Doğrudan satış yaparak evde para kazanın

Güncelleme Tarihi:

Doğrudan satış yaparak evde para kazanın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2014 11:13

Türkiye genelinde 850 binden fazla doğrudan satışçı bulunuyor. Büyük bir kısmı ev kadını. Doğrudan satışçılar, evlerde toplanıp kozmetik, giyim, kişisel bakım, zinde yaşam ve beslenme destek ürünleri içeren çeşitli kataloglar vasıtasıyla satış yapıyor. Altın günlerini andıran bu etkinliklerde kadınlar hem birlikte vakit geçiriyor hem de para kazanıyor.

Haberin Devamı

Doğrudan satış yaparak evde para kazanın
Doğrudan satış, bir tüketim malının veya hizmetinin tüketiciye satış noktası olmayan bir yerde bir satıcı tarafından anlatılarak, gösterilerek satışın yapılmasına deniyor. Doğrudan satışın tarihi eskilere uzanıyor. Kitap, ansiklopedi satışı gibi daha organize olmuş, daha kurumsal çalışmaları 1970’lerin başında görüyoruz. Türkiye’de doğrudan satışın büyümesi 90’lı yıllarda başlıyor. Türkiye’de 850 binden fazla bağımsız doğrudan satışçı bulunduğunu belirten Doğrudan Satış Derneği Başkanı Ve Oriflame Türkiye Genel Müdürü Kemal Kaya, doğrudan satış sektörünün 950 milyon TL’yi aşan ciroya ulaştığını söylüyor.

Tecrübe aranmıyor
Türkiye’de kozmetik, kişisel bakım, zinde yaşam ve beslenme destek ürünleri, iç giyim gibi sektörlerde doğrudan satış yapılıyor. Ev kadınları ve ek iş yapmak isteyenler, çalışacakları zamana kendileri karar verdiği için bu işi tercih ediyor. Doğrudan satış için tecrübe aranmıyor, 18 yaşını doldurmak yeterli. Şirketler kendi eğitimlerini kendileri veriyor. Başvurular ya temsilci üzerinden yapılıyor ya da şirketin internet sitesinden form dolduruluyor. Yeterince zaman ayıranların ciddi maddi kazançlara ulaştığı doğrudan satış, kişisel gelişim, sosyalleşme gibi avantajlar sunuyor. Bunun dışında çalışma saatlerine kişinin kendi karar verebilmesi, tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışma imkanı diğer önemli özellikler. Okulunu, evini, ailesini ya da çocuklarını ihmal etmek zorunda kalmayacağı bir iş arayışında olanlar, ek kazanç elde etmek veya risk almadan kendi işini kurmak isteyenler doğrudan satış yapabiliyor. Kaya, bu alanda çalışacakların dikkat etmesi gereken bazı konular olduğunu söylüyor: “Doğrudan satışı bir iş olarak değerlendirmek isteyenler giriş ücreti makul, ürün iade imkanı olan ve tüketiciye ürün satışını amaçlamış şirketi tercih etmelidirler.”

Doğrudan satış yaparak evde para kazanın
Ek gelir amaçlı yapılıyor

Doğrudan satışın, büyük çoğunluk için ek gelir aracı olduğunu belirten Kaya, kazancın kişiden kişiye değiştiğini söylüyor: “Bu sektörde disiplin içerisinde çalışan herkes için gelir sağlama imkanı var. Bu açıdan bakıldığında, doğrudan satışın, işi yapanlar açısından orta gelir düzeyine hitap ettiğini söyleyebiliriz. Tüketici kitlesi açısından bakıldığında ise herkese hitap eder.” Doğrudan satış şirketleri çalışma şartlarını, temsilciler ise işin inceliklerini ve nasıl para kazandıklarını anlattı. ilmesi, tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışma imkanı diğer önemli özellikler. Okulunu, evini, ailesini ya da çocuklarını ihmal etmek zorunda kalmayacağı bir iş arayışında olanlar, ek kazanç elde etmek veya risk almadan kendi işini kurmak isteyenler doğrudan satış yapabiliyor. Kaya, bu alanda çalışacakların dikkat etmesi gereken bazı konular olduğunu söylüyor:

Her arkadaş potansiyel müşteri
İç giyim sektöründe 30 yıldır hizmet veren Anıl İç Giyim bünyesinde faaliyet gösteren Piaff Networking’in 30 bin üzerinde temsilcisi bulunuyor. Temsilcilerin aylık kazançları 2 bin-5 bin TL arasında değişiyor. Sistemde üç tip para kazanma modeli var: Birincisi ekip kurmayı tercih etmeyen, satış kataloğundan satış yapan üyeler, bu üyeler her sattıkları üründen yüzde 30-50 arası kazanıyor. İkinci tipte, iyi satışçılar kendi illerinde, ulaşabildikleri bölgelere satış yaparken diğer illerde satış yapabilecek üyeler çıkarıyor ve bu üyeler onların alt nesli oluyor.
İl ya da ilçe müdürlüğü görevi de 3. tip para kazanma modeli. Elden satışlarından ve ekiplerinin satışlarından kazanmanın yanı sıra sorumlu oldukları ilin toplam cirosunun yüzde 4’ü kadar ek ücret kazanıyorlar.

