Türkle evli olana 3 yılda süresiz ikamet

Güncelleme Tarihi:

Türkle evli olana 3 yılda süresiz ikamet
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2014 00:51

Almanya’da bir Türk işçisiyle evli olana üç yılda süresiz oturma izni... Augsburg İdari Mahkemesi Avrupa hukukunu dayanak göstererek, kararı onayladı. Bunun için geçimini sağlıyor olmak ve Almanca bilmek şartı da istenemez.

Haberin Devamı

ALMANYA’da bir Türk işçisiyle evli olanlar AB ortaklık hukukuna göre üç yıl sonra süresiz oturma izni alma hakkına sahip. Münih’teki Sanas avukatlık bürosundan Dr. Temel Nal, Augsburg yabancılar dairesine karşı açtığı davada bu hakkı onaylattı.

Avukat Dr. Temel Nal şöyle dedi:
“Müvekkilim Sevgi Ünal, aile birleşimi yoluyla 12 Şubat 2010’da Almanya’ya geldi. Kendisine yaşadığı Augsburg kenti yabancılar dairesi hep bir yıl süreli oturma izni verdi. Almanya’da eşinin yanında üç yılı tamamlayınca, 7 Mayıs 2013’te Augsburg Yabancılar Dairesi’ne başvurup, ortaklık konseyi kararının yedinci maddesi gereği süresiz oturma izni verilmesini talep ettik.”

ÖNCE REDDETTİLER

“Augsburg Yabancılar Dairesi, bu talebi önce reddetti ve buna gerekçe olarak Federal İdari Mahkeme’nin bir başka davayla ilgili bir kararını gösterdi ve ‘En az 5 yıl burada yaşaması gerekiyor’ dedi. Bunun üzerine biz davayı mahkemeye götürdük. Augsburg İdari Mahkemesi, Yabancılar Dairesi’ne ‘Süresiz oturma izni vermeyi kabul edin’ dedi. Daire davayı kaybedeceğini görünce, mahkemenin önerisini kabul etti ve mahkeme masraflarını da üstlendi. Müvekkilime süresiz oturma iznini verdi. Burada çok önemli olan bir nokta daha var: Türk işçisiyle evlenen biri, hangi ülke vatandaşı olursa olsun, üç yıl sonra süresiz oturma iznine kavuşuyor. Süresiz oturma izni için geçimini sağlıyor olmak ve Almanca bilmek şartı da bulunmuyor.”

MAHKEME KARARI NE ANLAMA GELİYOR

AVUKAT Temel Nal, mahkeme kararının ne anlama geldiğini şöyle anlattı: “Süreli oturma izni olanlar kredi

Türkle evli olana 3 yılda süresiz ikamet
veya vadeli eşya alamıyor. Bir Türk işçisiyle evli olanın üç yıl sonra süresiz oturma iznine sahip olduğunu yabancılar daireleri ve insanlar bilmiyor. Bu davayla biz bunu onaylattık. İşçi statüsüne sahip olmak demek, Almanya’da oturma ve çalışma iznine sahip olmak anlamına geliyor. Buna haftada 10 saat çalışan öğrenciler de giriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!