Rum halkı Kıbrıs barış müzakerelerinin askıya alınmasından memnun

Güncelleme Tarihi:

Rum halkı Kıbrıs barış müzakerelerinin askıya alınmasından memnun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 17:04

Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Simerini gazetesinin haberine göre, Rum halkı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in müzakereleri askıya alma kararını alkışlamakla kalmayıp başka tedbirler de alınmasını istedi. Böylece, Türk tarafının "Yes be annem" sloganıyla evet derken Rum tarafının reddettiği 2004 referandumundaki gibi güneyde yine uzlaşı karşıtı bir tablo ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Gazete haberi “LS Prime Market Research and Consulting Ltd" isimli şirket tarafından Güney Kıbrıs genelinde 10-14 Ekim tarihleri arasında yapılan anketin sonuçlarını “Vatandaşlar tedbir de istiyor... Çoğunluk siyasi liderliğin müzakerelere katılmayı askıya alarak doğru yaptığını düşünüyor" başlığıyla aktardı.

Kıbrıs Rum kesimi, Türkiye’yi Akdeniz'deki doğalgaz sondaj çalışmalarına müdahale etmekle suçlayarak, Kıbrıs barış görüşmelerinden çekilmişti.

Habere göre 18 yaş ve üzeri 650 kişiye telefonla ulaşılarak gerçekleştirilen ankette katılımcıların yüzde 80'i Rum Yönetimi'nin müzakere prosedürünü askıya alma kararını onayladı. Ankete katılanların sadece yüzde 13'ü karara katılmadıklarını söyledi. Katılımcıların, müzakerelerin askıya alınmasını yeterli bulmadıkları ve başka tedbirler de alınması gerektiği görüşünde olduklarına dikkat çekilen haberde “Türk tarafına siyasi bedel ödetecek ek tedbirler alınması gerektiğini düşünüyor musunuz" sorusuna katılımcıların yüzde 86'sının “evet gerek" , yüzde 11.3'ünün de “hayır gerekmez" cevabı verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

Habere göre, Rum Yönetimi'nin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine cevap olarak alması gerektiği düşünülen ek tedbirler konusunda, katılımcıların yüzde 40'ı Türkiye'nin AB üyelik sürecine itiraz ve hatta veto edilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Yüzde 26.2'si Kıbrıslı Türklere sağlanmakta olan kolaylıklara ve verilen desteğe son verilmesi gerektiğini dillendirirken, yüzde 15'i AB'nin Rusya'ya uyguladığı gibi Rum yönetiminin de Türkiye'ye ticari mal gidiş-gelişine ambargo uygulamasını önerdi.

BAKMADAN GEÇME!