Nükleer müzakerelerde sorunlar devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Nükleer müzakerelerde sorunlar devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 16:47

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 5+1 ülkelerinin İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda daha ciddi olmaları gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin sekizinci turu, bakan yardımcılarının katıldığı genel görüşme ve İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında ikili görüşmeler şeklinde devam ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, müzakerelerin devam ettiği Coburg Otel'de İranlı gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunu ve ülkesinin haklarını savunmaktan asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Ülkesi ile ABD ve AB arasında bir sonraki üçlü görüşmenin önümüzdeki haftalarda yapılacağını ifade eden Zarif, görüşmenin nerede yapılacağı konusunda bilgi vermedi.

İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki farklılıkların giderilmesi için önümüzdeki iki hafta içinde uzmanlar toplantısı yapılacağını da aktaran Zarif, "5+1 ülkeleri yaptırımların kaldırılması konusunda daha ciddi olmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bir araya gelerek yaklaşık 7 saat süren üçlü görüşme yapmıştı.

SORUNLAR DEVAM EDİYOR
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov ise İran'ın nükleer programıyla ilgili sürdürülebilir bir anlaşmaya ulaşmanın, nihai anlaşma için belirlenen 24 Kasım tarihinden daha önemli olduğunu söyledi.

İran ile 5+1 arasında bazı öngörülemezlikler beklediklerini belirten Ryabkov, bunların daha çok taktiksel ve teknik konularda olacağını ve bütün resmi değiştirmekten uzak olduğunu ifade etti. Sorunların devam ettiğini vurgulayan Ryabkov, "yaptırımlar, uranyum zenginleştirme düzeyi ve Arak ağır su reaktörü sorunlarının diğer sorunlar gibi halen çözülmediğini" aktardı.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım 2014 tarihine kadar uzatılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!