IŞİD’in savaş jeti var ABD’nin haberi yok

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’in savaş jeti var ABD’nin haberi yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2014 01:08

İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SHR), Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün üç savaş uçağıyla Halep’teki askeri hava üssü çevresinde uçuşlar gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

SURİYE İnsan Hakları Gözlemevi (SHR) Direktörü Rami Abdülrahman, IŞİD’e katılan Iraklı pilotların, örgütün ele geçirdiği üç savaş jetinin kullanımı hakkında Suriye’deki militanlara eğitim verdiğini öne sürdü. İddiaya göre, IŞİD, uçakları Suriye’nin Halep kentinde daha önce ele geçirilen Türkiye sınırına 70 km uzaklıktaki El Cerrah Askeri Hava Üssü’nde kullanıyor. Ve bu uçuş eğitimleri, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in hava kuvvetlerinde görev yapan askerler tarafından veriliyor. Abdülrahman, bilgiyi bölgedeki insanların şahitliğine dayandırdıklarını da belirterek, “Uçuşları görenler var. Hava üssünden çok kere üssün hava sahası dışında uçuş yapıp geri dönmüşler” diye konuştu.

BBC’nin Bağdat muhabiri Sally Nabil de IŞİD’in Halep ve Rakka’da ele geçirdiği, Suriye ordusuna ait üç savaş jeti olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Öte yandan, ABD’den iddiayla ilgili bilgileri olmadığı açıklaması geldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Patrick Ryder, “IŞİD’in Suriye veya onun dışında herhangi bir yerde uçuş operasyonları yaptığından haberdar değiliz. Suriye ve Irak’taki faaliyetlerini yakından inceliyoruz. Teçhizatlarına, tesislerine, militanlarına ve üslerine yönelik saldırılarımız nerede olurlarsa olsun sürecek” diye konuştu. Görgü tanıkları, daha önce Suriye ordusundan yağmalanan uçakların MiG21 veya MiG23 tipi jetler olabileceğini söylemişti. Uzmanlar ve diplomatlar ise uçakların kullanılmaz halde olduğunu öne sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!