Kart basmayan öğrencilere 'gözaltı ringi'

Güncelleme Tarihi:

Kart basmayan öğrencilere gözaltı ringi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 01:08

Hacettepeli öğrenciler, önceki gün karakolda biten ‘otobüse kart basmama’ eylemine dün de devam etti. Polisin talimatıyla kapılarını kapatan EGO otobüsü, 16 öğrenciyi bu defa ifadeleri alınmak üzere Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. EGO’den yapılan açıklamada ise kart basmama eylemi için, ‘provakatif eylem’ denildi.

Haberin Devamı

Okullarının açıldığı günden bu yana Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’ndeki öğrenciler, EGO’nun ring seferlerinin yetersizliğinden yakınarak, eylemlerini sürdürüyor.
Eylemlerini bu hafta başından itibaren ‘otobüse kart basmama’ şeklinde yürüten öğrencilerin protestosu, karakolda sonlanıyor.
Dün sabah 09.00 sularındaki otobüse kart basmayarak binen öğrenciler, polisin talimatıyla, bindikleri 130 no’lu otobüsle ifadeleri alınmak üzere Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınan öğrencilerin arkadaşları ise otobüsün önüne kendilerini atarak, arkadaşlarını kurtarmak istedi. Öğrenciler, EGO otobüsünün polis aracıymış gibi kullanıldığını savunarak, “Öğrencinin ulaşım hakkı elinden alınıyor. Eylemlerimiz devam edecek” dedi.
Protestoları sırasında ‘semt servisleri’ni ve ‘230’ numaralı EGO otobüslerini geri istediklerini söyleyen öğrenciler, gözaltına alındıkları sırada bir kağıda ‘230’ yazarak, otobüsün ön camına yapıştırdılar. Bu sırada bazı öğrenciler de otobüsün önüne kendilerini atarak, arkadaşlarının karakola götürülmesine engel olmaya çalıştı.

Haberin Devamı

90 DAKİKA EZİYET

Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Özge Mutlu arkadaşlarının önceki gün de gözaltına alındıklarını dile getirerek, “16 arkadaşımız gözaltına alınıp, karakola götürülmüştü. EGO’nun öğrencilere tahsis ettiği otobüs, polis aracıymış gibi kullanılıyor. Her sabah 90 dakika yol çekiyoruz, üstüne hakkımız olanı isteyince karakolluk oluyoruz” dedi.

Kart basmayan öğrencilere gözaltı ringi

Öğrenciler, Emniyet’e götürülürken, ellerinde ‘230’ yazılı kağıt ile selfie çekip, sosyal medyada paylaştı.

EGO: KART BASMAMA PROVOKATİF EYLEM

Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, Hacettepeli öğrencilerin ‘kart basmama’ eylemini ‘provokatif eylem’ olarak değerlendirdiği bir açıklama yaptı.
EGO, Hacettepe Rektörlüğü’ne de teklifte bulundukları ve otobüslere de astıkları duyuruda, şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

*Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin EGO otobüsleri ile Sıhhiye-Eskişehir yolu güzergâhından kampüse yolculuk süresi hava ve yol şartlarının durumuna göre 55-70 dakika arasında sağlanmakta iken, metro bağlantılı ring hattı uygulaması ile bu yolculuk süresi her türlü şartta 35 dakikaya (Raylı Sistem+Aktarma) indirilmiştir.
*Şu an uygulanan 130 (Beytepe Metro- Kampüs) arası servis sayısı ve sıklığı geçen yılki 230 ve 231 (Beytepe-Hacettepe) servis sayısına göre daha fazladır.
*Otobüslerimizin daha seri servis yapmaları ve öğrencilerimizin zaman kaybının önlenmesi amacıyla Ankara’da ilk defa yoğun saatlerde kullanılması için sadece bu bölgedeki araçlarımızın 2. kapısından da binilmesi için 2 adet Validatör (kart okuma cihazı) konulmuştur.
*Metro bağlantılı ring seferleri sırasında üniversite çalışanlarının ve öğrencilerimizin transfer süresi 90 dakikaya uzatılmıştır.
*Kampüs içerisinden metro istasyonuna kadar yol kullanma tasarımı ve sorumluluğu Üniversite yönetimine ait olması nedeniyle öğrencilerimizin buradaki ulaşımlarını da sağlanması için Üniversite yönetimine Beytepe istasyonu ile Kampüsü arasında kullanmaları için Genel Müdürlüğümüze ait en az 15 adet 99 model körüklü otobüsün tamamen ücretsiz olarak verilmesi teklif edilmiş olup; kuruluşumuzun bu teklifi Üniversite yönetimi tarafından kabul edilmemiştir.
*Kampüs içerisinde ulaşımın hızlı ve kolay yapılabilmesi için asfaltlama çalışması yapılmıştır.
*Otobüslerin trafik yoğunluğuna takılmadan rahat yolcu alabilmeleri için otobüs durak cepleri yapılmış, kolay binişler sağlanmış ve trafik yoğunluğu azaltılmıştır.

