'10 kat başarılı' iadesi

Güncelleme Tarihi:

10 kat başarılı iadesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 12:35

Akademisyen 4 davayı kazanıp göreve döndü; gerekçe 10 kat başarılı.

Haberin Devamı

MARMARA Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi’nin 20 yıllık öğretim üyesi Yrd. Doç. Emel Yılmaz, iki uyarı bir kınama cezasının ardından geçen yıl uzaklaştırıldığı okuluna davaların hepsini kazanarak geri döndü. Mahkeme, Yılmaz’ın görev süresinin uzatılmamasına gerekçe gösterilen, bir öğretim üyesinin “başarısızdır” bilgi notuna karşı “Yapılması gerekenin 10 misli akademik çalışma yaptığı görülmüştür” diyerek işlemi iptal etti.

Geriye dönük 10 aylık maaşı ödenecek Yılmaz’ın avukatı, “Müvekkilime özlük hakları iade ediliyor ama burada devlet görev suçu nedeniyle zarara uğratıldı. Bilgi notu da bir fişleme ve suç. Yönetmeliğe göre maaşların eski dekan ve rektöre rücu etmesi gerekiyor.” dedi. Bu yıl emekli olan eski dekan, Gezi sürecinde iş bırakan bir öğretim üyesini okuldan atınca Kuzey Amerika Ortadoğu Çalışmaları Kuruluşu (MESA) tarafından cumhurbaşkanı ve başbakana yazılan mektupla kınanmış, Doç. Gözde Yılmaz’ı da torpil için tehdit iddiasıyla savcılığa verilmişti.

10 kat başarılı iadesi
POLİSE SEMİNER KAMU GÖREVİ

MÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıdım Bölümü Öğretim Üyesi Emel Yılmaz her yıl ücretsiz olarak ders verdiği Polis Moral Eğitim Merkezi’ne geçen yıl ders vermeye gitti. Fakülte dekanlığı bu konuda kendisini bilgilendiren Yılmaz’a son gün bildirimde bulundu ve izin vermedi. Yılmaz dava konusu semineri verince de fakülte yönetimi tarafından hakkında disiplin soruşturması açıldı ve uyarı cezası verildi. İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde MÜ Rektörlüğü’nü dava eden Emel Yılmaz, savunma hakkının ihlal edildiği, soruşturmanın usulsüz yürütüldüğü gerekçesiyle işlem iptali istedi. Mahkeme “Polis Moral Eğitim Merkezi’ne verilen seminerin kamu görevi olduğu, ücret alınmadığı, daha önce davacının bu seminerleri verdiği” gerekçesiyle uyarı cezasını iptal etti.

SAVUNMASIZ CEZAYA DA İPTAL

Rektörlük, davacı Yılmaz’ın odasından “boya” yapılacağı gerekçesiyle, kapısı çilingir marifeti ile açılıp çıkarılmasıyla ilgili basında çıkan haberlerden sorumlu tuttuğu akademisyene ikinci uyarı cezasını verdi. Davacı Yılmaz, odasının kilidinin kırılarak içeri girildiğini, eşyalarının depoya atıldığını, ceza öncesi savunmasının alınmadığını belirterek ikinci davayı açtı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi “Dosyada savunma alındığına dair belge yok” diyerek işlemi iptal etti. Yılmaz’ın basına yaptığı açıklamalarda kurum ve amirlerini yıprattığı iddiasıyla verilen uyarı cezası da 1. İdare Mahkemesi tarafından “disiplin cezası verilebilmesi için kusurlu halin tespiti şart, soruşturma raporu eksik” denilerek iptal edildi.

10 MİSLİ BAŞARI VAR, GÖREVE İADESİNE

İstanbul 1. İdare Mahkemesi, öğretim üyesi Yılmaz’ın süre uzatımı konusunda, bir başka öğretim üyesinin imzası bulunan, üzerinde “bilgi notu” yazılı olumsuz akademik değerlendirme raporu gerekçe gösterilerek 20 yıldır görev yaptığı fakültedeki görev süresinin uzatılmaması kararını da iptal etti. Kararda, “Davacının 2011-2013 yılları arasında 462 puanlık, yani yapılması gerekenin 10 misli akademik çalışma yaptığı ve başarısız olduğuna dair herhangi bilgi ve belge olmadığı görüldüğünden, dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir” denildi. Yılmaz’ın avukatı Semra Canpolat, dört davayı da kazandıklarını belirterek, “Müvekkilim üniversiteye dönüyor, rektörlük 10 aylık maaşını da geriye dönük ödeyecek. Fakat bu işlemler nedeniyle devlet 10 aylık görev zararına uğratılmış oluyor. Yönetmeliğe göre bu zararın davalı idare tarafından eski rektör ve dekana rücu edilmesi gerekiyor. “ dedi. Bu arada Emel Yılmaz’ın idarece mobbing uygulandığı gerekçesiyle açtığı 13 bin liralık maddi, 10 bin liralık manevi tazminat davası da sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!