Müezzinoğlu'ndan ebola açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Müezzinoğlundan ebola açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2014 13:22

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ebola virüsü ile ilgili olarak, "Bugüne kadar 6 vaka oldu. 6 vakaya da sıtma teşhisi konuldu" dedi. "Bugün veya yarın bilim kurulumuz olası ebola vakasında bizim Türkiye’deki hangi senaryolara hazırlıklı olmalıyız, senaryolar üzerinde çalışma yapacak" diyen Müezzinoğlu, "Yarından sonra da bu senaryolara göre yol haritamızı yeniden gözden geçireceğiz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Esenyurt Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yılı açılışına katıldı. Bakan Müezzinoğlu, törenin ardından basın mensuylarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Ebola Eylem Planı"nın ayrıntılarına ilişkin sorusu üzerine, son 4,5- 5 aydır ebolanın, Sağlık Bakanlığı’nın gündeminde yer aldığını, ebola virüsüne karşı aşı ve ebolanın tedavisi olmadığını belirten Müezzinoğlu, "Yapılacak en önemli iş, koruyucu tedbirleri duyarlı, güçlü almak ve tedbirler kısmında eksiklik yapmamak" dedi. Müezzinoğlu, Bilim Kurulunun gösterdiği yol haritası çerçevesinde son 4,5-5 aydır özellikle Nijerya, Liberya gibi yerlerden gelen tüm yolcuların uçaklarda takip edildiğini, ateşi olan tüm hastaların izlendiğini, riskli görülen vakaların teşhis amaçlı olarak tetkik için hastanelere taşındığını belirtti.

"45 HASTANEYİ BELİRLEDİK"

Bugüne kadar 6 vaka olduğunu ve 6 vakaya da sıtma teşhisi konulduğunun altını çizen Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla bugüne kadar sınırlara girmezden önce ve girdiği andan itibaren risk bölgelerini takip etmek ve risklere karşı tedbir almak şeklinde belki de dünyada en duyarlı yol haritasını belirledik. Bugün veya yarın bilim kurulumuz olası ebola vakasında bizim Türkiye’deki hangi senaryolara hazırlıklı olmalıyız, senaryolar üzerinde çalışma yapacak. Yarından sonra da bu senaryolara göre yol haritamızı yeniden gözden geçireceğiz. Dün itibariyle 36 ilimizi, yani giriş çıkışların olduğu 36 ilimizi, ateşli vakalarda veya riskli vakalarda hangi yolu izleyeceklerini, şüpheli durumlarda hangi hastanelerin hizmet vereceğine dair 45 hastaneyi belirledik. Türkiye olarak tedbirleri ileri düzeyde alıyoruz ama kamuoyunu huzursuz edecek, paniğe götürecek evlerinde ’Aman ha’ diyecekleri bir kamuoyu panik algısının da oluşmamasını arzu ediyoruz."

"AMAN HA ŞUNU DA YAP’ DİYECEĞİMİZ BİR UYARIMIZ YOK"

Bakan Müezzinoğlu, ilgili ve muhatap kitleleri, müracaat edecekleri alanlar ve alacakları tedbirler konusunda bilgilendirdiklerini belirterek, "Şu anda 77 milyon ülke insanımızı ’Aman ha şunu da yap’ diyeceğimiz bir uyarımız yok. Özellikle o bölgelere giden veya o bölgelerde yakını, tanıdığı, bildiği olanlar biraz daha duyarlı. Bulaşıcılık temasla oluyor. Hijyene dikkat etmek ve o bölge insanıyla olan temas riskini minimuma indirmek..." diye konuştu.

Türkiye’nin kara sınırlarında riskli bir ülke bulunmadığına işaret eden Müezzinoğlu, "Ama geliş çizgisi o güzergahsa, o kişiler tabii ki takip edilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!