Betül Ceyda Haykıran (34) Piaff Networking’de bir yıldır satış temsilcisi olarak çalışıyor. İşe satış yaparak başlamış. Ardından akrabalarına, komşularını satış ekibine dahil etmiş. Elden satışı üniversite öğrencileri, kuaförler gibi çevresi geniş insanların çok güzel yaptığını belirten Haykıran, bir süre sonra tanıştığınız her kişinin potansiyel müşteri, her müşterinin de arkadaşınız olduğunu söylüyor.

Sosyalleşme önemli
Oriflame’ın Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin danışmanı bulunuyor. Danışmanların yüzde 99’u kadın. Danışmanlara kişisel gelişim ve iş becerilerini geliştirmek için eğitim ve seminerler veriliyor. Bunun dışında ulaştıkları seviyelere göre yılda 2 kez yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve seyahat gibi farklı ödüller ve prim sistemi de var.

Ebru Özedincik (39), 3 yıldır doğrudan satış yapıyor ve ayda ortalama 2.500 lira kazanıyor. Bir arkadaşı vasıtasıyla Oriflame temsilcisi olan Özedincik, arkadaşının daveti üzerine katıldığı bir ev toplantısında, sunulan fırsatları dinleyince “Neden ben bu işe dahil olmayayım” diye düşünmüş ve kayıt olmuş. Çocuğuna ve ailesine ayırdığı zaman dışında kalan tüm vaktini Oriflame’le geçirdiğini belirten Özedincik, ürünleri öncelikle kendisinin denediğini, sonra tavsiye ettiğini söylüyor: “Her salı ve perşembe düzenli olarak ev toplantısı yapıyorum. Çünkü bizim işimizde yüzyüze iletişim ve sosyalleşme çok önemli.”

Eğlenceli ve kazançlı
Tupperware Markalar Topluluğu’nda, mutfak, ev ihtiyaçları, güzellik ve kişisel bakım ürünleri bulunuyor. 43 bin danışmanları var. Danışmanlar satışın yüzde 20-25’ini kâr olarak elde ediyor ve performansa yönelik prim, takdir ve ödüllendirme sistemi uygulanıyor. Danışmanlar kariyerlerinde ilerleyip grup lideri olduktan sonra prim kazanabiliyor.

Zeynep Pınar Ulus Çokyaşar (30) halkla ilişkiler mezunu. 15 aydır Tupperware ile çalışıyor. Tupperware’e yeni başlayan bir kişinin aylık minimum 400 TL kazanç elde ettiğini anlatan Çokyaşar, her ay ortalama 1.000 – 2 bin TL arası kazandığını söylüyor. Bir yakını sayesinde işe başlayan Çokyaşar, önceleri sadece kendisi için ürün alırım diye düşünürken yükselerek VIP Grup Liderliğine gelmiş. Çokyaşar, genellikle satışlarını ev toplantısı şeklinde yaptığını söylüyor: “Bu işi yapmanın en güzel yanı, sıkıcı iş ortamı yerine hoş sohbetlerle yeni dostlukların oluştuğu bir ortamda eğlenceli ve kazançlı zaman geçiriyor olmanız. O sebeple sadece evle sınırlı kalmaksızın, havuz başı, bahçe, kafe gibi mekanlarda toplantılar düzenliyorum.”

Düzenli takip önemli
Beslenme, kilo kontrolü, aktif yaşam ve kişisel bakım ürünleri sunan Herbalife’ın Türkiye genelinde 30 bini aşan temsilcisi var. Temsilciler için m inimum sipariş şartı bulunmuyor ve 100 liranın altında bir bedel ile üye olunabiliyor. Herbalife, cirosunun yaklaşık olarak yüzde 73’lük bölümünü üyelerine kâr olarak dağıtıyor. Üyelere, işlerini geliştirmelerini ve büyütmelerini destekleyecek eğitim fırsatları da sunuyorlar.

Arzu Çalışkan (21), üniversite öğrencisi. Okul ile birlikte part-time olarak bu işi sürdürüyor. Aylık ortalama 300 TL kazanç elde ediyor. Önceleri Herbalife ürünleri kullanan Çalışkan, ürünleri indirimli fiyattan almak için Herbalife üyesi olmuş. Çalışkan, “Ürün sattığım kişileri düzenli takip etmem gerekiyor. Bu takibi sağlamak için müşterilerimle iletişim halindeyim. Bunun haricinde Herbalife ya da üyeleri tarafından organize edilen eğitimler ve toplantılar oluyor. Bu etkinliklere katılarak becerilerimi ve ürünler hakkındaki bilgimi geliştirmeye çalışıyorum” diyor.

