İzmir'e su ürünleri bölgesi

Güncelleme Tarihi:

İzmire su ürünleri bölgesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2014 01:08

İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’de bir ilk olacağı belirtilen ’Su Ürünleri Organize Bölgesi’ kurmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes ve su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, su ürünleri organize sanayi bölgesi kurulması için fikir birliğine varılarak müteşebbis heyet oluşturuldu.

İzmir Ticaret Odası Balıkçılık ve Av Malzemeleri grubu Meslek Komitesi üyeleri ve su ürünleri yetiştiricileri firmalarının görüşlerinin alındığı toplantıda, avcılık ve yetiştiricilik de dahil olmak üzere tüm sektörü kapsayan bir yapıda organize sanayi bölgesi kurulması çalışmalarının ivedilikle başlatılmasına karar verildiğini açıklayan Demirtaş, "Sektör organize bölgeyi istiyor. Bir ilki yapacağız. Kendimize özgü modeli yaratmalıyız. OSB kurulması çalışmalarına yönelik olarak Balıkçılık ve Av Malzemeleri Grubu Meslek Komitemiz ve İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği’nden sektör temsilcilerinden oluşan bir müteşebbis heyet kurduk. Bu heyet; mevzuatı incelenmesi, sektörün envanterinin çıkarılması ve bölgenin kurulmasına yönelik yer seçimi konularında çalışmalar yaparak başvuru dosyasını hazırlayacak" dedi. Demirtaş, organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla birlikte, üretimde verimlilik ve kar artışının sağlanması, bürokrasinin azaltılması, ortak sosyal tesisler kurulması, müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi ve vergisel çok sayıda avantajın olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

İHRACATTA REKABET AVANTAJI SAĞLAYACAK

Kültür balıkçılığının hızlı gelişimi olduğunu belirterek 2002 yıllarında 61 bin ton olan kültür balığı üretiminin 200 bin tonun üzerine çıktığını söyleyen Demirtaş, "Türkiye’de sektörün gelecek vaat ettiği açık. İzmir, 2013 yılında 35 bin 156 ton üretim ile ülkemiz üretiminin yüzde 15’ini karşıladı. Ancak yapının dağınık olması nedeniyle sektörün ihtiyaçları da artıyor. 2007 yılında balık çiftlikleri kıyıdan uzak açık deniz alanlarına taşındı. Hizmet için kullanılan teknelerin boyutları büyüdü ve sayıları arttı ama altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak gerekli düzenlemeler yapılmadı. Balık çiftliklerinin, yem depolamak, malzeme, alet vb. donanımı bulundurmak, çalışan personeli barındırmak için iskeleye bitişik bir noktada konumlanmış lojistik tesis için yeterli kapasitede karasal alana, iskeleye veya rıhtıma ihtiyacı var. Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinde balık işleme, paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, ağ bakım ve yıkama tesisleri, strafor tesisleri, yem tesisleri gibi sektörle ilgili tüm tesisler bir arada olacak ve bu sayede verimlilik sağlanırken firmaların maliyetleri düşürülerek ihracatta rekabet avantajı sağlanmış olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

MEVZUATTA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI GEREKİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise, sektörün önemine ve hızlı gelişimine değinerek su ürünleri organize bölgesi kurulabilmesi için ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı. Güldal, fidancılık, süs bitkileri ve seracılık konularında çalışmaları olmakla birlikte su ürünlerine ilişkin çalışmadan da heyecan duyacaklarını belirtti.

Su ürünlerinin Türkiye için çok genç bir sektör olduğunu ama kısa zamanda çok gelişme gösterdiğini söyleyen İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes, "Kültür balıkçılığı, ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli bir sektör. Üretim, ulusal ve uluslararası kalite standartlarında yapılarak önemli bir kısmı Avrupa Birliği, Rusya ve Amerika’ya ihraç ediliyor. Organize sanayi bölgesi, sektöre ekonomik yönden katkı sağlayacağı gibi sektörün kurumsal yapısının da göstergesi olacaktır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!