Ulasımda yıllık zarar 400 milyon TL

Güncelleme Tarihi:

Ulasımda yıllık zarar 400 milyon TL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2014 01:05

EGE Belediyeler Birliği’nin 2015 yılı çalışma programı onaylandı, bütçe 890 bin TL olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Birlik ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ulaşımda ciddi problemlerle karşı karşıya olduklarını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Melih Gökçek'in de aynı sorunu yaşadığını açıkladığını belirten Kocaoğlu, bu konuda kendisiyle telefonda konuştuklarını açıkladı, şunları söyledi:

Maliyet kaynaklı

"İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşımda ayda 30-40 milyon TL zarar ediyor. Ankara'da benzer zarar var. Bu zarar maliyetlerden kaynaklanıyor. Raylı sistem, vapur ve otobüs ulaşımının paçal maliyeti kişi başına 160-170 kuruş. Biz tam bileti 2 TL'ye satıyoruz. Ama topladığımız ücreti taşıdığımız insan sayısına böldüğümüzde bilet başına 1 TL alıyoruz. Bunun nedeni de yasalardan kaynaklı indirimli yahut ücretsiz taşımalardır. Polisi, zabıtayı, Orman, PTT, DİE memurunu, taşıyoruz. Şehit ve gazi ailesini, engellileri, 65 yaş üzerini taşıyoruz. Şehit ve gazi ailesini gerekirse sırtımızda taşırız. Allah şehit vermesin. Ayrıca 65 yaş üzeriler nüfus cüzdanıyla otobüse biniyor. Şoför nasıl bakacak? Bakarsa da cıngar çıkıyor. Sıfır basan kart verelim. Kim ne kadar biniyor bilelim.

Haberin Devamı

Sistem çöküyor

İzmir'de çoğunluğun karı koca emekli maaşları var. Yeme içme masraflarını kısıyorlar. Çocuklarını okutmuşlar. Bu kişiye de ulaşımı bedava yapıyoruz. Yeni evlenmiş, asgari ücret veya biraz üstünde maaş alan, kirası fazla olmasın diye ulaşımı zor bir yerde ev tutmuş çifte veya 2-3 çocuklu aileye indirim yapmıyoruz. Destek için 90 dakika tek biletle taşıyoruz. Bu mu adil, yoksa diğeri mi? Ben 65 yaşı, engelli, ihtiyaç sahibini destekliyorum. Engelli araçlarımızla engellileri taşıyalım. Ama önümüze gelen adamı bedava taşımanın anlamı yok. Ulaşım sistemi çöküyor." Başkan Kocaoğlu, yılda ulaşımda 400 milyon TL'ye varan zarar ettiklerini, bu paranın Gaziemir'de inşaatı süren uluslararası fuar alanı maliyeti kadar olduğunu söyledi. Zararın 100 milyonunnin dar gelirlilere destek olduğunu belirten Kocaoğlu, ekonomik gücü olan kişinin de bedava taşınmasından yakındı, "Hükümet düzenleme yapmalı, istisnaları azaltmalı. Mutlaka elektronik bilet geçerli olmalı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!