5 bin temsilci alacaklar
Kozmetik ve gıda takviye ürünleri sunan LR Health & Beauty bünyesinde 11.500 temsilci bulunuyor. 5 bin temsilciyi daha aralarına katmayı düşünüyorlar. Her yeni temsilcinin giriş kaydı sırasında bir başlangıç paketi alması gerekiyor. Her yeni temsilci giriş paketi alarak iş hayatlarına başlıyor.

Gülperi Evsine (51) bir arkadaşı vasıtasıyla bu işe girmiş. Evsine, işe nasıl başladığını anlatıyor: “Üniversite mezunlarının bile zor iş bulduğu bir zamanda hiç iş tecrübem yok, yaşım 45 ve ev hanımıyım. Ne yapabilirim? diye düşünürken müthiş bir fırsattı benim için. İstediğin kadar veya ihtiyacın kadar çalış, istediğin kadar para kazan. Hergün mutlaka 1 veya 2 ev toplantısı yaptım ve hâlâ toplantılara devam ediyorum. Liderlerimle haftalık, aylık program yapıyoruz. Her yılın sonunda olmak istediğimiz yeri belirliyoruz. Ek gelire ihtiyacı olanlar için risksiz ve kendi belirleyecekleri çalışma saatleri özgürlüktür.”

Yurtdışı tecrübesi kazanıyorlar
Avon Türkiye’de 300 binden fazla temsilci bulunuyor. Temsilciler, kendilerini ve kazançlarını geliştirmek için sürekli eğitim desteği alıyor. Öte yandan kendi ekiplerini kuran satış liderlerinden, en başarılı olanlar için özel ayrıcalıkları bulunuyor. Bunların başında yurtdışında yapılan eğitim ve seminerlere katılma ile aynı zamanda farklı AVON ülkelerinin tecrübelerine ve kültürlerine tanıklık etme imkânı geliyor.

Avon Satış Lideri Yasemin Köker (36) evli ve 18 yaşında bir oğlu var. Avon’la altı yıl önce bir arkadaşı sayesinde tanışmış. Şu anda da 300 kişilik bir ekibi yönetiyor. Kazancını artırmak için ekibini büyüttüğünü belirten Köker, kazancıyla da hayallerinin birçoğunu gerçekleştirdiğini söylüyor: “Çok kısa bir zaman önce Avon kazancımla kendi evimin sahibi oldum. Bundan sonraki hayalim ise her kampanyada yeni satış liderleri kazandırıp, onların da hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olarak başarılı bir direktör olmak.”

Hedef 500 bin temsilci
Ev ve kişisel bakım, beslenme destek ve kozmetik ürünleri olan Amway Türkiye’de, 270 binden fazla temsilci bulunuyor. 500 bin temsilciye ulaşmayı hedefliyorlar. Amway Academy ile temsilcilere eğitim veriliyor. Berrak ve Hakan Erdem (53) Jeofizik Mühendisi. Berrak Erdem medyada 13, Hakan Erdem ise bilişim sektöründe 26 yıl çalışmış. “İyi şirketlerde ve konumlarda çalışmamıza rağmen maaşlı çalışan olmak, geleceğimiz ile ilgili kontrolün biz de olmadığını bilmek bizi rahatsız ediyordu” diyen Erdem çifti, bu noktada, iş modeli ile ilgili bilgi alıp ve yarı zamanlı çalışmaya başlamışlar.

Kendimle gurur duyuyorum
Dore Direkt Pazarlama, kozmetikten tekstil ürünlerine, temizlikten mutfak gereçlerine kadar birçok ürünü tüketicilere sunuyor. 60 bin temsilcileri var. Dore’de temsilcilerin iki farklı şekilde kazanç elde ediyorlar. Sattıkları her üründen kazanç elde ediyorlar, ekip kuranlar ise hem sattıklarından hem de ekip cirosundan kazanç elde edebiliyor. Çok satış yapan temsilcilere seyahat ve çeşitli ödüller de sunuluyor.

Zalha Kalafat’ın (43) 2 çocuğu var ve ev kadını. Dore ile çalışmaya 3 yıl önce başlamış. Satışları arttıkça kendi ekibini kurmuş. “İşimi keyifle yapıyorum, ev işlerine, çocuklarıma ve dostlarıma her zaman vakit ayırabiliyorum aynı zamanda kazancım ile ev bütçesine de katkı sağlıyorum” diyen Kalafat, “Çocuklarının eğitim masraflarını ödeyen hatta oğlunu evlendiren arkadaşlarımı gördükçe kendimle gurur duyuyorum” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!