Fikirler Saraçoğlu için yarışacak

Güncelleme Tarihi:

Fikirler Saraçoğlu için yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2014 01:04

Başkent’in tarihi mahallesi Saraçoğlu için yeniden harekete geçildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ATO ve Mimarlar Odası’nın ortak hareket edeceği, “Saraçoğlu Mahallesi ve çevresi geleceğini arıyor” isimli ulusal fikir proje yarışmasıyla beraber mahalle Ankara’ya kazandırılacak.

Haberin Devamı

Başkent’in merkezi Kızılay’ın hemen yanı başında yer alan ve Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nin geleceği için önemli bir adım atıldı.
Mahalledeki Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nde dün bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ATO ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi temsilcileri, bölgenin kaderini belirleyecek olan “Saraçoğlu Mahallesi ve çevresi geleceğini arıyor” isimli ulusal fikir proje yarışmasını tanıttı. Toplantıya katılan Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, ATO Başkanı Salih Bezci ve Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ulusal proje fikir yarışması ve Saraçoğlu hakkında açıklamalarda bulundu.

BİNA YIKILMAYACAK, AĞAÇLAR KESİLMEYECEK

Haberin Devamı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Ankara’ya güzel bir hediye verin” diye öncülük ettiği Saraçoğlu Mahallesi’nin yeniden Başkent’e kazandırılması amacıyla başlayan süreç, birkaç ay önce Bakanlar Kurulu’nun aldığı ‘binaların tahsisini kaldırma’ kararıyla bölgeye toplu konut ve AVM yapılacağı söylentilerini de beraberinde getirmişti. Ancak dün gerçekleştirilen toplantıda konuşan Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Saraçoğlu’ndaki tüm binaların tescilli kültür varlığı ve tüm ağaçların da korunacak varlık kayıtlı olduğunu vurgulayarak, “Kesinlikle bu alanda hiçbir binanın yıkılması ve hiçbir ağacın kesilmesi söz konusu değil” dedi.

KORUNARAK DİZAYN EDİLMESİ GEREKİYOR

Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Saraçoğlu’nun yenilenmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Saraçoğlu’nun, koruma ve kullanma dengesi içerisinde Ankaralıların da isteğini dikkate alarak halkın kullanımına açılması yönünde bir fikir oluştu. Tüm bunların korunarak Ankaralının hizmetine uygun bir şekilde dizayn edilmesi gerekiyor. Buranın kültürel, sosyal ve sanat aktivitelerin yapıldığı halkımızın her kesiminin rahatlıkla yararlandığı, özellikle engellilere, gençlere ve yaşlılara da dönük alanlara dönüşmesi gerekiyor.”

GELECEK NESİLLERE TAŞIMAK İSTİYORUZ

Haberin Devamı

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Saraçoğlu için proje yapılmasında uzun zamandır herkesin hem fikir olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Çalışmaları Ankara’daki ortaklarımızla beraber yürütüyoruz. Tüm Ankaralılar bu projenin yapımında ortaktır, herkesi davet edeceğiz. 2015’in ocak ayında Saraçoğlu’nu ve Ankaralıları neler beklediğini görselleri ve projeleriyle beraber sunacağız. Bu alanı gelecek nesillere taşımak istiyoruz. Proje yarışmasında da tüm Ankara’nın ve Türkiye’nin katkı vermesini bekliyoruz.”

KIZILAY YENİDEN DEĞER KAZANACAK

ATO Başkanı Salih Bezci, bu projenin her zaman için hayalinde olduğunu dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:
“Dünyanın diğer şehirlerine baktığımızda bu tip projeler oldukça fazla. Örneğin New York’ta Chelsea Mahallesi var. Bu mahalle bir zamanlar kasapların olduğu mezbahaların olduğu bir yerdi. Şu anda New York’un en gözde semti oldu. Sadece Saraçoğlu olarak değil bu projeyi Güvenpark ile birlikte değerlendirmek lazım. Bakanlıklar ile birlikte burayı bir kültür havzası haline getirmeyi düşünmeliyiz. Kızılay ekonomik ve kültürel değerini yitiriyor. Projeyle birlikte Kızılay eski değerini kazanacak.”

Haberin Devamı

SARAÇOĞLU HERKESİN PROJESİ OLMALI

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, istediklerinde bir araya gelip güzel işler yapabileceklerini gördüklerini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
“Saraçoğlu büyük bir hazine, Ankara’nın mutlu bir mekanı olmalı. Ulusal proje fikir yarışması ile ortaya çıkacak projeyi herkes kendine ait hissetmeli. Saraçoğlu ileride uluslararası boyutlarda da halkın katılımıyla yapılan ve ödüllere değer bulunacak bir proje olacak. Klasik bir yarışma değil halkın da katılımcı olduğu bir yarışma düşünüyoruz. Herkesi projeye sahip çıkmaya ve yaygınlaştırmaya çağırıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!