Beşir Atalay: Çözüm sürecinde hareketlilik olacak

Güncelleme Tarihi:

Beşir Atalay: Çözüm sürecinde hareketlilik olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 14:21

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, Akil İnsanlar Heyeti ile yeniden toplantılar yapılacağını ve çözüm sürecinde önümüzdeki günlerde büyük bir hareketlilik olacağını söyledi.

Haberin Devamı

İşte Atalay'ın açıklamasından satır başları:

Sokak hareketlerinde belediyelerimiz ve il ilçe teşkilatlarımız zarar gördü.
Bölgede Patnos gibi ilçelerimizde ciddi tahribatlar yapıldı. Onlarla ilgili tespitler yapıldı ve karşılanıyor. AK Parti Türkiye’nin her yerinde olan bir partidir. Teşkilatımızın olmadığı bir yer olamaz. Her yerde AK Parti bayrağı dalgalanıyor ve dalgalanacak. Doğu ve Güneydoğu’da o partilerin hepsinden daha fazla AK Parti Kürt kardeşlerimizin oyunu alan bir partidir.
Güvenlik reform paketi henüz hazır değil. Onun üzerinde çok yorumlar yapılıyor.
İç Güvenlik Reformu diye niteliyoruz. Şu anda üzerinde çalışılıyor. Çok sürpriz diyebileceğim bazı unsurlar taşıyabilir. Özgürlük-güvenlik dengesi AK Parti hükümetlerinin en hassas noktasıdır. Onu sarsmayız. Varlık sebebimiz olarak görüyoruz demokratikleşmeyi.
Hiç kimse zerre kadar şüphe etmesin bu ilkemiz devam edecek. En küçük bir sapma söz konusu olamaz
En büyük hedefimiz Türkiye’yi normalleştirmek, sivilleştirmek.

ALMAN MODELİ TARTIŞMASI FAZLA ABARTILDI

Hukuk devleti olacağız. Özgürlük-güvenlik dengesinde sapma olmaz, olmayacak
İç Güvenlik Reformu hazırlanıyor. Yeni unsurlar olacak. Meclis’te kolluk gözetim mekanizması diye bir tasarımız var. O da bu çerçevede değerlendiriliyor
Vatandaşımızın hayatını kolaylaştıran ama bireysel özgürlükleri daha bir garanti alan bir çalışmadır
Alman modelidir, Fransız modelidir tartışması oluyor. Bu konular çok fazla abartıldı. Biz AB ile müzakere eden bir ülkeyiz. Bütün iç mevzuatımızı oluştururken AB normlarını gözetiriz.
Arkadaşlarımızın Avrupa’ya atıfta bulunması bu gerekçe iledir.

Bazen hukukta boşluk ya da zayıf noktalar olabilir. Dinleme ile ilgili çok şikayetin artması sonucu kısa süre önce yaptığımız bir düzenleme ile Ağır Ceza mahkemeleri ve ittifakla karar… Bu uygulanan kısa sürede Adalet ve İçişleri Bakanlığının kendi tespitleri, önleyici kararlar verilemez oldu. Bu geri adım değil. 2004’te yaptığımız düzenlemeye dönülüyor. Sulh ceza hakimleri karar verecek. Vatandaşın özgürlük alanını kısıtlayan değil, Bingöl’de olduğu gibi zorluklar yaşıyorsanız, istihbarat aldığınız halde arama kararı çıkartamıyorsanız ve 2 polisinizi şehit veriyorsanız bunları her devlet düşünecek.

Molotof uzun süredir tartışılıyor. Veya yüzüne maske takarak eylem yapıyor. ‘Ben suç işleyeceğim kimliğim bilinmesin’ demektir.
Yasalar donuk değildir. Allah emri de değildir.
Yargı paketini Adalet Bakanımız sürekli açıklıyor. Demokrasiden büyük geri adım gibi birileri değerlendiriyor. İnsaflı olmak lazım. Herkes onu dikkatle okusun
Birileri buna 4 elle sarıldı. AK Parti’nin en güçlü yönü daha fazla demokrasi talebi ve insan hakları, özgürlükleri çok öne alması. Buradan AK Parti aleyhine bir şey çıkartabilir miyiz diye içerde dışarıda nasıl bir şey geliştirebiliriz diye. Hiç heveslenmesinler. AK Parti’nin temel misyonunda bir değişim olmayacak.