Haberin Devamı

DAKİKA DAKİKA RİNG ÇİLESİ

Ankara Hürriyet, dün Hacettepeli öğrencilerin ‘ring’ çilesini dakika dakika izledi. İşte öğrencilerin metrodan başlayıp, kampüste ya da karakolda biten 90 dakikalık çileli yolculukları:

Kart basmayan öğrencilere gözaltı ringi

07.59
METRODA BALIK İSTİFİ

EGO otobüsleri ve semt servisleri olmadığı için metroyu kullanmak zorunda kalan öğrenciler, Çayyolu Metrosu’na balık istifi yolculuk etmek zorunda kalıyor. Dün sabah Kızılay’da başlayan yoğunluk, Beytepe’ye kadar devam etti.

Kart basmayan öğrencilere gözaltı ringi

08.18
MERDİVENLER TIKLIM TIKLIM

Öğrenciler, metroda çektikleri çile metro çıkışlarında da sürdü. Ring otobüslerine yetişmek isteyen bazı öğrenciler, merdivenleri koşarak çıktı.

Haberin Devamı

Kart basmayan öğrencilere gözaltı ringi

08.20

OTOBÜS KUYRUĞU

Nihayet kampüslerinin girişine gelmeyi başaran öğrenciler, bu kez de otobüsleri binmek için büyük çaba sarfetti. Kartlarının süresi dolmadan rinmg otobüsüne binmek isteyen Hacettepeliler, durakta bekleyen otobüslere binmek için uzunca kuyruklar oluşturdu.

Kart basmayan öğrencilere gözaltı ringi

9.57
TEK ÇARE OTOSTOP

Ring otobüsü kuyruğuna girmek istemeyen bazı öğrenciler ise yolun karşı tarafına geçerek, otostop çekmeyi tercih etti. Otobüsleri beklerken derslerine geç kaldıklarını belirten öğrenciler, “Otostop tek çaremiz. Semt servislerimiz varken çok rahattık. Ama şimdi her sabah o kuyruğu beklemek zorundayız. Biz de çareyi otostop da bulduk” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kart basmayan öğrencilere gözaltı ringi

BİSİKLETİYLE RİNGİ SOLLUYOR

Protestolar ve uzayıp giden otobüs kuyrukları devam ederken, kendisine alternatif bir ulaşım yolu bulan Hacetttepe Üniversitesi Bisiklet Topluluğu Başkanı Enes Erdoğan, şunları söyledi:
“Semt servisleri ve 230 nolu otobüsler kaldırılınca ulaşım bizim için zorlaştı. Ben de okula bisikletle gitmeyi tercih ettim. Toplu taşıma araçları ile Keklikpınarı’ndan okula gitmek için hem yoruluyorum hem de zaman kaybediyorum. Normalde bir buçuk saate katettiğim yolu, bisikletle 40, koşarak da 100 dakikada gidiyorum. Hem spor hem de zamandan tasarruf olayır. Böylesi benim için daha kolay.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!