Kusurlu ürüne sıkı denetim

Güncelleme Tarihi:

Kusurlu ürüne sıkı denetim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 01:10

Tüketicinin can ve mal güvenliğinin korunmasını amaçlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, piyasa gözetimi ve denetimine artırdı.

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, yılın ilk 6 ayında 5 bin 15 firma ile ürünü denetledi. 678 üründe uygunsuzluk tespit eden müdürlük, asansör bakım ve işletme, gaz yakan cihazlar, hazır ambalajlı mamuller, makineler, otomotiv ile zorunlu standart-düzenlenmemiş alanlara 40 bin 653 lira para cezası verdi. 224 ürün ise etiketlerinin okunamaması nedeniyle tekrar denetime tabi tutulacak. Yılın ilk yarısındaki denetimlerini sonuçlandıran Bakanlık, uygunsuzluğu tespit edilen ürünlerden bazıları için toplatma kararı verirken, bazılarına ceza verilmesine veya uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verilmesine karar verdi.

En büyük ceza 14 bin 650 lira

Bu dönemde en çok denetlenen ürün grupları elektrikli ekipmanlar ve makineler olurken, en fazla uygunsuzluk taşınabilir basınçlı ekipmanlarda görüldü. Bu alanda 657 ürünün sadece 64’ü uygunluk aldı. Bakanlık, en fazla cezayı zorunlu standart-düzenlenmemiş alanda uyguladı. 14.650 lira para cezası verildi.

Haberin Devamı

Asansörler ele alındı

Öte yandan aeresol kaplar, kazanlar ile petrol ve petrol ürünleri alanında yapılan denetimlerde ise uygunsuzluk çıkmaması sevinirdi. Son dönemde çok konuşulan asansör ile asansör bakım ve işletmesinde de yapılan denetimlerde 3 asansör uygunsuzluk alırken, diğer kalemde ise 1 uygunsuzluk çıktı. Ayrıca asansör bakım ve işletmesi alanında da 7 bin 612 liralık para cezası verildi.

Kusurlu ürüne sıkı denetim

Daha da sıklaşacak

Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetleri ile ilgili 2015 yılı hedeflerini de paylaşan Rasim Akpınar, şunları söyledi; “2015 itibarıyla ürünle ilgili piyasaya arz öncesi, sonrası, kullanım ve bakım gibi tüm süreçleri kapsayan proje bazlı denetimler yapacağız. Kalitesiz ithal ürünlere ağırlık verilmesi ve gerek nitelik gerekse nicelik yönünden denetimlerin ve teste gönderilen ürün sayılarının artırılması yönünde çalışmalar yapılacak. Üretici ve kullanıcıların bilinçlendirilmesi amacıyla broşür hazırlanması ve dağıtılması yönünde çalışmalarımız olacak.”

Haberin Devamı

Kusurlu ürüne sıkı denetim

Amaç güvenli ürün

İl Müdürü Rasim Akpınar, “Denetimlerimizin amacı piyasaya güvenli ürün arz ettirilmesini sağlamak. Ürünlerin insan sağlığına, can ve güvenliğine, hayvan ve bitki yaşamına ve çevreye zarar vermemesi gerekiyor. Kaza ve yaralanmaları en az seviyeye indirmeyi hedefliyoruz. Yıllık denetim programının yanı sıra, resen veya ihbar ve şikayet üzerine bu yılın ilk yarısında 5 bin 015 firma ve ürün denetlendi, 40 bin 653 lira idari para cezası uygulandı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!