BEN BİR AY GÖZALTINDA KALDIM

Kılıçdaroğlu değişik yerlerdeki konuşmalarında şöyle bir benzetme yapıyor: 12 Eylül’le bugünleri mukayese ediyor. İnsan utanır. Elin adamı sorar, 12 Eylül’ü hiç bilmiyor herhalde. 12 Eylül’de gözaltı süresi 90 gündü. Ben bir ay gözaltında kaldım o dönemde.

Haberin Devamı

Millete tepeden bakma, otoriterlik söylendiğinde Türkiye’de hep CHP dönemleri akla gelir. Biz bunları hatırlatmıyoruz. 12 Eylül falan demek yanlıştır. CHP’nin şöyle bir özelliği var. CHP iktidarı eleştirmek politikalarıyla Türkiye’yi yıpratmayı çok karıştırıyor.
Ana muhalefet yarı iktidardır. Yüzde 50 sorumluluk taşır şeklinde beyanatlarda bulunması lazım
Bunlar Türkiye’nin marjinal partisi gibi davranıyor

ÇOK ZEVZEK İFADELER

Türkiye zarar görürse kendisi zarar görür. Burada çok ciddiyetsiz bir ifadeyle CHP’nin sözcüsü Başbakanımızla ilgili çok seviyesiz ifadeler kullanıyor. Kendisi de seviyesizliğin farkında bunlar suç değildir diyor bir yerinde. Çok zevzek ifadeler. Sen kim oluyorsun? Sen ana muhalefet partisi lideri son kongrede ne hale düştü sen ona bak.
Bizim genel başkanımız katılan bütün delegelerin oyunu alarak genel başkan seçildi.
O sözleri ben burada tekrar etmekten hicap duyarım
Türkiye’nin bir ana muhalefet sorunu olduğunu hepimiz biliyoruz

ÇÖZÜM SÜRECİ

Dün çözüm süreci toplantısı yapıldı
Çözüm süreci ile ilgili hükümetimizin kararlılığı, samimiyeti aynı şekilde devam etmektedir.
Yol haritası büyük oranda hazırlandı. Karşı tarafla, siyaset ve örgüt kesimiyle bunlar tartışılıyor. Dünkü toplantıdan sonra yeni diyaloglar gündemde. Önümüzdeki günlerde bunları göreceksiniz
Taraflar bu konuda en küçük zaaf gösterirse milleti karşısında bulur.
Diyaloglar ve görüşmeler sürecek. Önümüzdeki günlerde akil insanları yeniden toplantıya çağırıyoruz
Çözüm süreci hareketliliğini önümüzdeki günlerde siz de göreceksiniz.

SOKAKTAN MEDET UMMASINLAR

Hiç kimse sokaktan medet ummasın. Sokaktan medet umanlar bugüne kadar hep zarar görmüştür. Sandıktan medet umsunlar.
Bir parti sokağa çağırıyorsa insanları kendisini sorgulasın
Çözüm sürecinde zaaf yok. Kararlılıkla önceden belirlenen takvim yürüyor ve yürüyecek.

HAKİM-SAVCI VE AKADEMİSYENLERE ZAM


Hakimlerin yargı mensuplarının özlük hakları ile ilgili gelişmeler, diğerinde üniversite elemanlarıyla ilgili iyileştirmeler var
Üniversitelerle ilgili olan çok gecikti. Yükseköğretim tazminatı, yüksek ünvanlılardan başlayarak… Bir de akademik teşvik sistemi getiriliyor
Akademik hayatın cazibesi artacak. Ben eski bir rektör olarak bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Yargı ile ilgili konuya gelince, yargı mensuplarının daima kendilerine yeterli, gönül rahatlığı ile kararlar veren kişiler olması hedeftir. Yargı kararlarını verirken başka konular gündeme gelmesin.

