Yap-boz

DÜNYADA bir hukuk devleti hatta hukukumsu bir devlet var mıdır ki, yedi ay arayla iki “Yargı Paketi” çıkarsın. Hem de birbirine tam zıt istikamette...

Haberin Devamı

15 Şubat’ta çıkarılan yargı paketinde, çeşitli soruşturmaların önünü kesmek için mesela telefon dinlemelerinde “ağır ceza mahkemesinin oybirliğiyle” karar almasını şart koşacaksınız... Fakat 14 Ekim’e gelindiğinde, pardon bile demeden, telefon dinleme, teknik takip gibi yetkileri çok kolaylaştıracaksınız, bu yetkiyi sulh hâkimlerine vereceksiniz!
Hem de üç ay evvel özel kanun çıkarıp HSYK’ya atama yaptırdığınız sulh hâkimlerine!
Kendisi hukukçu olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da artık bu kadarını içine sindiremediğini sanıyorum. Bizzat kendisi “yap-boz gibi bir görüntü eleştirisi yapılabilir” demedi mi?
15 Şubat yasasının gerekçesiyle, 14 Ekim teklifinin gerekçesini hangi hukukçu, nefesi daralmadan yan yana koyarak okuyabilir?!

HUKUKA UYGUN KANUN

Haberin Devamı

Enver Paşa’nın “yok kanun, yap kanun” sözü niye eleştirilir?!
Hukukun “istikrar, güvenilirlik, öngörülebilirlik” gibi evrensel ilkeleri niye vardır?!
Bu ilkelere özensiz olarak yapılan kanunlar yüzünden AİHM’de ülkelerin mahkûm edildiğini, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları verdiğini bilmeyen hukukçu olabilir mi?!
Yoksa, AYM iptal edinceye kadar gerekeni yaparız, AYM iptal ederse geriye yürümez nasıl olsa diye mi düşünülüyor?
Gerçi HSYK Yasası’nda böyle oldu; AYM’nin iptal ettiği maddelere göre Bakanlığın HSYK’ya yaptığı atamalar yerinde duruyor. Fakat bu usulü sürekli hale getirmek de hukuk devleti ilkesine aykırıdır.
Profesör sıfatını daima önemsediğim Sayın Başbakan Davutoğlu, “Artık torba yasa yapmayalım” demişti? Bakanlar Kurulu müzakerelerinden ve devletin kademelerinden geçirmeksizin Meclis’e sunuluveren “kanun teklifleri”nin “torba”dan farkı nedir?

HUKUK NİYE VAR?

Asayişi sağlamak, kamu düzenini korumak, suça karşı istihbarat yapmak gibi konularda Türkiye devleti de elbette gelişmiş demokrasilerde devletlerin sahip olduğu yetki ve donanıma eksiksiz sahip olmalıdır.
Bu konularda bizdeki tedirginliğin sebebi, bu yetkilerin Batı’daki gibi kullanılıp kullanılmayacağı konusundaki kaygılardır.
Hangi ülkede suç tanımını yürütme organı yapıyor, ardından ceza ve usul kanunları buna göre değiştiriliyor, hâkimler buna göre atanıyor, ondan sonra yargı düğmesine basılıyor?!
Hangi ülkede, Çarşı gibi gruplar “darbeye teşebbüs”ten müebbet hapis talebiyle yargılanıyor?!
Zaten bunlar olmasın diye hukuk devletinde “hukuki istikrar, hukuki güvenilirlik, hukuki öngörülebilirlik” şeklinde anayasal ve evrensel prensipler vardır.
Sayın Davutoğlu, toplumda güven ve rahatlama olmadıkça sırf kanun değiştirmekle huzur sağlanamayacağını çok iyi bilir. Artık “torba”lar, “yap-boz”lar bitmeli, olağan parlamenter usuller geçerli olmalıdır.
Hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı gibi ilkeler hep vatandaşlar iktidarların hukuka uygun davranacağından emin ve müsterih olsun diye vardır.

Haberin Devamı

DÜZELTME: 9 Ekim tarihli yazıma cevaben, HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nun avukatı Mustafa Bayram bir “düzeltme” yazısı gönderdi. Kürkçü’nün “ ‘Cihatçılara karşı harekete geçtik’ diyerek yön verdiğine ilişkin ifade tümüyle gerçekdışıdır” şeklinde bir beyanının olmadığını belirtiyor. Bunun “Bir yazılı, görsel ya da işitsel kaynak gösterilmeksizin” yansıtıldığını söylüyor. Ben bunu Yeni Şafak, haberler.com. haber10.com gibi sitelerden alarak kullandım. Okurlarımın bilgisine sunuyorum.

Yazarın Tüm Yazıları