ATAK'tan manevra şov

Güncelleme Tarihi:

ATAKtan manevra şov
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2014 15:07

TSK’ya haziran ayında teslim edilen milli saldırı helikopteri T-129 ATAK, Ankara Güvercinlik’teki Kara Havacılık Komutanlığı pistinde manevra kabiliyetini sergiledi.

Haberin Devamı

Gösteride dünyada sayılı askeri helikopterin yapabildiği burun etrafında dönme, 90 derece açıyla yükselme, yan gitme, geriye doğru yükselme hareketleri gösterildi.

Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Metin Gürak, haziranda TSK’ya teslim edilen helikopterlerin artık tam anlamıyla göreve hazır olduğunu anlattı. Gürak, helikopterin kabiliyetleri açısından dünyada bir benzerinin daha olmadığını belirterek, “Atak helikopterleri tamamen TSK’nın ihtiyaçlarına göre özel olarak dizayn edildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

2007’DE PROJE BAŞLADI

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri” ihtiyacının karşılanması için 50 adet helikopterin tedarikine yönelik olarak 2007’de imzalanan sözleşmenin ardından, ilave 9 adet Helikopterin TSK’ya 15 ay erken teslimatını hedefleyen EDH (Erken Duhul Helikopteri) tedarik sözleşmesi de 2010 yılında imzalandı.

AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya ATAK helikopteri çıktı.

Haberin Devamı

Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip olarak tasarlanan Atak, ağır silah yükü ile zorlayıcı “sıcak hava-yüksek irtifa” görevleri için optimize edildi. Yakın hava desteği görevleri için helikopter, 76 adete kadar 70 milimetre güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 milimetre top ile donatıldı. Diğer versiyona ise çok amaçlı görevlere uygun olarak 8 adet güdümlü anti-tank füzesi MIZRAK, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER eklendi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!