Haberin Devamı

HSYK SEÇİMİ

Yargı kurtuldu, yargı bağımsızlığına kavuştu. HSYK’dan tek beklentimiz gerçek adaleti sağlamak. Adalete güven düşmüştü, onu tekrar yükseltmek lazım. Dar bir grubun eline geçmemesini, özgür ve bağımsız hale gelmesini çok önemli buluyorum.

ÖCALAN’IN KONUMU DEĞİŞECEK Mİ?

Cezaevi yeri değişecek gibi söylenti var. Böyle bir şey söz konusu değil. Çözüm süreci ile ilgili hareketliliği göreceksiniz önümüzdeki günlerde. Hükümet açıklamadan yol haritasının unsurlarına değinmek istemiyorum. Akil insanlar ve diğer kesimlerle diyalog görüşmeleri yapılacak onu biliyorum

CHP’NİN YARGI PAKETİNİ AYM’YE GÖTÜME KARARI

Zaten ana muhalefet partisinin AYM’ye götürmediği bir yasa yok gibi. Çözüm süreci yasasına onlar da ilk defa son yıllarda destek verdiler. Onun dışında pek destek oldukları bir yasa yok gibi. Ana muhalefetin tabi hakkıdır.

KOBANİ’DEKİ GELİŞMELER

Bizim politikamız belli. Yürüyen bir koalisyon var. Bizim güvenli bölge çalışmalarımız var. ABD’den gelen askeri heyetler var, bizim askeri heyetlerimizle görüşmeler sürüyor. Uluslar arası camia ile ilgili irtibatlı şekilde IŞİD’le mücadelemiz sürüyor. İçerde ana muhalefet olmak üzere uluslar arası alana yanlış mesajlar veriyorlar. IŞİD terör örgütüdür. Böyle kapalı yapılar, İslam’la bağdaşmayan görüntüleri sergileyenler İslam’a zarar vermiştir. Suriye içinde güvenli bölgeler olmadıkça bizim bir çalışmamız söz konusu değil içerde.

Kobani’ye geri dönmek isteyenler olursa onlara ‘buyurabilirsiniz’ diye mesajımız oldu. Çok fazla giden olmadı. Sayılar sınırlı. 60 civarında.

BARZANİ’NİN KORİDOR AÇIKLAMASI

İnsani yardımları gönderdik. Barzani’nin oraya şey göndermesinde zorluklar olduğunu sanmıyorum. Biz Türkiye olarak oraya aylarda TIR’larla insani yardım gönderdik. O tür talepler olursa ilgili kurumlar görüşür

DİNLEMELER VE MAKUL ŞÜPHE

Oradaki hükümler değişti. Bunlar evrensel ilkelerdir. AB mevzuatı alıp bakılırsa bu konularda bunların en kadar evrensel olduğunu görürsünüz. Hiçbir karar çıkamıyorsa orada sizin vatandaşınızın huzurunu düşünerek bir düzeltme yapmanız normaldir. Yürümeyen tıkanan uygulamalar varsa her ülke işler hale getiren düzenlemeler yapar

Haberin Devamı

Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile Barzani ile ilişkilerimiz her seviyede olumlu seyreder ve daima yardımlaşırız. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasında ihtilaf olmaz. Sorunlar olursa görüşülür çözülür.

AKİL İNSANLAR HEYETİNİN YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLAMASI

Aynı heyetle tekrar toplantı yapılacak. Faaliyetlerini göreceğiz. Önümüzdeki hangi kararların alınacağını şu anda ben de söyleyebilecek durumda değilim

OSMANLI OCAKLARI (Amblemi AK Parti’ninkine benzeyen bir örgütlenme)

Değişik illerde bu gündeme geliyor. Son MYK toplantısında da gündeme geldi. Teşkilat başkanımız da açıklama yaptı. Bu örgütle hedefi nedir, kimlerdir tanımıyorum. Partimizle yoğun irtibat içinde olduklarını ifade ediyorlar. Partimizin o ve bunun gibi örgütlenmelerle irtibatımız yok. Bu kuruluşla AK Parti’nin hiçbir irtibatı, bağı, sorumluluğu yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!