Moda devlerinden özür dileten kıyafetler!

Güncelleme Tarihi:

Moda devlerinden özür dileten kıyafetler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2014 01:08

İsveçli ünlü giyim firması H&M ve İspanyol moda devleri Mango ve Zara’nın piyasaya sunduğu kıyafetler tartışma yarattı.

Haberin Devamı

H&M’in sonbahar/kış koleksiyonundaki tulum, peşmergelere, Mango'nun bluzu Nazi sembolüne ve Zara’nın çocuklar için ürettiği tişört toplama kampı kıyafetlerine benzetildi.

“BU DA PEŞMERGE MODASI MI?”

H&M’in haki yeşili büyük cepli tulumuna özellikle Kürt çevrelerden tepki geldi. Tepkilerin gerekçesi ise 'Kürt mücadelesinin alay konusu' yapıldığının düşünülmesiydi. Bazı kullanıcılar da ‘Bu da peşmerge modası mı’ diyerek eleştirdi. Gelen yoğun tepkiler üzerine H&M özür diledi ve bu açıklamayı yaptı:

“Bu tasarım nedeniyle bazı çevreleri incittiysek, bundan derin üzüntü duyuyoruz. Amacımız asla bu değildi. H&M olarak her zaman müşterilerimizden gelen talepleri dinlemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz sezonlarda tulumlara yönelik yoğun bir talep vardı ve biz de yeni koleksiyonumuzda farklı kumaşlarda ve farklı renklerde tulumlara yer verdik.

Haberin Devamı

Sezonun moda renklerinden biri olan haki yeşili tulumlar da büyük bir koleksiyonun bir parçası. Müşterilerimizin fikirleri bizim için her zaman çok değerli ve onlardan aldığımız bu geri dönüşü, gelecek sezonlar için de dikkate alacağız”

Moda devlerinden özür dileten kıyafetler

NAZİ BLUZU, TOPLAMA KAMPI TİŞÖRTÜ

Mango ve Zara koleksiyonlarına tepkiler motiflerin Nazi sembollerini andırmasından kaynaklandı.

Mango’nun kadınlar için ürettiği yıldırım motifli bluz, Hitler’in koruma birliğini temsil eden yıldırım biçimindeki SS simgelerine benzetildi.
Konuyu tartışmaya açan, Almanya'da aşırı sağcı Die Partei isimli ırkçı partinin lideri Martin Sonneborn'un Facebook’a koyduğu fotoğraf oldu. Sonneborn bluzun fotoğrafıyla birlikte “Mango bluzu niçin sadece kadınlar için üretti? Erkek Naziler de var" yazısını paylaştı.

Moda devlerinden özür dileten kıyafetler

Naziler tarafından kullanılan SS işareti, Almanya'da yasaklı semboller arasında. İşaret Hitler döneminde iki SS olarak kullanılmış olsa da, Alman Nasyonal Sosyalistleri tarafından tek S işareti de kullanıldı. Tek S işaretinin, Hitler gençliğinin bir alt kolu olan "Deutsche Jugendvolk" adındaki gençlik örgütü tarafından, 10-14 yaş arasındaki çocuklara ön işaret olarak takıldığı biliniyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Ağustos ayında, benzer bir tepki de Zara’ya geldi. Çocuklar için ürettiği tişört toplama kamplarında Yahudilere giydirilen kıyafetlere benzetildi Tek fark, toplama kamplarındaki kıyafetlerde dik çizgilerin, Zara’nın ‘şerif tişörtü’ diye piyasaya sunduğu kıyafette yatay çizgilerinin olmasıydı.

Moda devlerinden özür dileten kıyafetler

Ayrıca tişörtün sol üst köşesindeki şerif logosunun, Davud’un Yıldızı’yla aynı olduğu vurgulandı.
Tişörte tepkiler büyüyünce, firma Türkiye’de üretilen tişörtü geri çekti. Bir de özür tweet’i attı: “Gerçekten özür diliyoruz. Klasik Western filmlerden ilham aldığımız tişört, artık mağazalarımızda bulunmayacak”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!