Avrupa'da 'Seyirci Türkiye' görüntüsü

Güncelleme Tarihi:

Avrupada Seyirci Türkiye görüntüsü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2014 00:44

SURİYE ve Irak’taki gelişmeler, Avrupa kamuoyunda Türkiye’ye bakışı değiştirdi.

Haberin Devamı

Başta Almanya olmak üzere Avrupa’da önce PKK’nın terör listesinden çıkarılması dillendirilmeye başlandı. Şimdi de terör örgütü IŞİD’e karşı PKK’ya silah yardımı açık açık tartışmaya açıldı.
Son olarak önceki gün, Almanya’nın önde gelen siyasetçilerinden, Hıristiyan Birlik Grup Başkanı Volker Kauder, PKK’ya silah yardımının mümkün olabileceğini söyledi.

* * *

Kauder, Spiegel Online’a şöyle dedi:
“Türkiye’nin PKK ile ne problemleri olduğunu biliyorum. Ancak, dünya için giderek büyük tehlike haline gelen IŞİD’in sınır bölgesindeki kentleri ele geçirmesini izlemek çözüm değil. Başka grupların da desteklenmesi konusuna kapıyı açık tutuyorum. Tabi bu Türkiye’ye rağmen olacak bir konu değil, onunla birlikte yapılacak. Buna PKK’nın desteklenmesi konusu da dahil.”

* * *

Çok açık. Almanya birinci tehlike olarak IŞİD’i görüyor. IŞİD’e karşı savaşacak PKK’ya bile silah desteği verilmesini sesli düşünüyor. Ama PKK hem Almanya’nın hem de AB’nin terör listesinde. Listeden çıkarmadan, silah yardımı mümkün değil. Kauder, bu nedenle Türkiye’yle anlaşarak, bunun yapılabileceğini söylüyor. Bu şu anlama geliyor. Avrupa, Türkiye’ye IŞİD’le mücadelede baskıyı artıracak.

* * *

Kobani’den gelen görüntüler ve haberler Avrupa kamuoyunda Türkiye üzerine şöyle bir kanı uyandırdı: Türkiye sınırdan IŞİD militanlarının geçmesine karşı sıkı önlem almıyor. Ama öte yandan Kobani’de Suriyeli Kürtlere yardıma gitmek isteyen PKK militanlarını sınırdan bırakmıyor. Kobani’de bombalar patlıyor. Kürt mülteciler Suruç’ta perişan. Türkiye, Suriyeli öteki mültecilere bakarken, Suruç’taki Kürt mültecilerle pek ilgilenmiyor. Onları mülteci statüsüne bile almıyor. Türkiye, Kobani’deki çatışmaları sadece seyrediyor. Bir çözüm üretmiyor.

* * *

Avrupa kamuoyuna, kendi sınırındaki gelişmelere seyirci bir ülke imajı veren Türkiye’de, Dışişleri Bakanlığı pasif bir görüntü çiziyor. Bunda hükümetin yeni kurulmuş olması rol oynayabilir. Ama sınırında çatışma yaşayan ve bu çatışmaya birlikte müdahale edelim diyen Türkiye’nin çok aktif olması, Avrupa ülkelerini turlaması gerekir. Türkiye sınırındaki gelişmelere uzun süre daha seyirci kalamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!