Arif Doğan kimdir? JİTEM nasıl kuruldu?

Güncelleme Tarihi:

Arif Doğan kimdir JİTEM nasıl kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2014 16:00

Emekli asker Arif Doğan hayatını kaybetti. JİTEM'in kuruluşu ve faaliyetleri hakkındaki sözleri çok tartışılmıştı.

Haberin Devamı

Emekli Jandarma Albay Arif Doğan bugün hayatını kaybetti. Doğan, Ergenekon'dan yargılanmış ve JİTEM’i kendisinin kurduğunu açıklamıştı.

Şimdi Arif Doğan'ın hayat hikayesini ve JİTEM'le ilgili sözlerini gözden geçirelim...

- 1945 yılında Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde doğdu.

- 1967'de Harp Okulu'ndan mezun oldu.

- 1983'te Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yaparken Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nı kurdu.

- 2008 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

- 2011'de Arif Doğan'ın "Jitem'i Ben Kurdum" kitabı yayımlandı.

Arif Doğan kimdir JİTEM nasıl kuruldu

- 2013'te Ergenekon Davası sonucunda 47 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, sağlık durumu ve yaşını dikkate alınıp adli kontrol tedbiri olrak konut hapsi uygulanmasına karar verdi.

Haberin Devamı

- 17 Ekim 2014'te tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.


Arif Doğan VE JİTEM

Arif Doğan, JİTEM’i kendisinin kurduğunu ve kendisinin dondurduğunu açıklamıştı. 2010 yılında Habertürk'e konuşan Doğan şunları söylemişti:

- “JİTEM aktifken, PKK ile mücadelemizi sürdürürken bölgenin sorumluluğunu Dicle’ye kadar aşiretlere vermiştim. Herkesin bölgesi ve sorumluları vardı."

- "10 bin elemanım vardı. Hepsinin ortak düşmanı PKK idi. Terörist öldürmek onlara çıkar sağlıyordu. Kelle başına 3 bin lira prim alıyorlardı. JİTEM oluşumunun içinde 620 kadın vardı. Operasyonlara onlar da gidiyordu."

- "JİTEM aldığı istihbarat bilgilerine göre hareket ederdi, sınır ötesi operasyonlarda bulunurduk. Kilometrelerce uzakta sınırı geçip Kanas silahlarımızla kampları delik deşik edip dönerdik.”

- "Benim ilgim alakam JİTEM iledir, Ergenekon ile değil."

Emekli Albay Doğan, tutuksuz sanık olarak yargılandığı İkinci Ergenekon davasında Ocak 2011'de şöyle konuşmuştu:

- "JİTEM kadrolu bir kuruluş değildir. Geçici bir süre için deneme amacıyla kurulan operatif bir birimdir. Yani Operasyon artı istihbarat anlamına gelir."

- "JİTEM'in hepsi sivildir. Bir tek asker benim. 10 bin kişi vardır. Ama 20'den fazlası bir araya gelmez. PKK'nın ölüm bölgesine giren birimdir."

- "JİTEM'i kurduğuma kuracağıma pişman ettiler. JİTEM'i lağvettik."

2013 yılında ise Diyarbakır’daki 16 sanıklı JİTEM davasında Arif Doğan'ın ifadesi okunmuştu:

- "Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki JİTEM dosyasında yargılanan kişilerin çoğunu tanırım. Bir çoğu itirafçıdır. Jandarma sırasıyla 1- Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı, 2- Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı olmak üzere denemek amacıyla 2 ayrı yapı kurmuştur. JİTEM bu 2’nci kuruluşun göbeğinden çıkarılmıştır. Operatif istihbarat yapma amacıyla kurulmuştur. Bunu ben kurdum. Bu kuruluş Jandarma Genel Komutanı onaylı değildi. Deşifre edilmesine tahammül yoktu."

- "Elemanlarını Türkiye genelinden ben seçtim. 10 bin erkek, 650 bayan, 20 doktor, 30 da erkek ve bayan hemşire vardı. JİTEM 1990 yılından sonra donmaya bırakılmıştır. Şu anda bile JİTEM’in 10 bin elemanı, 5 tane arşiv sorumlusu vardır. Arşivde 10 bin kişinin kod adları kayıtlıdır."

Haberin Devamı

ARİF DOĞAN 32. GÜN PROGRAMINA KATILMIŞTI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!