettiği mantarlardan akşam yemeği hazırladım. Yemekten eşim 1-2 kaşık aldı, çocuklarım ise hiç yemedi. Mantarları kayınvalidelim ve ben tükettik. Gece yarısı kayınvalidem ve ben kusma ve ishal şikayetiyle uyandık. Bu durumumuz sabaha kadar sürdü. Düzelme olmayınca hastaneye başvurduk. Bize aktif kömür verildi. Kayınvalidem kusmadı ama ben tekrar kusunca Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildim. Karaciğerimin ve böbreğimin büyük zarar gördüğü söylendi ve diyalize alındım. Buradan da Ankara'ya sevk edildim."

Haberin Devamı

BİZE DERS OLDU

Ankara'da Özel Medicana Hastanesi’nde tedavi altına alınan Aydemir, burada yoğun bakım servisinde tutulduğunu, daha sonra da karaciğeri iflas ettiği için ailesine "organ nakli gerektiğinin" söylendiğini belirtti. Doktorların ağabeyi İsmail Demir'den nakil yapılmasına karar verdiğini ifade eden Aydemir, "Bana yeni bir hayat bağışladığı için ağabeyime şükran borçluyum. Çok büyük bir badire atlattım. Tek tesellim çocuklarımın zehirli mantardan yememiş olmaları. Eğer onlar zehirlenseydi bu durumu atlatamazlardı" diye konuştu.
Prof. Dr. Sadık Ersöz ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatla tekrar hayata tutunan Ayşegül Aydemir, doğadan topladıkları mantarlardan tükettiklerini ancak böyle bir olayla hiç karşılaşmadıklarını söyledi. Kardeşine karaciğer bağışlayan İsmail Demir de yörelerinde doğadan toplanan mantarların bol miktarda tüketildiğini ancak yaşadıkları olayın kendileri için ders olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!